Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
5. 10. 2016,
8.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

4

Natisni članek

Družinski Avtomoto Renault

Sreda, 5. 10. 2016, 8.20

6 let, 6 mesecev

Primerjalni test limuzine in karavana

Renault talisman – Slovenec bo dal zanj v povprečju 27 tisoč evrov

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

4

Renault talisman grandtour dCi 160 EDC - fotogalerija testnega vozila | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Je Renault naredil dovolj, da bo talisman v pozabo potisnil grehe lagune in k sebi privabil zahtevnejše kupce? Slovenec bi vozil 1.200 evrov dražjega karavana, zanj pa v povprečju odštel 27 tisoč evrov.

Poudarki:
renault talisman - primerjava | Foto:
Tehnični podatki, vaše mnenje, oprema, pikolovci in video

Primerjava karavanskega in limuzinskega talismana, ki morata, kljub dejstvu, da so predhodnico laguno občasno pestile pomanjkljivosti, stopiti v velike in v Sloveniji priljubljene čevlje.

Oba prepričata z videzom. Talisman je ne glede na karoserijsko izvedbo, zelo privlačen in opazen avtomobil.

Vozna dinamika je zaradi štirikolesnega volana 4control lahkotnejša kot pri veliki večini tekmecev. Okretnost megana pač ni mogla ostati neopažena. Tudi udobje je na visoki ravni.

Prostorsko predvsem v kabini blestita oba. Limuzina ima v izhodišču celo nekoliko večji prtljažnik, a ta vendarle kloni proti izdatni uporabnosti karavanskega s 1.681 litri. Hvalimo 650-kilogramsko nosilnost.

Oba je poganjal 1,6-litrski dizelski motor s 160 "konji". Hvalimo uglajenost in razmeroma nizko, okoli 6-litrsko porabo.

Cenovno približno vštric z najtesnejšimi tekmeci – opel insignio in škodo superb.

Poraba na testu: od 6,6 (limuzina) do 6,8 (karavan, grandtour) litra na 100 kilometrov

Cena: 36.290 EUR (limuzina s popustom) ali 37.740 EUR (grandtour s popustom)

Resetiranje po več kod dveh desetletjih

Hkratni prihod obeh karoserijskih izvedb talismana na slovenski trg je klical po primerjavi. Renault stavi nanj. Ker ne gre za njihov najbolje prodajani model, si je privoščil radikalen pristop in pritisnil stikalo reset. Zadnja generacija Lagune, je po devetih že utrujena in v velikem tehnološkem zaostanku za tekmeci, odšla v zaslužen pokoj, na oder pa je stopil naslednik z drugačnim imenom, drugačno zgodbo in enakim poslanstvom.

Limuzina ali karavan? Kateri je privlačnejši?

Renault talisman 160 dCi EDC - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Renault je visoke ambicije podkrepil s konkretnim videzom. Talisman izstopa – pa ne le zaradi LED trakov v žarometih. Postava limuzine in karavana je krepka, mišičasta in sodobna, zaradi oblikovnih posladkov kot so gube na pokrovu motorja pa tudi ostra. Oblikovni navdih ne glede na karoserijsko izvedbo ne pojenja niti pri zadku.

Laurens van den Acker, prvi oblikovalec Renaulta je lahko ponosen nase in na svojo ekipo – tako samozavestnega videza (upoštevajoč obe karoserijski izvedbi) renaulta ne pomnimo. Edino vidnejši pomislek namenjamo preglednosti – logični posledici atraktivne oblike.

Nabiti in visoki boki in razmeroma debel stebričak C še nikoli niso pomenili odličnega pogleda iz kabine. | Foto: Ciril Komotar Nabiti in visoki boki in razmeroma debel stebričak C še nikoli niso pomenili odličnega pogleda iz kabine. Foto: Ciril Komotar

Različni opremi – podobna izkušnja

Oba testna avtomobila sta bila izdatno opremljena – limuzina se je bohotila v dobrotah najplemenitejše opreme initialle paris, karavanu je bil dodeljen paket zen (drugi najbogatejši paket), in nato izdatno dopolnjen s številnimi dodatki – tudi štirikolesnim volanom, ki je pri initiale paris serijski. Kljub različnima opremama smo v udobju in ponudbi obeh doživeli približno enako, pozitivno izkušnjo. Tudi cenovno sta si bila blizu. Za več podrobnosti o opremljenosti vrzite oko na tabeli priloženi spodaj.

