Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 10. 2018,
6.49

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

1

Natisni članek

Mercedes-Benz razred C Mercedes-Benz

Torek, 9. 10. 2018, 6.49

5 let, 6 mesecev

Novo v Sloveniji: mercedes-benz razred C

Sto Slovencev bo kupilo novi Mercedesov razred C #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

1

Mercedes je v Slovenijo pripeljal enega od prodajno najmočnejših adutov. Razred C, ki je na voljo v kar štirih različnih karoserijskih izvedenkah, bo slovenske kupce nagovarjal z novim bencinskim štirivaljnikom s tehnologijo blagega hibrida, asistenčnimi sistemi iz razreda S in olepšanim zunanjim videzom. V prihodnjem letu bo našel sto kupcev, ki bodo zanj odšteli vsaj 31 tisočakov.

Veliko družino razreda C sestavljajo štiri karoserijske oblike. Najbolj priljubljena je limuzina, sledi karavan. | Foto: Gašper Pirman Veliko družino razreda C sestavljajo štiri karoserijske oblike. Najbolj priljubljena je limuzina, sledi karavan. Foto: Gašper Pirman

Lovi razred B in bije boj s terenskim GLC

Po svetu najbolje prodajani Mercedesov model v Sloveniji po prodajnih številkah v zadek gleda le družinskemu razredu B. Za drugo mesto se že nekaj časa bori s terenskim gospodom GLC, ki na krilih vse večje priljubljenosti postaja močan Mercedesov prodajni adut. A razred C ima pripravljen odgovor in s štirimi karoserijskimi oblikami, med njimi prednjači klasična limuzina, za zdaj še uspešno premaguje napade segmenta športnih terencev.

Kaj pravijo slovenski kupci? Približno 60 odstotkov se jih odloči za limuzino, 30 odstotkov za karavana, preostalih 10 odstotkov pa jih se porazdeli med modela kupe in kabriolet. Presenečenje? Glede na slovensko naklonjenost karavanom vsekakor, toda očitno ima Mercedesova klasična limuzina še vedno tisti čar, ki jo je krasil vsa desetletja obstoja.

mercedes razred A
Avtomoto Mercedes-benz razred A: virtualna revolucija na štirih kolesih
Avtomoto Najbolje prodajani mercedes: To je njegov tehnološki preporod

Največja prenova razreda v njegovi zgodovini

Na prvi pogled se zdi ta trditev vsaj deloma privlečena za lase, če pomislimo na vizualno podobnost s predhodnikom. Razred C je po obsežni prenovi pripravljen, da z vsemi štirimi kolesi zapelje v tehnološko prihodnost. Nadpovprečno velika avtomobilska družina s petimi člani (poleg štirih karoserijskih oblik je peti član še športni AMG) nastopa v segmentu, ki je napisal pravila skoraj za vse prihodnje generacije limuzin in velja za enega od najbolj klasičnih razredov v Evropi.

A če pustimo podobo ob strani, gre za najbolj obsežno prenovo razreda C v petdesetletni zgodovini modela. Izboljšali ali zamenjali so več kot 6.500 sestavnih delov, kar je več kot polovica vseh sestavnih delov avtomobila.

Cenik

Cene se za osnovno različico C160 z vgrajenim ročnim šeststopenjskim menjalnikom začnejo pri 31.500 evrih. Dizelski motor C 180d stane dva tisočaka več, bencinski C200 s sistemom EQ Boost pa stane vsaj 39 tisoč evrov. Karavan je v povprečju od limuzine dražji za dva tisočaka, podobno doplačilo je za kupeja. Kabriolet je najdražji član družine, če seveda iz enačbe izpustimo različico AMG, a za večje užitke je treba pripraviti debelejši kupček denarja.

