Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
11. 5. 2017,
8.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

4

Natisni članek

Alfa Romeo SUV Avtomoto SUV

Četrtek, 11. 5. 2017, 8.57

6 let, 7 mesecev

Domača predstavitev novega modela

Alfa romeo stelvio – skozi ovinke prehiteti za cel Vršič konkurence do src in denarnic Slovencev

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

4

Alfa Romeo Stelvio - domača predstavitev | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Stelvio je že druga nova alfa romeo, ki je na slovenske ceste v dobrega pol leta prišla vzbujat potlačena, morda celo pozabljena vozniška čustva ene najbolj romantičnih avtomobilskih znamk. Nosi slavno ime znamenitega gorskega prelaza, a na slovenskem trgu jo čaka za cel Vršič konkurence. Bo prvi športni terenec te znamke v Sloveniji dal zalet tudi lepi giulii, o kateri se pri nas veliko sanja, manj pa v resnici zapravi oziroma investira v njene čare.

Poudarki:

Prvi Alfin SUV v več kot 100-letni zgodovini znamke. Združuje kombinacijo dediščine, hitrosti in lepote. Kot ključno vrednoto predstavlja vozne užitke v praktičnem in udobnem avtomobilu. | Foto: Alfa Romeo Prvi Alfin SUV v več kot 100-letni zgodovini znamke. Združuje kombinacijo dediščine, hitrosti in lepote. Kot ključno vrednoto predstavlja vozne užitke v praktičnem in udobnem avtomobilu. Foto: Alfa Romeo Zelo dinamične vozne lastnosti zaradi idealno razporejene mase med prvo in zadnjo osjo (50:50), naprednega štirikolesnega pogona Q4, odličnega podvozja, prilagodljivega in nastavljivega vzmetenja alfalinkTM ter najbolj neposrednega volana v razredu.

Kompaktna, a razmeroma prostorna potniška kabina s precej kakovostnimi materiali in še najtečnejšo izdelavo kot pri giulii ter 525-litrski osnovni prtljažnik.

Oblikovno povzema giulio in ima ugoden količnik zračnega upora (0,32) za razred srednje velikih SUV. | Foto: Jure Gregorčič Oblikovno povzema giulio in ima ugoden količnik zračnega upora (0,32) za razred srednje velikih SUV. Foto: Jure Gregorčič Stikalo D.N.A. s tremi voznimi profili (dynamic, natural in advanced efficiency) – dinamičnim, običajnim in varčnim.

Nova generacija aluminijastih motorjev: 2,0-litrski turbobencinski z razponom moči od 148 do 206 kilovatov in 2,2-litrski turbodizelski stroj MultiJet II v treh različicah moči – 110, 132 in 154 kilovatov. Osemstopenjski samodejni menjalnik.

Na voljo tudi s pogonom zadaj Q2 in samozapornim mehanskim diferencialom z omejenim zdrsom.

Tri ravni opreme: stelvio, super in first edition v kombinaciji z desetimi karoserijskimi barvami ter kar 13 različnih litih platišč.

Cene v Sloveniji: od 34.990 EUR z vključenimi pet tisoč evri popusta pri dizlu (2,2 diesel stelvio 150) pa do 52.490 EUR z vključenimi 2.500 evri popusta za najzmogljivejši in najbolje opremljeni model stelvio first edition 2,0 turbo 280 Q4.

Tehnični podatki | Vaše mnenje | Stelvio - Kje je znameniti prelaz?

Stelvio v dolžino meri 468 centimetrov, v višino 167 centimetrov, širok je 190 centimetrov, razdalja med osema pa znaša 281 centimetrov. Je najlažji v svojem razredu (1.660 kg) zaradi izdatne uporabe aluminija in drugih materialov lahke gradnje. Kardan, pogonska gred iz karbona, je na primer težka le sedem kilogramov, celoten štirikolesni pogon Q4 pa tehta zmernih 50 kilogramov. | Foto: Jure Gregorčič Stelvio v dolžino meri 468 centimetrov, v višino 167 centimetrov, širok je 190 centimetrov, razdalja med osema pa znaša 281 centimetrov. Je najlažji v svojem razredu (1.660 kg) zaradi izdatne uporabe aluminija in drugih materialov lahke gradnje. Kardan, pogonska gred iz karbona, je na primer težka le sedem kilogramov, celoten štirikolesni pogon Q4 pa tehta zmernih 50 kilogramov. Foto: Jure Gregorčič

Je to tisti avtomobil, ki so ga v resnici nestrpno čakali slovenski ljubitelji Alfe?

Omeniti oz. pograjati velja, da stelvio, ki spada v razred premium SUV, sploh ne ponuja polne LED-osvetlitve, saj glavne luči temo režejo s halogenskimi žarnicami ali  biksenonskimi lučmi s prilagodljivim delovanje. V tehniki LED svetijo le dnevne luči in meglenke. | Foto: Jure Gregorčič Omeniti oz. pograjati velja, da stelvio, ki spada v razred premium SUV, sploh ne ponuja polne LED-osvetlitve, saj glavne luči temo režejo s halogenskimi žarnicami ali biksenonskimi lučmi s prilagodljivim delovanje. V tehniki LED svetijo le dnevne luči in meglenke. Foto: Jure Gregorčič Novi alfa romeo stelvio je pravzaprav največja revolucija za znamko samo, saj je avtomobilski svet že precej pred tem prvim Alfinim SUV-modelom imel športne terence, ki so se peljali kot limuzine ali celo športni avtomobili. Tudi po slovenskih cestah se vozijo, res pa je, da stelvio na zelo prepričljiv način povzema bit zgodovine, ki jo ta znamka kot ena izmed najbolj romantičnih piše že več kot stoletje.

Veliko zgodovinskih načel so v Italiji, podobno kot v giulio, na krilih visoke tehnologije prelili v stelvio kot prvo SUV-alfo. To se začuti že po nekaj uvodnih kilometrih, pa na otipu volana, pri odzivnosti stroja, zagnanosti menjalnika, natančnosti volana in izjemni legi. Med zavoji in prevoji sremiških vinogradov je stelvio hitro nakazal, da je v središču voznik. Res odlično.

Presenetil je podatek s tiskovne konference, da je uvoznik v pol leta, odkar je prišla v Slovenijo drzna giulia, prodal le 11 avtomobilov te vroče lepotice. Kaj se dogaja? Kje ste alfisti? Pri uvozniku pravijo, da se pozna, da je od konca prodaje modela 159 do prihoda giulie minilo pet dolgih let pričakovanj.

Spredaj je bilo razvito novo vpetje oziroma vzmetenje (80 odstotkov aluminijastih delov) z dvojnimi prečnimi vodili in polvirtualno krmilno osjo, ki optimizira prestrezanje tresljajev ter zagotavlja hitro in natančno krmiljenje. S tem sistemom ima stelvio vedno popolno naležno ploskev in obvladuje visoke bočne pospeške. Zadaj je uporabljen večvodilni sistem multilink s štirimi vodili in pol (45 odstotkov delov iz aluminija), ki so ga patentirali pri Alfi Romeo, omogoča pa zelo natančno vodljivost. Vozna izkušnja je glede natančnosti in lege zares odlična.  | Foto: Alfa Romeo Spredaj je bilo razvito novo vpetje oziroma vzmetenje (80 odstotkov aluminijastih delov) z dvojnimi prečnimi vodili in polvirtualno krmilno osjo, ki optimizira prestrezanje tresljajev ter zagotavlja hitro in natančno krmiljenje. S tem sistemom ima stelvio vedno popolno naležno ploskev in obvladuje visoke bočne pospeške. Zadaj je uporabljen večvodilni sistem multilink s štirimi vodili in pol (45 odstotkov delov iz aluminija), ki so ga patentirali pri Alfi Romeo, omogoča pa zelo natančno vodljivost. Vozna izkušnja je glede natančnosti in lege zares odlična. Foto: Alfa Romeo

