Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
13. 5. 2016,
6.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

3

Natisni članek

Renault

Petek, 13. 5. 2016, 6.05

6 let, 6 mesecev

Test nove generacije: renault megane TCe 130

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

3

Renault megane - fotogalerija testnega vozila | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Slovenci so dobili že 200 novih meganov, še enkrat toliko so jih naročili. Lahko novi renault megane napade vrh "golfovega" razred? Napredoval je v vseh pogledih ter ujel tako oblikovalski in tehnološki kot varnostni zaostanek za močno konkurenco. Bencinske motorje ima konkurenca z vidika energijske učinkovitosti boljše, zato bodo morali kupci pretehtati doplačilo za pregovorno dobre Renaultove dizelske motorje. Zgledno opremljen megane v Sloveniji stane dobrih 21 tisoč evrov.

Motor: TCe 130 - bencinski štirivaljni motor, turbinski polnilnik, moč: 97 kilovatov
Poraba goriva: 8,5 na sto prevoženih kilometrov
Cena: 22.140 EUR (s popustom: 21.140 EUR)

Renault megane je s četrto generacijo še bolj zaostril konkurenco v zelo izenačenem razredu. Za razliko od prejšnje generacije je postal boljši v praktično vseh pogledih: oblikovno je zdaj resnično drzen in vpadljiv, dobro je postal založen z resda večinoma doplačljivimi varnostno-asistenčnimi sistemi, korak naprej je storil tudi na področju tehnike in voznih lastnosti. Postal je avtomobil, ki bo zagotovo prepričal tradicionalne Renaultove stranke, kupce pa bo lahko kradel tudi konkurenci.

Trdimo, da je renault megane uspešno ujel zaostanek za glavnimi tekmeci (volkwagen golf, opel astra, ford focus, seat leon, peugeot 308 …), a prehitel jih še ni. Če bi morali izbrati področje, kjer je megane resnično postal trendseter razreda, so to zunanje oblikovalske linije in pokončna zasnova osrednjega digitalnega zaslona v notranjosti. Na preostalih področjih presežkov ne ponuja.

Testni avtomobil je poganjal štirivaljni turbobencinski motor, ki je sicer povsem zadovoljil z zmogljivostmi, a manj s porabo goriva. Ta je presegala tudi osem in devet litrov na sto prevoženih kilometrov. Predvsem v primerjavi z nemško konkurenco ima megane manj konkurenčen bencinski motor in prav med kupci megana še vedno rahlo prednjačijo preskušeni dizelski motorji. Ti so sicer od bencinskih dražji od tisoč do 2.500 evrov, zato se doplačilo vendarle povrne šele po 30 oziroma 75 tisoč prevoženih kilometrih. To je precejšnja zaloga kilometrov, ki bo marsikoga vendarle nagnila na stran tišjih in do okolja prijaznejših bencinskih motorjev.

Megane bo Slovence nedvomno prepričal s celovitim paketom, ki mu pravzaprav resneje lahko očitamo le slabšo prostornost na zadnji klopi. Do zdaj je megana že dobilo okrog 200 Slovencev, še enkrat toliko pa jih na naročeni avtomobil še čaka.

Podrobnejša razčlenitev cene in dodatne opreme
Pikolovci
Vaše mnenje
Tehnični podatki testnega avtomobila

Megane izstopa predvsem z oblikovalsko zasnovo sprednjih žarometov in zadnjih luči, ki še posebej izstopajo v mraku. | Foto: Ciril Komotar Megane izstopa predvsem z oblikovalsko zasnovo sprednjih žarometov in zadnjih luči, ki še posebej izstopajo v mraku. Foto: Ciril Komotar

Oprostite, si lahko megana ogledamo malo pobližje?

Še enkrat več lahko poudarimo, da se je novi renault megane prerodil, postal tehnično konkurenčen in oblikovalsko zaželen. Nekoč je megan tak kajpak že bil, toda predvsem v zadnji generaciji so francoski razvojni inženirji zaspali in tudi zaradi čakanja na novo skupno platformo novih renaultov (imajo jo že espace, talisman in scenic) kar dolgo odlašali s četrto generacijo megana.

Kljub zaostanku ima megane svoje privržence tudi v Sloveniji. Med testnimi vožnjami smo na primer spoznali več ljudi, ki so nas prosili, ali si ga lahko pobližje ogledajo. Dejali so, da sicer do zdaj niso bili privrženci renaultov, a da jih je ta megane premamil in jim vzbudil zanimanje. To je dejansko največja odlika novega megana: oblikovalsko je drzen, poseben in predvsem zaradi svetlobnega podpisa spredaj in zadaj na cesti resnično opazen. To velja tako za vožnjo podnevi kot ponoči, ko tehnologija LED (matrične žaromete LED ima v razredu še naprej le opel astra) pride še bolj do izraza.

