Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 3. 2017,
3.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Revoz Družinski Avtomoto Clio Renault

Torek, 14. 3. 2017, 3.20

6 let, 6 mesecev

Test nove različice

Renault clio – kako dober je prodajni prvak slovenskih cest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Renault clio 1.2 TCe 120 GT line | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Test najbolj prodajanega avtomobila v Sloveniji. Iskali smo odgovor na vprašanje, s čim clio še vedno tako preprečljivo osvaja slovenske kupce. Razmerje med ceno in opremo je zanimivo in aprila se vrača na proizvodne linije naše edine avtomobilske tovarne. Clio bo Slovencem znova rezal kruh.

Motor: 1,2-litrski bencinski štirivaljnik z močjo 87 kW (120 "konjev")
Poraba goriva: 7,3 l/100 km
Cena: 18.510 evrov; 16.510 evrov s popustom

Tehnični podatki | vaše mnenje | zanimivo | cena in oprema

Če odštejemo tistih "fotografskih" dvajset minut med domačo predstavitvijo, prenovljenega clia zadnje generacije še nismo preizkusili na domačih cestah. Tudi o "120-konjskem" motorju lahko kaj dodamo, saj smo ga do zdaj preizkusili le v capturju.  | Foto: Ciril Komotar Če odštejemo tistih "fotografskih" dvajset minut med domačo predstavitvijo, prenovljenega clia zadnje generacije še nismo preizkusili na domačih cestah. Tudi o "120-konjskem" motorju lahko kaj dodamo, saj smo ga do zdaj preizkusili le v capturju. Foto: Ciril Komotar

Palec gor: Poleg prenove, ki je polepšala že tako vpadljivo podobo clia, si pohvalo zasluži paket GT line. Že na prvi pogled daje vozilu bolj dinamičen značaj, za posebne občutke pa poskrbi športno urejena notranjost.

 

Palec dol: In to kljub dvema navzgor obrnjenima palcema za upravljanje tempomata. Na levo in desno prečko razmetani stikali je Renault šele pri novih, večjih modelih osvetlil in združil na levi strani volanskega obroča. Osnovni vklop tempomata je pri renaultih še vedno treba iskati na konzoli med sedežema. Prestavna ročica, ki nosi marketinški naziv Zamac, je pozimi obupno mrzla. Še bolj neprijazne so takšne kovinske glave poleti, ker voznika pošteno spečejo v dlan.

Clio je brez dvoma najbolj ljudski slovenski avtomobil, saj pri nas dosega največje prodajne številke absolutno in v svojem razredu, povrhu tega pa bo prenovljena četrta generacija kmalu začela prihajati v širni svet z dolenjskih tekočih trakov. | Foto: Ciril Komotar Clio je brez dvoma najbolj ljudski slovenski avtomobil, saj pri nas dosega največje prodajne številke absolutno in v svojem razredu, povrhu tega pa bo prenovljena četrta generacija kmalu začela prihajati v širni svet z dolenjskih tekočih trakov. Foto: Ciril Komotar

Naš bralec je brcnil v temo

Prijatelj, ki vozi clia tretje generacije, je rekel: "O, danes si pripeljal megana!" Bilo je že temno, zato ga je clio, ki je že peto leto velik in odrasel, presenetil. Dimenzijsko je tak, kakršnega so ustvarili s četrto generacijo in kot smo ga opisali na naših testih. Res pa je nekoliko spremenil svoj obraz in pridobil sodobno opremo, ki jo proizvajalci širijo z večjih na manjša vozila. Zaradi napisa GT line na zadnjem pokrovu testnega clia opozarjamo: ne gre za dirkalnik, je pa dovolj športen za vse, ki jim vožnja pomeni veselje in razvedrilo.

Trije paketi na testu

Oblikovanje sprednjega dela in spremenjenih dnevnih luči LED je stvar prenove, odbijač pa spada k opremi GT line. | Foto: Ciril Komotar Oblikovanje sprednjega dela in spremenjenih dnevnih luči LED je stvar prenove, odbijač pa spada k opremi GT line. Foto: Ciril Komotar Testnega clia smo preizkušali s tremi sklopi dodatne opreme. Paket s polnim nazivom GT line 17 full za 700 evrov temeljito posega v zunanjost (odbijača, platišča GT, izpuh …) in daje poseben poudarek notranjosti vozila. Oblazinjenje GT je polepšano z modrimi šivi, športna sprednja sedeža in zadnja klop dodatno z belimi črtami, stopalke so kovinske, volan nosi napis GT line … Vsa dodatna oprema testnega clia se cenovno približno poravnava s popustom, vendar bi marsikdo izbiral bolj racionalno.