Očitno je, da giulia v Sloveniji še ni postala prava vozniška muza. | Foto: Očitno je, da giulia v Sloveniji še ni postala prava vozniška muza. Alfa romeo giulia je odličen avtomobil, ni pa popoln in konkurenca je strašna. Očitno je, da giulia v Sloveniji še ni postala prava vozniška muza. Ali potrebuje čas za osvajanje? Kar težko bi verjeli. Je predraga? Morda, to ve vsak zase. Da, življenje z manekenko je lahko strastno, divje in polno presenečenj, a razmerje na dolgi rok je vendarle precej drugačno. Veliko smo jih srečali, ki so jo občudovali, se celo jezili, ko smo jo ocenili v našem velikem PRIMA-testu premium limuzin, a dejansko je z njo v pol leta le 11 voznikov stopilo v resno zvezo.

Zagon bo morda alfistom, ki so čakali nov stroj, medtem pa postali vsaj pet let starejši in začutili celo kakšno bolečino v križu, zdaj dal stelvio. Njegovo SUV-telo je bolj praktično kot limuzinsko, kabina prostornejša, nos pa podobno ubogljiv, ko se zažene proti vrhu zavoja, kot tisti v giulii. Njegove ambicije so resne. Sto avtomobilov na leto nameravajo na naše ceste vsako leto poslati pri uvozniku.

Instrumentna plošča s 3,5- ali sedempalčnim TFT-zaslonom ponuja pregledno izkušnjo, gumb za zagon motorja je na volanu. Bravo. Na voljo je dvopodročna klimatizacija, sistem povezljivosti Alfa connect so razvili na novo in je glede na različico lahko opremljen s 6,5- ali 8,8-palčnim zaslonom z visoko ločljivostjo ter vgrajeno navigacijo s 3D-prikazom kartografije. Za najzahtevnejše je na voljo še  ozvočenje Harman Kardon. | Foto: Jure Gregorčič Instrumentna plošča s 3,5- ali sedempalčnim TFT-zaslonom ponuja pregledno izkušnjo, gumb za zagon motorja je na volanu. Bravo. Na voljo je dvopodročna klimatizacija, sistem povezljivosti Alfa connect so razvili na novo in je glede na različico lahko opremljen s 6,5- ali 8,8-palčnim zaslonom z visoko ločljivostjo ter vgrajeno navigacijo s 3D-prikazom kartografije. Za najzahtevnejše je na voljo še ozvočenje Harman Kardon. Foto: Jure Gregorčič

Stelvio ima možnost, je pa pred njim ta hip v Sloveniji za cel Vršič konkurence. Ovinke sicer obvlada. Prvih nekaj zavojev se je treba kar malce navaditi na res zelo neposreden volan, ki je posebnost tega novega športnega terenca, ti pa ta njegova neposrednost, povednost in natančnost hitro zlezejo pod kožo. Avto je v ovinkih zelo natančen, vztraja v smeri in ima visoko postavljeno mejo zdrsa prek nosu. Prav možakarsko, s precej hitrosti zna vstopiti v ovinek.

Integralni zavorni sistem (IBS): stelvio je prvi avtomobil v razredu z novim elektromehanskim sistemom, ki združuje nadziranje stabilnosti in tradicionalno servozavoro. Sistem deluje s pomočjo kombinacije elektronike in mehanike, ki zmanjšuje maso, skrbi za užitek v vožnji, odpravlja tresljaje na stopalki zavore in hkrati zagotavlja takojšnje zaviranje, torej veliko krajšo zavorno razdaljo, v povprečju pet metrov. | Foto: Jure Gregorčič Integralni zavorni sistem (IBS): stelvio je prvi avtomobil v razredu z novim elektromehanskim sistemom, ki združuje nadziranje stabilnosti in tradicionalno servozavoro. Sistem deluje s pomočjo kombinacije elektronike in mehanike, ki zmanjšuje maso, skrbi za užitek v vožnji, odpravlja tresljaje na stopalki zavore in hkrati zagotavlja takojšnje zaviranje, torej veliko krajšo zavorno razdaljo, v povprečju pet metrov. Foto: Jure Gregorčič