Kabina karavanskega talismana je dokaz, da je v konfiguratorju kljukal nekdo z okusom in občutkom za trende - kombinacija rjave in črne je namreč "in". Testni talisman je uspel razmeroma dobro združiti eleganco in uporabnost sodobnega kokpita v katerega so se dobro vklopili tudi temno rjavi leseni dodatki. Kabina limuzine je delovala bolj hladno, a nič manj prepričljivo. Sicer pa je videz kabine, glede na mnenja bralcev in znancev, edini del talismana, ki polarizira. | Foto: Kabina karavanskega talismana je dokaz, da je v konfiguratorju kljukal nekdo z okusom in občutkom za trende - kombinacija rjave in črne je namreč "in". Testni talisman je uspel razmeroma dobro združiti eleganco in uporabnost sodobnega kokpita v katerega so se dobro vklopili tudi temno rjavi leseni dodatki. Kabina limuzine je delovala bolj hladno, a nič manj prepričljivo. Sicer pa je videz kabine, glede na mnenja bralcev in znancev, edini del talismana, ki polarizira.

Vmesnik je pregleden, a občasno zamuja s prikazi

Kot vsem podobnim vmesnikom, mu nismo pripravljeni odpustiti časovne zamudnosti pri upravljanju, kar jemlje pozornost voznika malenkost predolgo. | Foto: Ciril Komotar Kot vsem podobnim vmesnikom, mu nismo pripravljeni odpustiti časovne zamudnosti pri upravljanju, kar jemlje pozornost voznika malenkost predolgo. Foto: Ciril Komotar

Sodili ne bomo, absolutno pa velja (seveda velja za oba oziroma vse talismane), da sta arhitekturna in ergonomska zasnova dobri.

Renault se je odločil za zmerno kombiniranje upravljanja s stikali in zaslonom na dotik z R-Link vmesnikom, ki zaradi občasnega zamujanja ni idealen, je pa zelo dober – a šele takrat, ko upravljanje zleze pod kožo. Kot pri espacu in meganu hvalimo možnost konfiguriranja postavitve menijev.

Na splošno velja, da je talisman naredil velik kakovostni korak naprej - tako smislu sestavljenosti kot tudi v kakovostni materialov in splošnega občutka v kabini. Hvalimo dejstvo, da ima voznik vsa stikala, vključno z upravljalnikom voznih profilov na sredinskem grebenu, pri roku. | Foto: Ciril Komotar Na splošno velja, da je talisman naredil velik kakovostni korak naprej - tako smislu sestavljenosti kot tudi v kakovostni materialov in splošnega občutka v kabini. Hvalimo dejstvo, da ima voznik vsa stikala, vključno z upravljalnikom voznih profilov na sredinskem grebenu, pri roku. Foto: Ciril Komotar

 

Prostora ni le dovolj ampak veliko

Renault talisman grandtour dCi 160 EDC - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Prostornost je njegov adut. Delno je za to zaslužno razmeroma dolgo, 2,8-metrsko medosje, delno pa tudi dejstvo, da so Renaultovi inženirji pametno izkoristili omejene gabarite. Ne samo, da je kolenskega prostora več kot dovolj, da je za glave potnikov druge vrste za 3 centimetre več kot pri prejšnji generaciji – talisman odpravlja tudi pomanjkljivost lagune – pomanjkanje prostora za stopala zadaj.

Prtljažnik je pri enemu pomembnejši kot pri drugemu …

Renault talisman grandtour dCi 160 EDC - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Pa kljub temu ima limuzina v izhodišču večjega. Vseh litrov skupaj je 608 – veliko, pravzaprav za 36 litrov več kot pri karavanski izvedbi grandtour, pri kateri pa je uporabnost zaradi dostopnosti na neprimerno višji ravni.

Morda je tu pravi čas za hvalo karavana – udobno kabino spremlja prostorski talent in pet moških (prav nobeden ni bil lažji od 90 kilogramov) je z grandtourjem razmeroma udobno pripotovalo iz mesteca Nürburg v Nemčiji do Ljubljane.

Prtljaga in še štiri čelade

Medtem ko konkretna hvala prtljažnika pritiče le karavanu, limuzina ponuja enako raven udobja v drugi sedežni vrsti. Hvalimo. In mimogrede, karavanski zadek zmore peljati do 650 kilogramov težak tovor. | Foto: Ciril Komotar Medtem ko konkretna hvala prtljažnika pritiče le karavanu, limuzina ponuja enako raven udobja v drugi sedežni vrsti. Hvalimo. In mimogrede, karavanski zadek zmore peljati do 650 kilogramov težak tovor. Foto: Ciril Komotar

Prvi plus – prtljažnik je zlahka požrl prtljago petih potnikov (sam sem poleg letalskega kovčka vanj potisnil še velik fotografski nahrbtnik), prostora je bilo še za štiri čelade in marsikaj.

Dobrih deset ur vožnje smo trije preživeli v drugi vrsti in si srednji sedež izmenjevali na okrogli dve uri. Ne morem trditi, da je bilo udobno, a tudi dejstvo, da sem na njem presedel dobre štiri ure in iz avtomobila izstopil brez želje po masaži, pove marsikaj.

 

Vožnja? Štirikolesni volan je dragulj

Kmalu bo minilo desetletje odkar je Renault nazaj v mainstream porinil štirikolesno krmiljenje (sledili so pri BMW-ju, Porscheju …) in v takrat odmevnem reklamnem spotu v neugoden položaj spravil porscheja boxsterja S. Se še spomnite, kako je laguna GT slalom odvozila hitreje od čistokrvnega športnika?

Zavija kot megane

Talisman pač v nobenem primeru ni športnik. Je pa zelo prijeten sopotnik skoraj ne glede na stil vožnje. Predvsem in tudi zato, ker so Renaultovi strokovnjaki dosegli dober kompromis. | Foto: Klemen Korenjak Talisman pač v nobenem primeru ni športnik. Je pa zelo prijeten sopotnik skoraj ne glede na stil vožnje. Predvsem in tudi zato, ker so Renaultovi strokovnjaki dosegli dober kompromis. Foto: Klemen Korenjak

Štirikolesni volan je – na kratko, štirikolesno krmiljenje. To pomeni, da zavija tudi zadnji kolesni par.

Pri nižjih hitrostih se s tem poveča okretnost vozila - talismanov obračalni krog je velik kot obračalni krog razred manjših vozil, pri višjih hitrostih pa pomagati v ospredje postavljati športni del njegovega značaja.

Njegov potovalni značaj je izrazit, dinamični pa pride do izraza z upoštevanjem omejitev, ki jih določa razmeroma mehko nastavljeno podvozje. 

Ne prosi odpuščanja

V primeru obeh karoserijskih izvedb (v voznih lastnostih skoraj ni razlike) je 4control tisti, ki avto podeli značaj in dobro vozno dinamiko. Lahko je hiter, brez, da bi nadležno prosil odpuščanja s prehitrim siljenjem nosu iz zavoja. Pomaga tudi izkoriščanje voznih programov pri katerih je razlika med obema skrajnostima – comfort in sport razmeroma velika in dobrodošla.

Uglajen motor tudi varčen

Kljub dejstvu, da je 118-kilovatni motor varčen in, da talismanu zaradi obilica navora pravzaprav ustreza najbolj, razmislite tudi o smiselnosti izbire cenejše, 96-kilovatne izvedbe. | Foto: Klemen Korenjak Kljub dejstvu, da je 118-kilovatni motor varčen in, da talismanu zaradi obilica navora pravzaprav ustreza najbolj, razmislite tudi o smiselnosti izbire cenejše, 96-kilovatne izvedbe. Foto: Klemen Korenjak

Oba avtomobila je poganjal 1,6-litrski dizelski motor s 118 kilovati, združen s 6-stopenjskim dvosklopčnim EDC menjalnikom. Pogonski sklop s poldrugo tono vozila ni imel veliko težav – na področju zmogljivosti bi nam zaradi večje pospeševalne suverenosti kakšen dodaten kilovat in navor prišli prav, a obenem velja, da se je v obeh primerih izkazal za uglajenega, tihega, predvsem pa varčnega sopotnika.

V Sloveniji 6, v Nemčiji pa 8 litrov na sto kilometrov

Renaultovi inženirji naj več energije posvetijo samodejnemu menjalniku, pri katerem je dejanska hitrost prestavljanja zaradi zasnove bliskovita, odzivnost pa podpovprečna. | Foto: Klemen Korenjak Renaultovi inženirji naj več energije posvetijo samodejnemu menjalniku, pri katerem je dejanska hitrost prestavljanja zaradi zasnove bliskovita, odzivnost pa podpovprečna. Foto: Klemen Korenjak

Limuzina je v povprečju zahtevala 6,6 litra na sto kilometrov, karavan pa dva decilitra več. Glede na zmogljivosti in vozni stil, razmeroma dober rezultat, a obenem tudi daleč od tovarniško obljubljenega. Je pa res, da bo ob izrazito varčnemu vozniku lahko tudi do pol litra nižji.

Dobesedno polno naložen je, na poti iz Nemčije, kjer smo vozili veliko bližje dvestotici, kot stotridesetici, v povprečju pa vsaj 170 kilometrov na uro, je "popil" slabih osem litrov na sto kilometrov.

Kljub nizki porabi pomislek namenjamo razmeroma majhnemu rezervoarju. Medtem ko uradni podatki trdijo, da je v njem prostora za od 47 do 51 litrov, smo ob dosegu 0 kilometrov vanj stočili le 43 litrov dizelskega goriva. Avtomobil te velikosti bi potovalno suverenost še lažje izrazil z vsaj 55-litrsko posodo za gorivo. | Foto: Klemen Korenjak Kljub nizki porabi pomislek namenjamo razmeroma majhnemu rezervoarju. Medtem ko uradni podatki trdijo, da je v njem prostora za od 47 do 51 litrov, smo ob dosegu 0 kilometrov vanj stočili le 43 litrov dizelskega goriva. Avtomobil te velikosti bi potovalno suverenost še lažje izrazil z vsaj 55-litrsko posodo za gorivo. Foto: Klemen Korenjak

Pikolovci: pomislek o radarskem tempomatu

V teoriji sicer talismanov aktivni radarski tempomat deluje v hitrostnem območju od 30 do 140 kilometrov na uro. Voznik ga lahko vključi le od hitrosti 50 kilometrov na uro naprej, nato deluje podobno kot naprave tekmecev in s tremi možnimi "varnostnimi" razdaljami sledi vozilu spredaj.

Zavira tudi, ko hitrost pade pod 50 kilometrov na uro, pri 42 kilometrov na uro se še zbere in zna samodejno pospešit proti nastavljeni hitrosti, pri avtonomnem zaviranju pod 40 kilometrih na uro pa preneha z delovanjem. Čakamo torej na posodobitev sistema - nova generacija scenica ima denimo zgornjo mejo delovanja tega sistema postavljeno na 160 kilometrov na uro.

Katerega in zakaj?

  • Limuzino, ker menim, da je lepša.
    19,16 %
    91 glasov
  • Limuzino, ker karavanskega prtljažnika preprosto ne potrebujem.
    4,42 %
    21 glasov
  • Karavana, ker menim, da je lepši.
    28,63 %
    136 glasov
  • Karavana, ker potrebujem uporaben in velik prtljažnik.
    11,16 %
    53 glasov
  • Kateregakoli - v obeh primerih bi zlahka shajal.
    4,00 %
    19 glasov
  • Raje bi se odločil za katerega od tekmecev (superb, passat, mondeo, insignia ...)
    32,63 %
    155 glasov
Oddanih 475 glasov

CENA LIMUZINE

Cena testnega avtomobila z uvoznikovim popustom 1.500 evrov:

36.290 EUR

Cena osnovnega testnega modela:

36.490 EUR

Dodatna oprema:

1.300 EUR

Sistem prostoročnega parkiranja easy park assist s kamero za vzvratno vožnjo: 300 EUR

Paket WINTER IP: 300 EUR

Kovinska barva: 700 EUR

 

 

 

CENA KARAVANA

Cena testnega avtomobila z uvoznikovim popustom 1.500 evrov:

37.740 EUR

Cena osnovnega testnega modela:

30.490 EUR

Dodatna oprema:

8.750 EUR

Paket BOSE surround system (multimedijski sistem R-link z velikim zaslonom na dotik, radio BOSE surround system z 12 zvočniki + bose oznake na zvočnikih v vratih): 1.200 EUR

Sistem nadzora mrtvega kota + lateralni UV snezorji - sistem prostoročnega parkiranja easy park assist + kamera za vzvratno vožnjo: 500 EUR

Zatemnjena stekla zadaj: 150 EUR

Prostoroično odpiranje in zapiranje prtljažnika: 500 EUR

Paket 4control s platišči iz lahke litine 19', variabilno vzmetenje: 2000 EUR

Paket WINTER: 500 EUR

Oblazinjenje v usnju riviera rjava, električno nastavljiva in ventilirana sprednja sedeža z masažno funkcijo: 2000 EUR

Kovinska barva: 700 EUR

Doplačilo za izvedbo grandtour: 1.200 EUR

 

TEHNIČNI PODATKI - TALISMAN INITIALE PARIS dCi 160 EDC

MOTOR

Dizelski, turbo, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 4 ventili na valj, delovna prostornina: 1598 cm3, največja moč: 118 kW pri 4.000 vrt./min; največji navor: 380 Nm pri 1.750 vrt./min.;

PRENOS MOČI

Pogon na sprednji kolesi, 6-stopenjski samodejni dvosklopčni menjalnik EDC

MERE IN MASE

dolžina: 4.848 mm, širina: 1.869 mm (brez ogledal), višina: 1.463 mm; medosna razdalja: 2.808 mm; premer kroga obračanja: 10,8 m; masa praznega vozila: 1.518 kg; nosilnost: 500 kg; prostornina prtljažnika: 608 l

ZMOGLJIVOSTI IN PORABA

Največja hitrost: 215 km/h; pospešek do 100 km/h: 9,4 s;  mestna vožnja: 5,0 l/100 km, izvenmestna vožnja: 4,0 l/100 km; kombinirano: 4,5 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 47 - 51 l, izpust CO2: 115 g/km

SERIJSKA OPREMA IZVEDBE INITIALE PARIS:

Sistem za pomoč pri zaviranju v sili, ABS, ESPO, ASR, Sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, Čelna varnostna blazina za voznika in sovoznika, Stranski varnostni blazini + varnostni zavesi za sprednja in zadnja sedeža, Možnost izklopa prednje sovoznikove varnostne blazine, Prednji varnostni pasovi nastavljivi po višin, Sistem ISOFIX pritrdišč na stranskih sedežih zadaj, Samodejni vklop varnostnih utripalk v primeru trčenja ali sunkovitega zaviranja, Samodejna 2-področna klimatska naprava s tipalom zaznave strupenih plinov, Električno nastavljivi in ogrevani stranski ogledali, Pomično prekrivalo prtljage, Pritrdilna mesta za mrežo v prtljažnem prostoru, Dvojno dno s pregradno polico v prtljažnem prostoru, Sistem Energy Smart Management, Senzor za dež in avtomatski vklop luči, Samodejna parkirna zavora, Regulator in omejevalnik hitrosti, Zadnja klop deljiva v razmerju 60/40, Prednja sedeža nastavljiva po višini in v ledvenem delu,  Električno nastavljivi in ogrevani poklopni stranski ogledali, Kartica Renault za prostoročno upravljanje, Električni pomik prednjih in zadnjih stekel z impulzno fukncijo, Volanski obroč v Nappa usnju, Priključki: 2x USB, spletna povezava + kartografija Evrope, Sistem Multi-Sense, Sistem za pomoč pri parkiranju zadaj, Sistem LDW - opozorilnik nenamerne menjave voznega pasu, Opozorilnik prekoračitve hitrosti s prepoznavo prometnih znakov,  Sistem ohranitve varnostne razdalje, Sistem samodejnega zaviranja v sili, Samozatemnitveno vzvratno ogledalo, Samodejni preklop med zasenčenimi / nezasenčenimi žarometi, Senčila v zadnjih stranskih vratih, Full LED Pure Vision zadnji žarometi, Ambientalna osvetlitev potniškega prostora, Sistem 4Control,  Variabilno vzmetenje, Aktivni tempomat z radarjem, Sistem za pomoč pri parkiranju spredaj in zadaj, Sistem za nadzor mrtvega kota + lateralni senzorji, Platišča iz lahke litine 19" Initiale Paris, Oblazinjenje v Nappa usnju - Titanium črna, Zaščitne preproge Initiale Paris, Prostoročno odpiranje prtljažnika Easy Trunk Access, Električno nastavljivi in ogrevani poklopni s stranskim spominom, Električno nastavljiva (8 načinov) in ventilirana prednja sedeža z nastavljivo dolžino sedalne površine in masažno funkcijo, Komfortni naslonjali Relax za glavo voznika in sovoznika, Gretje sedežev spredaj, Laminirana akustična stranska stekla, Multimedijski sistem R-Link 2 z zaslonom na dotik 8,7, Sound System z 12 zvočniki + CD MP3 reža, head up zaslon