Skoraj 1.600 evrov lahko privarčujete brez drage kovinske barve in paketa R-link evolution bose. Serijska oprema stopnje intens namreč že vključuje navigacijsko napravo Navtex in tudi multimedijski sistem Median s sedempalčnim zaslonom in povezavo Bluetooth je povsem spodoben. Po drugi strani cena 350 evrov za 360-stopinjski nadzor vozila, vzvratno kamero in samodejno parkiranje res ni pretirana.


Kako do službe v Revozu in kakšne spretnosti so nujne za sestavljanje avtomobilov?

Slovenija obožuje "cliov" avtomobilski razred, Evropa že stavi na crossoverje


Clio sam po sebi deluje dinamično, še bolj pa s paketom GT line. Čeljustne zavore zadaj v osnovi niso preveč GT, so pa svetleči zavorni bobni po obodu rebričasto oblikovani za čim večjo hladilno površino. | Foto: Ciril Komotar Clio sam po sebi deluje dinamično, še bolj pa s paketom GT line. Čeljustne zavore zadaj v osnovi niso preveč GT, so pa svetleči zavorni bobni po obodu rebričasto oblikovani za čim večjo hladilno površino. Foto: Ciril Komotar

Voznik v prednosti

Renault clio 1.2 TCe 120 GT line | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Namestitev voznika je že na pogled športna. Sedali in naslonjali spredaj sta poudarjeno oblikovani za dober oprijem voznika in sopotnika. Volan je ergonomsko oblikovan za držo "petnajst do treh". Nezgrešljiva sta še dva športna dodatka: kovinske stopalke in modro prešita usnjena ročna zavora, ki sploh ni elektronska!

Clio ne bi bil najbolje prodajano vozilo pri nas, če ne bi bil vsestransko uporaben in všečen. S tri tisoč vrtljaji dovolj tiho prenaša največjo avtocestno hitrost, pri čemer se merilnik zlaže zgolj za dva kilometra na uro. Z neposrednim volanom (dva in tri četrt zavrtljaja "lock to lock") je med ovinki iznajdljiv in spreten v mestu. Dodatno 360-stopinjsko nadziranje okolice pomeni pravo razvajanje voznika v majhnem in že tako dobro preglednem renaultu.

Clio je namenjen predvsem vozniku in sopotniku, saj je zadnja klop le pogojno namenjena odraslim postavam. Primeren je tudi za družino z majhnim otrokom ali dvema, le pri polnjenju prtljažnika je potrebna preudarnost, čeprav spada 300 litrov volumna v razredni vrh. Odlagalna mesta so v vratih in pred sovoznikom, na potovanju pa ni prostora za večje plastenke, manjkata tudi žepa za sedežema. Namig: doplačilo za grandtour znaša 700 evrov.

Oblazinjenje GT line prekriva športne sedeže s pestrimi barvami in poudarjenimi modrimi šivi, ki jih najdemo tudi na vzvodu ročne zavore. Ta se na srečo še ni umaknila z elektroniko obsedeni filozofiji, ki vse bolj omejuje zabavo med vožnjo. | Foto: Ciril Komotar Oblazinjenje GT line prekriva športne sedeže s pestrimi barvami in poudarjenimi modrimi šivi, ki jih najdemo tudi na vzvodu ročne zavore. Ta se na srečo še ni umaknila z elektroniko obsedeni filozofiji, ki vse bolj omejuje zabavo med vožnjo. Foto: Ciril Komotar

Cena testnega vozila: 18.510 EUR; s popustom 16.510 EUR
Cena osnovne različice: 11.390 EUR (renault clio 1.2 16V life)
Osnovna cena testnega vozila: 15.890 EUR (renault clio 1.2 TCe intens)  

Dodatna oprema: 2.620 EUR
kovinska barva (620 EUR), paket R-link evolution bose (multimedijski sistem R-link, 7-palčni zaslon, navigacija tomtom, kartografija Evrope na SD, spletna povezava, simulacija zvokov v kabini, 7 zvočnikov z ojačevalcem Bose - 950 EUR), paket varnost (parkirni senzorji 360 stopinj, vzvratna kamera, samodejno parkiranje - 350 EUR), paket GT line 17 full (odbijača GT, siva barva GT na stranskih letvicah, zadnjem odbijaču in ogledalih, 17-palčna platišča, kromiran zaključek izpuha, zaščita pragov Renault Sport, napis GT line zadaj, oblazinjenje GT line, športni sedeži, alu pedala, dekoriran volan - 700 EUR).

Garancija: 2-letna splošna garancija, 3-letno jamstvo za lak, 12-letno jamstvo proti prerjavenju karoserije, podaljšano jamstvo (5 let / 100.000 km) za doplačilo 500 EUR

Prtljažni prostor je s 300 litri osnovnega volumna med razredno največjimi in pogojno dovolj velik za družino z majhnim otrokom (ali dvema). Komur je to premalo, lahko za 700 evrov izbere karavansko različico grandtour. | Foto: Ciril Komotar Prtljažni prostor je s 300 litri osnovnega volumna med razredno največjimi in pogojno dovolj velik za družino z majhnim otrokom (ali dvema). Komur je to premalo, lahko za 700 evrov izbere karavansko različico grandtour. Foto: Ciril Komotar

Mnenja o merilnikih in uporabnosti so lahko različna

Renault clio 1.2 TCe 120 GT line | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Pred voznikom sta tudi po prenovi okrogla merilnika, ki ju delno prekriva oziroma povezuje elipsasta enota z digitalnim prikazom hitrosti, pri čemer je vseh podatkov manj kot pri starejših modelih clia. Manjka na primer podatek o temperaturi hladilnega sistema, zato so nekatere z vožnjo povezane količine prenesli na sedempalčni zaslon. Omenimo na primer pregleden povzetek o eko uspešnosti vožnje v izbranem obdobju.

Osrednja konzola je oblikovana pokončno, zaslon na njej pa nameščen vodoravno. Je nekoliko bolj preprost za uporabo od pokončnega pri talismanu, vendar tudi v cliu zahteva privajanje. Govorimo o nastavitvah, navigaciji, avdiosistemu, povezavi Bluetooth in funkciji R-link. Tri okrogle gumbe za toplotno uravnavanje notranjosti je po novem zamenjal en sam z dodatnimi stikali, kar se verjetno oblikovalcem zdi lepše in bolj ergonomsko, nam pa ne.

Tempomat izbira hitrosti po dva kilometra na uro, sklopka ga med prestavljanjem prekinja. Stikalo za osnovni vklop je še vedno med sedežema, upravljanju pa sta še vedno namenjeni stikali na obeh prečkah volana. Ker sta neosvetljeni, ponoči delata težave voznikom z rokavicami. Zakaj pa vozijo z rokavicami? Skoraj ne gre drugače, saj je kovinska glava prestavne ročice pozimi obupno mrzla.

Osrednja konzola je oblikovana pokončno, zaslon na njej pa nameščen vodoravno. | Foto: Ciril Komotar Osrednja konzola je oblikovana pokončno, zaslon na njej pa nameščen vodoravno. Foto: Ciril Komotar

Je 45 litrov energije dovolj za TCe 120?

Trdimo, da lahko zelo zmeren voznik porabo clia z motorjem TCe 120 približa šestim litrom. | Foto: Ciril Komotar Trdimo, da lahko zelo zmeren voznik porabo clia z motorjem TCe 120 približa šestim litrom. Foto: Ciril Komotar 1200-kubični bencinski motor smo že preizkusili v capturju. Na testnem krogu smo s cliom namerili enako porabo, to je 7,3 litra, kar ni prav malo. Sicer pa o porabi lahko poročamo na dva načina. Prvi je tak: preden smo prevzeli clia, so 884 kilometrov z njim prevozili novinarji drugega uredništva in po potovalnem računalniku povprečno porabili 8,7 litra na sto kilometrov. Pri tem avtu to dejansko pomeni skoraj 9,5 litra, saj je razlika med podatkom računalnika in izmerjenimi porabami po točenjih skoraj devetodstotna. Prav varčno se že niso vozili, morda se jim je mudilo …

Drugi način govori o razdalji 470 kilometrov, na kateri smo dosegli 66-odstotno eko uspešnost. Na zaslonu je bila prikazana tako, da je v odstotkih merila eko učinkovitost pospeševanja (80), predvidevanja (70) in prestavljanja (30). Najslabše smo se torej odrezali pri prestavljanju, kjer bi boljši rezultat dosegli z doslednim prestavljanjem pri 1.750 vrtljajih. Dejanska poraba na tem eko testu je bila 7,08 litra na sto kilometrov, pri čemer je sistem sporočal, da smo 44 kilometrov prevozili brez porabe goriva.

Trdimo, da lahko zelo zmeren voznik porabo clia z motorjem TCe 120 približa šestim litrom. Temu dodajamo, da je 45-litrski rezervoar za ta motor premajhen oziroma primeren za dizla. Sploh pa, ali ni imel clio včasih 50-litrske posode za gorivo?

TCe 120 je poskočen motor, ki je na testnem krogu clia in pred tem capturja porabil 7,3 litra bencina na sto kilometrov. V obeh primerih smo pričakovali kakšen liter manj. Tako smo morali 45-litrski rezervoar clia med testiranjem polniti, še preden smo prevozili 600 kilometrov. | Foto: Ciril Komotar TCe 120 je poskočen motor, ki je na testnem krogu clia in pred tem capturja porabil 7,3 litra bencina na sto kilometrov. V obeh primerih smo pričakovali kakšen liter manj. Tako smo morali 45-litrski rezervoar clia med testiranjem polniti, še preden smo prevozili 600 kilometrov. Foto: Ciril Komotar

Zanimivo

Pogled na uradni Renaultov cenik razkriva, da je stari 1.149-kubični bencinar še vedno v pogonu (clio 1.2 16V life). Blok tega motorja je sprva nosil osemventilsko glavo, nato je dobil 16-ventilsko, kakršno vgrajujejo vse do danes. Ko so temu motorju dodali turbinski polnilnik, je moč od 75 "konjev" narasla na 100. Skratka, gre za vsestranski blok motorja, ki potuje po Renaultovih tekočih trakovih že več kot dve desetletji.

 

TEHNIČNI PODATKI: renault clio 1.2 TCe GTline
MOTOR: bencinski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1197 cm3; največja moč: 88 kW pri 5500 vrt/min, največji navor: 205 Nm pri 2000 vrt/min
PRENOS MOČI: pogon na sprednji kolesi; 6-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 205/45 R17
MERE in MASE: dolžina: 4063 mm, širina: 1732 mm, višina: 1448 mm; medosna razdalja: 2589 mm; oddaljenost od tal pri obremenjenem vozilu: 120 mm; masa praznega vozila: 1165 kg; največja dovoljena masa: 1659 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 580 kg (lahki priklopnik) / 1200 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 300  / 1146 l
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 182 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 9,0 s; mestna vožnja: 6,8 l/100 km, odprte ceste: 4,5 l/100 km, kombinirano: 5,3 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 45 l; emisije: 118 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, 2x isofix; ABS s pomočjo pri zaviranju v sili, ASR, ESP sistem nadzora stabilnosti; nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: 5 zvezdic (2012)
NAJPOMEMBNEJŠA OPREMA: lita platišča, spojler zadaj, dodatno zatemnjena zadnja stekla, kromirana obroba stekel, kromirani elementi na maski, bočnih zaščitah in na prtljažnih vratih ter v notranjosti, avtomatski vklop luči, meglenke, dnevne luči, LED sprednje in zadnje luči, kartica za prostoročno odklepanje in zagon, start / stop, električno pomični ogrevani in poklopni ogledali s smernima utripalkama, oblazinjenje v imitaciji usnja in črne tkanine, električni variabilni servo volan z obročem v imitaciji usnja nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje tempomata, prestavna ročica s kovinsko glavo, prikaz priporočene prestave, usnjena ročica ročne zavore, sprednja sedeža nastavljiva po višini in v ledvenem delu, potovalni računalnik, multimedijski sistem Median nav evolution s 7-palčnim zaslonom na dotik s funkcijami mp3, AUX, USB, DAB in Bluetooth, navigacijski sistem Navteq, senzor za dež, funkcija načina vožnje ECO, tempomat, pomoč pri speljevanju v klanec, parkirni senzorji zadaj, samodejna klimatska naprava, električno odpiranje stekel, varnostno na voznikovi strani, zaprt predal pred sovoznikom, odprti predali v vratih, naslonjalo zadnje klopi deljivo v razmerju tretjina / dve tretjini, kit za popravilo pnevmatike

Kaj bi vas najbolj prepričalo o nakupu renaulta clia?

  • Clio bo slovenski izdelek.
    9,78 %
    35 glasov
  • Priljubljenost, saj se največ kupcev manjših vozil se pri nas odloča za clia.
    2,23 %
    8 glasov
  • Clio ponuja veliko za primerno ceno.
    17,60 %
    63 glasov
  • Z znamko Renault imam dobre izkušnje.
    36,87 %
    132 glasov
  • Razvejana servisna mreža.
    0,28 %
    1 glasov
  • Nič, ker nikoli ne bi kupil/-a vozila znamke Renault.
    33,24 %
    119 glasov
Oddanih 358 glasov
Ne spreglejte