Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
9. 5. 2017,
11.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

2

Natisni članek

Prodaja avtomobilov

Torek, 9. 5. 2017, 11.41

6 let, 7 mesecev

Slovenski avtomobilski trg: rast prodaje vozil po štirih mesecih pri 12 odstotkih

Slovenci letos kupili že več kot 28 tisoč novih avtomobilov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

2

Revoz clio | Foto Reuters

Foto: Reuters

V prvi tretjini leta so kupci v Sloveniji kupili skoraj skoraj 29 tisoč novih osebnih in gospodarskih vozil. To je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Statistika za april: največ osebnih vozil je prodal Volkswagen, največ lahkih gospodarskih vozil pa Ford.

Renault clio, tradicionalno uspešen avtomobil slovenskih cest | Foto: Ciril Komotar Renault clio, tradicionalno uspešen avtomobil slovenskih cest Foto: Ciril Komotar Stanje na avtomobilskem trgu velja za enega od pokazateljev gospodarske kondicije države. Optimizem gospodarske rasti se letos na slovenskem avtomobilskem trgu kaže v obliki 12-odstotnega porasta prodaje vozil v primerjavi z lanskim letom. 

Slovenski kupci so v prvih štirih mesecih letos kupili 28.559 novih osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kaže uradna statistika, ki jo vodi sekcija za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije.

Številke kažejo, da je aprila na slovenske ceste zapeljalo 6.918 novih vozil. To je dobrih devet odstotkov več kot aprila lani. Treba pa je omeniti, da ima uradna statistika še vedno nekaj odklona, saj se nekatere avtomobilske znamke še vedno odločajo za tako imenovane dnevne registracije. Del letošnje kvote trga, vsaj okoli deset odstotkov uradne prodaje, je tako zagotovo bilo izvožene.

V štirih mesecih letošnjega leta je na vrhu še vedno Renaultov clio (1.434), škoda octavia (903) pa je napredovala na drugo mesto, saj je prehitela Volkswagnovega golfa (895) tudi v skupnem seštevku. Clio se tudi vrača na proizvodne linije Revoza, edine slovenske avtomobilske tovarne. | Foto: Reuters V štirih mesecih letošnjega leta je na vrhu še vedno Renaultov clio (1.434), škoda octavia (903) pa je napredovala na drugo mesto, saj je prehitela Volkswagnovega golfa (895) tudi v skupnem seštevku. Clio se tudi vrača na proizvodne linije Revoza, edine slovenske avtomobilske tovarne. Foto: Reuters

Naša napoved se uresničuje: med Škodo in Volkswagnom se je vzplamtel boj za Slovenijo

Škoda je kot znamka na tretjem mestu slovenskega avtomobilskega trga, octavia pa je pri nas najuspešnejši model te znamke. | Foto: Gregor Pavšič Škoda je kot znamka na tretjem mestu slovenskega avtomobilskega trga, octavia pa je pri nas najuspešnejši model te znamke. Foto: Gregor Pavšič Po prvi vožnji prenovljene škode octavie, ključnega prodajnega stebra te češke znamke, ki spada pod okrilje največjega evropskega avtomobilskega koncerna Volkswagen, smo napovedali, da bo octavia po prodaji v Sloveniji ujela Volkswagnovega golfa.

To se je zgodilo aprila in octavia se je s 302 prodanima avtomobiloma zavihtela na prvo mesto pred tradicionalno zelo uspešna Renaultovega clia (268) in Volkswagnovega golfa. Aprila so v slovenskih salonih prodali 232 golfov, poleg njega pa še 205 polov za četrto mesto na lestvici aprilske mesečne prodaje. Treba pa je omeniti, da je razlika med Škodo in Volkswagnom še vedno precej velika, saj je bilo aprila skupaj prodanih 1.033 volkswagnov in 573 škod. Med njima je s 733 avtomobili Renault. Četrta najuspešnejša znamka na mesečni ravni je bil prejšnji mesec Opel s 381 prodanimi avtomobili. Škodi pa je z octavio v Sloveniji uspel tudi razmeroma velik posel s policijo, za dobavo patruljnih vozil.

Lani je Volkswagen skupaj prodal 3.345 vseh različic golfa (tudi enoprostorski sportsvan in karavanski variant), Škoda pa 2.373 octavij. Pri slovenskem uvozniku znamke Volkswagen so na domači predstavitvi prenovljenega golfa sedme generacije napovedali, da nameravajo letos na slovenski asfalt poslati 3.120 golfov. | Foto: Gregor Pavšič Lani je Volkswagen skupaj prodal 3.345 vseh različic golfa (tudi enoprostorski sportsvan in karavanski variant), Škoda pa 2.373 octavij. Pri slovenskem uvozniku znamke Volkswagen so na domači predstavitvi prenovljenega golfa sedme generacije napovedali, da nameravajo letos na slovenski asfalt poslati 3.120 golfov. Foto: Gregor Pavšič

Med osebnimi vozili je prvo mesto aprila zasedel Volkswagen s 1.033 prodanimi avtomobili. Na drugem mestu precej zaostaja Renault s 733 prodanimi avtomobili, sledita pa jima Škoda s 573 prodanimi avtomobili in Opel s 381.

Na področju lahkih gospodarskih vozil največje uspehe še vedno niza Ford s svojim modelom transit, ki je bil tako kot marca tudi aprila s 108 enotami daleč najbolj prodajani model.

Aprila je bilo v Sloveniji prvič registriranih 6.001 osebno vozilo in 917 lahkih gospodarskih vozil. Prodaja prvih je bila za skoraj deset odstotkov večja kot pred letom dni, prodaja drugih pa za nekaj nad sedem odstotkov. | Foto: Bojan Puhek Aprila je bilo v Sloveniji prvič registriranih 6.001 osebno vozilo in 917 lahkih gospodarskih vozil. Prodaja prvih je bila za skoraj deset odstotkov večja kot pred letom dni, prodaja drugih pa za nekaj nad sedem odstotkov. Foto: Bojan Puhek

Golaž in pivo, ko Škoda v Sloveniji doseže prodajni mejnik

Prenovljena octavia bo pomenila okrog 40 odstotkov prodaje Škode, kar je primerljivo z deležem češke znamke tudi na evropskem trgu. Velika večina kupcev izbere opremi ambition ali family, kar je slovenska posebnost.  | Foto: Gregor Pavšič Prenovljena octavia bo pomenila okrog 40 odstotkov prodaje Škode, kar je primerljivo z deležem češke znamke tudi na evropskem trgu. Velika večina kupcev izbere opremi ambition ali family, kar je slovenska posebnost. Foto: Gregor Pavšič "Veste, naši kolegi so navajeni, da jih ob doseženih prodajnih prelomnih točkah pogostimo z golažem in češkim pivom Bernard. Letos bomo to tradicijo najbrž res lahko nadaljevali," je prihod prenovljene škode octavie na slovenski avtomobilski trg pospremil Petr Podlipny, direktor znamke Škoda v Sloveniji.

Škoda bi letos pri nas lahko prodala več kot sedem tisoč avtomobilov, kar bi bil rekord češke avtomobilske znamke v Sloveniji.

Leta 2009 so jih na primer prodali 2.506, leta 2013 pa ob prihodu zdajšnje generacije octavie 3.615. Letos bi torej lahko to številko podvojili.

Z več kot petimi milijoni prodanih primerkov je škoda octavia najbolje prodajani model češkega avtomobilskega proizvajalca. | Foto: Jure Gregorčič Z več kot petimi milijoni prodanih primerkov je škoda octavia najbolje prodajani model češkega avtomobilskega proizvajalca. Foto: Jure Gregorčič

Škoda octavia – avtomobil, ki je ponovno dvignil češko avtomobilsko industrijo

Škoda octavia je zelo uspešen model tudi v mednarodnem merilu. V preteklih dneh so v Škodini matični tovarni v Mladi Boleslavi z njo dosegli nov pomemben mejnik, saj so izdelali 1,5-milijonto octavio tretje generacije. Od začetka prve sodobne generacije octavie pred 21 leti (1996) se je po vsem svetu za ta avtomobil češke znamke, ki se po merah požvižga na toge meje avtomobilske klasifikacije, odločilo več kot pet milijonov kupcev. Octavia je trenutno ena najuspešnejših modelskih serij v avtomobilskem svetu.

"Rast našega podjetja je od leta 1996 z octavio res dobila zagon. Že več kot dve desetletji je pomembna predstavnica modelske ponudbe znamke Škoda. S tretjo generacijo naše prodajne uspešnice nadaljujemo zgodbo o uspehu prvih dveh generacij," je povedal Michael Oeljeklaus, član Škodine uprave za področje proizvodnje in logistike.

V začetku februarja 2017 se je začela proizvodnja prenovljene octavie tretje generacije. Škoda kompaktni model izdeluje tako v matični tovarni na Češkem kot tudi na Kitajskem, v Indiji, Rusiji, Ukrajini in Kazahstanu. | Foto: Škoda V začetku februarja 2017 se je začela proizvodnja prenovljene octavie tretje generacije. Škoda kompaktni model izdeluje tako v matični tovarni na Češkem kot tudi na Kitajskem, v Indiji, Rusiji, Ukrajini in Kazahstanu. Foto: Škoda  

Ne spreglejte