 

TEHNIČNI PODATKI - TALISMAN GRANDTOUR ZEN dCi 160 EDC

MOTOR

Dizelski, turbo, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 4 ventili na valj, delovna prostornina: 1598 cm3, največja moč: 118 kW pri 4.000 vrt./min; največji navor: 380 Nm od 1.750 vrt./min.;

PRENOS MOČI

Pogon na sprednji kolesi, 6-stopenjski samodejni dvosklopčni menjalnik

MERE IN MASE

dolžina: 4.866 mm, širina: 1.869 mm (brez ogledal), višina: 1.465 mm; medosna razdalja: 2.808 mm; premer kroga obračanja: 10,8 m; masa praznega vozila: 1.520 kg; nosilnost: 650 kg; prostornina prtljažnika: 572 – 1.681 l

ZMOGLJIVOSTI IN PORABA

Največja hitrost: 213 km/h; pospešek do 100 km/h: 9,6 s; mestna vožnja: 5,1 l/100 km, izvenmestna vožnja: 4,3 l/100 km; kombinirano: 4,6 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 47-51 l, izpust CO2: 120 g/km

SERIJSKA OPREMA OPREME ZEN:

Sistem za pomoč pri zaviranju v sili, ABS, ESPO, ASR, Sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, Čelna varnostna blazina za voznika in sovoznika, Stranski varnostni blazini + varnostni zavesi za sprednja in zadnja sedeža, Možnost izklopa prednje sovoznikove varnostne blazine, Prednji varnostni pasovi nastavljivi po višin, Sistem ISOFIX pritrdišč na stranskih sedežih zadaj, Samodejni vklop varnostnih utripalk v primeru trčenja ali sunkovitega zaviranja, Samodejna 2-področna klimatska naprava s tipalom zaznave strupenih plinov, Električno nastavljivi in ogrevani stranski ogledali, Pomično prekrivalo prtljage, Pritrdilna mesta za mrežo v prtljažnem prostoru, Dvojno dno s pregradno polico v prtljažnem prostoru, Sistem Energy Smart Management, Senzor za dež in avtomatski vklop luči, Samodejna parkirna zavora, Regulator in omejevalnik hitrosti, Zadnja klop deljiva v razmerju 60/40, Prednja sedeža nastavljiva po višini in v ledvenem delu,  Električno nastavljivi in ogrevani poklopni stranski ogledali, Kartica Renault za prostoročno upravljanje, Električni pomik prednjih in zadnjih stekel z impulzno fukncijo, Volanski obroč v Nappa usnju, Multimedijski sistem R-Link 2 z zaslonom na dotik 7", Priključki: 2x USB, spletna povezava + kartografija Evrope, Sistem Multi-Sense, Sistem za pomoč pri parkiranju zadaj, Sistem LDW - opozorilnik nenamerne menjave voznega pasu, Opozorilnik prekoračitve hitrosti s prepoznavo prometnih znakov,  Sistem ohranitve varnostne razdalje, Sistem samodejnega zaviranja v sili, Samozatemnitveno vzvratno ogledalo, Samodejni preklop med zasenčenimi / nezasenčenimi žarometi, Senčila v zadnjih stranskih vratih, Full LED Pure Vision zadnji žarometi, Ambientalna osvetlitev potniškega prostora,  Oblazinjenje v kombinaciji tekstila in umetnega usnja ZEN

Ne spreglejte