Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
15. 3. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Škoda

Sreda, 15. 3. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

Direktor Škode v Sloveniji: Letos bo spet čas za golaž in češko pivo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Škoda octavia | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Škoda je v Sloveniji zanesljivo tretja najuspešnejša avtomobilska znamka, ki se lahko letos z novima octavio in kodiaqom približa celo Renaultu. Škoda lahko letos celo doseže svoj rekord in v Sloveniji prvič proda več kot sedem tisoč vozil na leto.

Škoda octavia | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Škodo octavio smo že dobro spoznali med prvo vožnjo na Portugalskem. Avtomobil je s prenovo dimenzijsko ostal skoraj enak, a je z nekaterimi elementi vendarle naredil korak naprej.

Za večjo prepoznavnost znotraj znamke je dobil novo obliko sprednjih žarometov. Dobil je tudi možnost ambientalne osvetlitve v notranjosti (10 barv), do 9,2 palca velikega zaslona v notranjosti, avto tudi zaznava pešce (od 10 do 60 km/h), vozniku še aktivneje pomaga pri parkiranju in zna pomagati tudi pri vzvratni vožnji s prikolico.

Avtomobil poganjajo štirje bencinski TSI in štirje dizelski motorji TDI, na voljo pa je tudi motor s pogonom na stisnjeni zemeljski plin CNG. Moč motorjev znaša od 63 do 135 kilovatov, novost v ponudbi pa je tudi sedemstopenjski samodejni menjalnik za kombinacijo najmočnejšega dizelskega motorja in štirikolesnega pogona.

Več o prenovi škode octavie: Vtisi s prve vožnje na Portugalskem

Petr Podlipny za volanom novega škode kodiaqa, prvega velikega športnega terenca češke avtomobilske znamke. | Foto: Jure Gregorčič Petr Podlipny za volanom novega škode kodiaqa, prvega velikega športnega terenca češke avtomobilske znamke. Foto: Jure Gregorčič Golaž in pivo, ko Škoda v Sloveniji doseže prodajni mejnik

"Veste, naši kolegi so navajeni, da jih ob doseženih prodajnih prelomnih točkah pogostimo z golažem in češkim pivom bernard. Letos bomo najbrž to tradicijo res lahko nadaljevali," je prihod prenovljene škode octavie na slovenski avtomobilski trg pospremil Petr Podlipny, direktor znamke Škoda v Sloveniji.

Škoda bi namreč letos pri nas lahko prodala več kot sedem tisoč avtomobilov, kar bi bil rekord češke avtomobilske znamke v Sloveniji. Leta 2009 so jih na primer prodali le 2.506, leta 2013 pa ob prihodu zdajšnje generacije octavie 3.615. Letos bi torej lahko to prodajo podvojili.

Prenovljena octavia bo pomenila okrog 40 odstotkov prodaje Škode, kar je primerljivo z deležem češke znamke tudi na evropskem trgu. Velika večina kupcev izbere opremi ambition ali family, kar je sicer slovenska posebnost. | Foto: Gregor Pavšič Prenovljena octavia bo pomenila okrog 40 odstotkov prodaje Škode, kar je primerljivo z deležem češke znamke tudi na evropskem trgu. Velika večina kupcev izbere opremi ambition ali family, kar je sicer slovenska posebnost. Foto: Gregor Pavšič

Večina kupcev izbere octavio s srednjo ravnjo opreme in dizelskim motorjem

"Lani nismo imeli nobenih večjih premier, a smo vseeno dosegli rekordno leto. Ključno je bilo izdatnejše posvečanje fizičnim kupcem. Letos s prenovljeno octavio in novim kodiaqom stavimo vsaj na 6.800 prodanih vozil. Toda glede na naročila novih modelov, ki so zdaj že tri mesece zaporedoma rekordna, si upam napovedati tudi mejo sedem tisoč prodanih vozil," dodaja Podlipny, ki Škodo v Sloveniji vodi od leta 2003.

Prenovljena octavia bo pomenila okrog 40 odstotkov prodaje Škode, kar je primerljivo z deležem češke znamke tudi na evropskem trgu. Velika večina kupcev izbere opremi ambition ali family, kar je sicer slovenska posebnost. Med motorji z naskokom prevladujeta dizelska motorja, kjer je najpogostejša izbira dvolitrski dizelski motor TDI. Bencinski motorji TSI pomenijo 13-odstotni delež in se po besedah Podlipnyja počasi uveljavljajo.

Octavia je v Sloveniji priljubljeno flotno vozilo

Octavia je sicer za renaultom cliom in volkswagnom golfom tretji najuspešnejši prodajni avtomobil na slovenskem trgu. Dimenzijsko spada v sam vrh spodnjega srednjega razreda, v katerem je tudi golf. Škoda sicer proda tretjino octavij fizičnim kupcem, zelo pogosta pa je izbira pri flotnih kupcih. Tudi ministrstvo za notranje zadeve je octavio izbralo za patruljni avtomobil slovenske policije. Najprej so dobili 43 octavij RS starejše različice, zdaj pa bodo dobili še več kot 300 prenovljenih octavij.

Ne spreglejte