Opcijska oprema so novi digitalni merilniki, ki imajo prilagodljiv videz in so brezhibno povezani z 10,25-palčno večopravilno enoto. | Foto: Gašper Pirman Opcijska oprema so novi digitalni merilniki, ki imajo prilagodljiv videz in so brezhibno povezani z 10,25-palčno večopravilno enoto. Foto: Gašper Pirman

Vizualne spremembe so manjše, a kot pravijo pri Mercedesu, gre za največjo prenovo v zgodovini modela. | Foto: Gašper Pirman Vizualne spremembe so manjše, a kot pravijo pri Mercedesu, gre za največjo prenovo v zgodovini modela. Foto: Gašper Pirman

Najbolje prodajani bo dizel, a novi bencinar M264 ima nekaj asov v rokavu

Glavni protagonist te prenove je nova generacija štirivaljnih bencinskih agregatov M264, natančneje 1,5-litrski agregat, ki je opremljen Mercedes-benz razred C | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman s tehnologijo blagega hibrida z 48-voltno električno napeljavo. Gre za naslednji korak v elektrifikaciji motorne palete, kot glavno prednost motorja pa pri Mercedesu navajajo nižjo porabo goriva, manjše izpuste, nezaznaven zagon motorja in izkoristek jadranja.

V roke nam je uspelo dobiti tudi limuzinski model C 200, a smo z najnovejšim tehnološkim izdelkom nemške znamke prevozili le nekaj deset kilometrov. Sodbe o povprečni porabi ne moremo dati, saj bi zaradi majhnega števila kilometrov zavajali, lahko pa le prikimamo odličnosti blagega hibrida. Zaradi jermensko gnanega alternatorja in zaganjalnika je vžig avtomobila ob uporabi sistema start & stop skoraj neslišen. Zaradi 48-volne električne arhitekture so lahko premeteni inženirji v avtomobil vgradili še pomožni elektromotor z močjo deset kilovatov, ki turbini twin-scroll pomaga pri nižjih vrtljajih, kjer izpušni plini še nimajo takšne potisne moči.

Kljub očitnemu poudarku na bencinskih agregatih Mercedes ni pozabil na dizelske motorje. Dvolitrski štirivaljni agregat OM 654 smo že spoznali v razredu E, kjer se je dokazal z varčnostjo, malce manj z uglajenostjo. V razredu C bo na voljo še šibkejši 1,6-litrski motor s turbino z variabilno geometrijo lopatic.

mercedes EQ C
Avtomoto Povsem nov pristop Mercedesa in Lešnika: dovolj kul za Teslo?

Avtomoto Novi GLE: tehnološko sijajen Mercedesov ponos #foto

Mercedes-benz razred X
Avtomoto Izjemna kulisa za 140 gostov: v Sloveniji spet premiera Mercedesa

Po avtocesti enako pametno kot S

Kot so razložili pri Mercedesu, so zamenjali 80 odstotkov električne arhitekture. Le tako so lahko v avtomobil vgradili vse potrebne senzorje, kamere, tipala in računalnike, da avtomobil po avtocesti nekaj časa vozi sam. Tehnologijo smo pravzaprav spoznali že v razredu S, zato večjih presenečenj na cesti ni mogoče pričakovati.

Za varnost skrbi veliko senzorjev in radar, ki skenira okolico do 250 metrov naprej, 40 metrov vstran in 80 metrov vzvratno. Kamera vidi pred seboj objekte, oddaljene tudi do 500 metrov, od tega vidi svet v prvih 90 metrih tridimenzionalno.

Opcijski žarometi v tehniki LED imajo svetilnost 500 metrov in se prilagajajo na razmere v prometu. | Foto: Gašper Pirman Opcijski žarometi v tehniki LED imajo svetilnost 500 metrov in se prilagajajo na razmere v prometu. Foto: Gašper Pirman

Velik atribut v motorni paleti je novi 1,5-litrski bencinski motor s tehnologijo blagega hibrida. | Foto: Gašper Pirman Velik atribut v motorni paleti je novi 1,5-litrski bencinski motor s tehnologijo blagega hibrida. Foto: Gašper Pirman

Mercedes-benz razred C | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte