Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
14. 6. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Torek, 14. 6. 2016, 5.30

6 let, 6 mesecev

Slovenija obožuje "cliov" avtomobilski razred, Evropa že stavi na crossoverje

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Renault clio GT

Vsak četrti novi osebni avtomobil v Evropi spada v razred mestnih avtomobilov, kjer se najbolje prodajajo ford fiesta, renault clio in volkswagen polo. Ta pomembni razred bodo že v nekaj letih prehiteli kompaktni crossoverji. Med državami z zelo visokim deležem majhnih osebnih avtomobilov je tudi Slovenija, kjer je clio letos zanesljivo najbolje prodajani avtomobil.

Letos bo s 3,2 milijona prodanimi avtomobili dosežen vrh

Majhni kompaktni avtomobili – torej razred, kjer v Evropi prevladujejo ford fiesta, volkswagen polo in renault clio – je v Evropi tradicionalno veljal za avtomobilski segment z najvišjo prodajo. Po oceni analitikov iz IHS Automotive pa bo prodaja teh avtomobilov svoj vrhunec dosegla letos, nato pa bo skupna vsota prodanih vozil na račun vse večje ponudbe majhnih crossoverjev (renault capture, nissan juke, peugeot 2008 …) začela padati.

Letos bo v razredu majhnih avtomobilov v Evropi predvidoma prodanih 3,2 milijona vozil, kar je največ v zadnjih petih letih. V primerjavi z lanskim letom bo ta vsota narasla za približno 70 tisoč vozil. Do leta 2022 bo obseg tega razreda predvidoma padel na 2,7 milijona vozil.

 

Crossoverji so dražji, a se vseeno bolje prodajajo

Čeprav so v primerjavi s temi avtomobili crossoverji dražji – v Evropi za od 25 do dobrih 30 odstotkov – gredo v prodajnih salonih kot za med. Okvirna primerjava cene renaulta clia in capturja v Sloveniji prav tako pokaže okrog 30 odstotkov višjo ceno capturja.

Še leta 2011 so v Evropi prodali 168 tisoč majhnih crossoverjev, nato sta povpraševanje in tudi ponudba proizvajalcev poskrbela za znatno povečanje obsega razreda. Lani so v tem razredu prvič prodali več kot milijon majhnih crossoverjev. V petih letih se je prodaja torej skoraj podeseterila.

Po oceni IHS Automotive se bo obseg razreda do leta 2022, predvsem na račun novih modelov proizvajalcev, celo še podvojil.

Tudi v Sloveniji je vse več povpraševanja (in ponudbe) po majhnih crossoverjih, kot je na primer nissan juke. | Foto: Klemen Korenjak Tudi v Sloveniji je vse več povpraševanja (in ponudbe) po majhnih crossoverjih, kot je na primer nissan juke. Foto: Klemen Korenjak

Visok prodajni delež avtomobilov cliovega razreda tudi v Sloveniji

Med evropskimi državami, kjer majhni avtomobili trenutno predstavljajo zelo visok delež celotnega avtomobilskega trga, je tudi Slovenija. Po podatkih JATO Dynamics je Slovenija na osmem mestu s 25-odstotnim deležem majhnega razreda. V Grčiji, Romuniji in na Portugalskem je ta delež celo večji od 30 odstotkov. V Nemčiji, največjem avtomobilskem trgu v Evropi, predstavljajo ti majhni avtomobili le 14 odstotkov. Med večjimi avtomobilskimi trgi ima Francija kar 29-odstotni delež.

Približno vsak peti prodani avtomobil prvega četrtletja v Evropi je prihajal iz razreda majhnih avtomobilov. V Sloveniji je po podatkih Sekcije za vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije delež teh avtomobil (tudi z upoštevanjem enodnevnih registracij) letos 30-odstoten. Renault clio je bil v prvem četrtletju tudi zanesljivo najbolje prodajani osebni avtomobil v Sloveniji, njegov tržni delež je namreč znašal skoraj osem odstotkov.

V boj s crossoverji z boljšo opremo, privlačnim oblikovanjem …

Proizvajalci kljub grožnjam crossoverjev ne bodo obupali. Renault je na primer včeraj predstavil prenovljenega clia, za katerega glavni oblikovalec Laurent van den Acker pravi, da se dobro prodaja predvsem zaradi vpadljivega oblikovalskega sloga. Tudi Ford želi pri fiesti ponuditi različice z boljšo opremo ali močnejšim motorjem (tudi v Slovenijo prihaja najbolj zmogljiva fiesta ST200), izključena ni celo prestižna oprema vignale za mestni avtomobil. Prav tako bo predvidoma novi citroën C3, ki ga bodo jeseni predstavili v Parizu, dobil tako imenovane dodatke airbumb s citroëna cactusa.

Ne spreglejte