Kot da bi giulia v garaži preživela strastno noč z …

Alfa Romeo Stelvio - domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Najprej beseda o videzu. Alfa preprosto potrebuje križanca, dinamičnega športnega terenca, če želi v korak s časom. Stelvio bo, kot kaže, želel prevzeti tudi tiste kupce, ki še upajo, da bo giulia dobila tudi karavanski zadek. Kakorkoli, stelvio je lep in elegantno oblikovan avtomobil s pravo mero detajlov, ki dajo vedeti, da gre za umetnino italijanske avtomobilske mode. Povzema tisto, kar je začrtala seksi giulia, nas pa vsaj malce spominja tudi na SUV-mišičnjaka s trizobom na maski. Z malce domišljije bi človek rekel, da se je nekega večera brhka giulia v garaži zapletla v vročo romanco z možatim levantejem in rodil se je stelvio.

Prvi vtisi glede prostornosti kompaktne kabine so precej dobri. Prostora je zadaj več kot v giulii, tako pred koleni kot nad glavo. Vstopanje in izstopanje iz avtomobila je zaradi SUV-višine tudi prijaznejše kot pri limuzini. Alfisti seniorji bodo pokimali in tudi preglednost si zasluži palec gor.

Cuore sportivo – športno srce na bencin

Pod motorni pokrov vsake alfe pač spada športno srce, cuore sportivo na bencin. Prožen, dodelan 2,2-litrski dizel je v takem avtomobilu pač neljub, a še vedno učinkovit kompromis za dolge maratonske avtocestne etape. Vsak pravi alfist ve, da konji pod pokrovom prave alfe ljubijo galop visokih obratov. | Foto: Jure Gregorčič Pod motorni pokrov vsake alfe pač spada športno srce, cuore sportivo na bencin. Prožen, dodelan 2,2-litrski dizel je v takem avtomobilu pač neljub, a še vedno učinkovit kompromis za dolge maratonske avtocestne etape. Vsak pravi alfist ve, da konji pod pokrovom prave alfe ljubijo galop visokih obratov. Foto: Jure Gregorčič

Samo poglejte stabilizator, ki objema dva litra tehnične poezije – 200 ali 280 "konjev", aluminijast blok, tehnologija multiair, prilagodljivo polnjenje valjev z zrakom glede na trenutni način delovanja, električno nadzorovan turbinski polnilnik, nova zasnova hladilnika vstopnega zraka, nameščenega na sesalni kolektor, sonda lambda za nadzor količine vstopnega kisika prvič na sesalni strani, oljna črpalka s spremenljivim pretokom za učinkovito mazanje glede na obremenitev, pametni alternator in še bi lahko naštevali. Pa še lepo zarenči ali pa teče mirno in spokojno, tudi hladen. To je pač stroj, ki spada v alfo. Ta bencinski motor da avtu karakter, vreden veličastnega imena in tradicije. V kombinaciji z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom je vožnja tega stroja prava poezija.

Živo se spomnim svoje prve mednarodne predstavitev v Baloccu, ko sem v dvorani slavnih z inženirjem s starih motorjev vlekel pregrinjala in požiral besede iz velikih dni zgodovine te znamke. Za volanom stelvia sem v nekaj deset kilometrih znova podoživel tisti pravi občutek. Težko je opisati. Da, stelvio je prava alfa. | Foto: Jure Gregorčič Živo se spomnim svoje prve mednarodne predstavitev v Baloccu, ko sem v dvorani slavnih z inženirjem s starih motorjev vlekel pregrinjala in požiral besede iz velikih dni zgodovine te znamke. Za volanom stelvia sem v nekaj deset kilometrih znova podoživel tisti pravi občutek. Težko je opisati. Da, stelvio je prava alfa. Foto: Jure Gregorčič

Alfa Romeo Stelvio - domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Vsega 153 kilogramov težak 2,2-litrski dizelski motor je zdaj na voljo v dveh različicah: 154 kW (210 KM) in 132 kW (180 KM) – prvi dizelski motor v zgodovini avtomobilov Alfa Romeo, ki je v celoti izdelan iz aluminija. So se pa inženirji temeljito posvetili tudi temu stroju, saj ima sistem vbrizgavanja goriva najnovejše generacije, ki vključuje tehnologijo MultiJet II in prilagajanje hitrosti vbrizgavanja (IRS), ter delovni tlak 2.000 barov. Njegova posebnost je tudi obdelava izpušnih plinov, ki je zasnovna z visokotlačnim in nizkotlačnim sistemom recirkulacije izpušnih plinov EGR, kar omogoča, da za čiščenje strupenih dušikovih oksidov ne potrebuje raztopine sečnine (AdBlue) in SCR-katalizatorja.

Stelvio v običajnih razmerah vedno žene zadnji kolesi, pri čemer sistem Q4 pošilja ves navor na zadnjo premo. V primeru zdrsa elektronsko nadzorovana odgonska enota, nameščena za menjalnikom, navor glede na obsežnost zdrsa prenese na sprednjo os. Sistem lahko do 60 odstotkov navora prenese na sprednja kolesa. Kontrolna enota reagira hipno in s pomočjo sklopke znotraj pretvornika navor pošlje na sprednja kolesa. | Foto: Alfa Romeo Stelvio v običajnih razmerah vedno žene zadnji kolesi, pri čemer sistem Q4 pošilja ves navor na zadnjo premo. V primeru zdrsa elektronsko nadzorovana odgonska enota, nameščena za menjalnikom, navor glede na obsežnost zdrsa prenese na sprednjo os. Sistem lahko do 60 odstotkov navora prenese na sprednja kolesa. Kontrolna enota reagira hipno in s pomočjo sklopke znotraj pretvornika navor pošlje na sprednja kolesa. Foto: Alfa Romeo

Stelvio – alpski vozniški biser

Alfa Romeo Stelvio | Foto: Alfa Romeo Foto: Alfa Romeo Pri Alfi Romeo so svojemu novemu mejniku, prvemu športnemu terencu v več kot stoletni zgodovini, nadeli sloveče ime. Da je narejen za razvajanje vozniških čustev, ne bi mogel bolj jasno povedati, kot to pove z imenom stelvio. Z novinarskim kolegom sva danes govorila o pomenu tega imena.

Saj poznate rek, da nisi pravi Slovenec, če vsaj enkrat ne splezaš na Triglav. Da, nisi pravi vozniški navdušenec, če vsaj enkrat ne prevoziš prelaza Stelvio, enega najlepših in najvišjih (2757 metrov) asfaltnih prelazov v vzhodnih Alpah. Gre za pravi vozniški ep. Ta drugi najvišji prelaz v Alpah in najvišji v Italiji (Južna Tirolska) ponuja dobrih 20 kilometrov izjemnih razgledov in ima več kot 75 ostrih zavojev.

Novi stelvio do hitrosti 65 kilometrov na uro s samodejnim zaviranjem preprečiti nalet v pešca, sistem opozarjanja na čelno trčenje (FCW) z radarskim tipalom in kamero pa deluje do hitrosti 200 kilometrov na uro. Radarski tempomat je treba doplačati v vseh raven opreme. Avto zna nadzirati mrtve kote, voziti znotraj pasu ...  | Foto: Jure Gregorčič Novi stelvio do hitrosti 65 kilometrov na uro s samodejnim zaviranjem preprečiti nalet v pešca, sistem opozarjanja na čelno trčenje (FCW) z radarskim tipalom in kamero pa deluje do hitrosti 200 kilometrov na uro. Radarski tempomat je treba doplačati v vseh raven opreme. Avto zna nadzirati mrtve kote, voziti znotraj pasu ... Foto: Jure Gregorčič

Tehnični podatki:

  2.0 turbo 16V 200 AT8 Q4 2.0 turbo 16V 280 AT8 Q4 2.2 diesel 16V 150 AT8 Q2 2.2 diesel 16V 180 AT8 Q2 2.2 diesel 16V 150 AT8 Q4 2.2 diesel 16V 210 AT8 Q4
Motor: 4-valjni turbobencinski, 1995 cm3, 148 kW pri 4500 vrt./min., 330 Nm pri 1750 vrt./min. 4-valjni turbobencinski, 1995 cm3, 206 kW pri 5250 vrt./min., 400 Nm pri 2250 vrt./min. 4-valjni turbodizelski, 2143 cm3, 110 kW pri 3750 vrt./min., 450 Nm pri 1750 vrt./min. 4-valjni turbodizelski, 2143 cm3, 132 kW pri 3750 vrt./min., 450 Nm pri 1750 vrt./min. 4-valjni turbodizelski, 2143 cm3, 132 kW pri 3750 vrt./min., 450 Nm pri 1750 vrt./min. 4-valjni turbodizelski, 2143 cm3, 154 kW pri 3750 vrt./min., 470 Nm pri 1750 vrt./min.
Prenos moči in pogon: štirikolesni pogon, 8-stopenjski samodejni menjalnik štirikolesni pogon, 8-stopenjski samodejni menjalnik pogon zadaj, 8-stopenjski samodejni menjalnik pogon zadaj, 8-stopenjski samodejni menjalnik štirikolesni pogon, 8-stopenjski samodejni menjalnik štirikolesni pogon, 8-stopenjski samodejni menjalnik
Mere in mase: dolžina: 4687 mm, širina: 1903 mm, višina: 1671 mm, medosje: 2818 mm, prtljažnik: 525 l, masa: 1735 kg, rezervoar za gorivo: 64 l dolžina: 4687 mm, širina: 1903 mm, višina: 1671 mm, medosje: 2818 mm, prtljažnik: 525 l, masa: 1735 kg, rezervoar za gorivo: 64 l dolžina: 4687 mm, širina: 1903 mm, višina: 1671 mm, medosje: 2818 mm, prtljažnik: 525 l, masa: 1679 kg, rezervoar za gorivo: 58 l dolžina: 4687 mm, širina: 1903 mm, višina: 1671 mm, medosje: 2818 mm, prtljažnik: 525 l, masa: 1679 kg, rezervoar za gorivo: 58 l dolžina: 4687 mm, širina: 1903 mm, višina: 1671 mm, medosje: 2818 mm, prtljažnik: 525 l, masa: 1734 kg, rezervoar za gorivo: 58 l dolžina: 4687 mm, širina: 1903 mm, višina: 1671 mm, medosje: 2818 mm, prtljažnik: 525 l, masa: 1734 kg, rezervoar za gorivo: 58 l
Zmogljivosti: 215 km/h, 7,2 s od 0 do 100 km/h 230 km/h, 5,7 s od 0 do 100 km/h 215 km/h, 7,2 s od 0 do 100 km/h 210 km/h, 7,8 s od 0 do 100 km/h 210 km/h, 7,6 s od 0 do 100 km/h 215 km/h, 6,6 s od 0 do 100 km/h
Povprečna poraba in izpusti: 7 l / 100 km in 161 g CO2 / km 7 l / 100 km in 161 g CO2 / km 4,7 l / 100 km in 124 g CO2 / km 4,7 l / 100 km in 124 g CO2 / km 4,8 l / 100 km in 127 g CO2 / km 4,8 l / 100 km in 127 g CO2 / km
Cena: od 38.990 EUR od 43.990 EUR od 34.990 EUR od 40.490 EUR od 43.490 EUR 43.990 EUR

Če bi izbirali, kaj bi izbrali?

  • Alfa romeo giulia
    33,54 %
    165 glasov
  • Alfa romeo stelvio
    66,46 %
    327 glasov
Oddanih 492 glasov
Ne spreglejte