Notranjost megana je lično urejena in minimalistična. Priporočamo doplačilo 300 evrov za večji pokončni digitalni zaslon. | Foto: Ciril Komotar Notranjost megana je lično urejena in minimalistična. Priporočamo doplačilo 300 evrov za večji pokončni digitalni zaslon. Foto: Ciril Komotar

Lična in minimalistična notranjost, kjer prednjači doplačljivi pokončni zaslon v slogu tesle S in volva XC90

Megane je napredoval tudi pri zasnovi in opremi notranjosti. Volanski obroč je sicer kar nekoliko velik, a zato na otip prijetno debel in dobro služi vozniku za osnovno komunikacijo z avtomobilom. Pri Renaultu se niso izognili tako imenovani piano plastiki, a vseeno je osrednja konzola lična, dobro pregledna in predvsem daje vtis tehnološke naprednosti. V našem testnem meganu je bil namreč nameščen 300 evrov vreden doplačljivi pokončni 8,7-palčni zaslon in tako kot v tesli S ali volvu XC90 taka postavitev prinaša precej prednosti.

Ta zaslon vsebuje tudi veliko bližnjic do upravljanja vozila, a tudi iz vidika starejših uporabnikov megana so bili inženirji toliko prizanesljivi, da so pustili klasične gumbe za uravnavanje glasnosti avdiosistema (ob volanskem obroču) in nastavljanje temperature klimatske naprave.

Bencinski motor iz vidika energijske prepričljivosti ni na ravni večine tekmecev, a z zmogljivostmi ne razočara. | Foto: Ciril Komotar Bencinski motor iz vidika energijske prepričljivosti ni na ravni večine tekmecev, a z zmogljivostmi ne razočara. Foto: Ciril Komotar

Infozabavni del megana je plod Renaultovega znanja in ne sistemov iz Silicijeve doline

Za razliko od nekaterih tekmecev imajo pri Renaultu lasten sistem infozabavnega vmesnika R-Link in torej niso vgradili sistemov, kot sta Applov Car Play ali Googlov Android Auto. Francoska rešitev je sicer obsežna in na prvi pogled morda zapletena, a lastnik megana bo vmesnik hitro obvladal in ga tudi dobro izkoristil. Povezljivost z obema omenjenima sistemoma bi sicer še izboljšala interakcijo avtomobila in voznikovega pametnega telefona, saj je danes predvsem mlajši generaciji pomembno, da svoj digitalni svet (torej pametni telefon) nosijo s seboj in ga tam lahko tudi uporabljajo.

Zato pa na drugi strani hvalimo, da je imel testni megane dva priključka USB in da imajo vsi renaulti po talismanu gumb za dostop do sistema multisense prilagojen tako, da se s posameznim pritiskom (brez dodatnega izbora na zaslonu) premikamo med dvema skrajnima vozniškima načinoma comfort in sport.

Megane se med ovinki znajde odlično. Štirikolesno krmiljenje 4control je namenjeno le za zdaj najvišji stopnji opreme GT. | Foto: Ciril Komotar Megane se med ovinki znajde odlično. Štirikolesno krmiljenje 4control je namenjeno le za zdaj najvišji stopnji opreme GT. Foto: Ciril Komotar

Bencinski motor ni slab, a konkurenca ima boljše in varčnejše

Testnega megana je poganjal 97-kilovatni štirivaljni turbobencinski motor TCe 130. Medtem ko med flotnimi kupci (podjetja) v Sloveniji zanj praktično ni zanimanja, je pri fizičnih kupcih marsikdo že raje izbral bencinski motor namesto sicer pregovorno varčnih ter zmogljivih Renaultovih dizlov.

Ta bencinski motor je močnejša različica motorja (šibkejša ima 74 kilovatov), ki se izkaže z zelo solidnimi zmogljivostmi tako iz vidika moči kot tudi navora. V načinu sport avtomobil ponuja tudi umetno zvočno kuliso, a bencinski motor vendarle ne navduši s porabo goriva. Med testom je nismo spravili pod mejo 7,2 litra na sto prevoženih kilometrov, ob nekoliko bolj poskočni vožnji pa je presegla tudi mejo devetih litrov.

Način vožnje eco pomaga do nižje porabe, a tudi jemlje precej moči in navora. Na avtocestnih klancih je treba zato na primer pretakniti iz šeste v peto prestavo.

Renault megane z bencinskim ali dizelskim motorjem?

  • Bencinski motor TCe 130 je dovolj zmogljiv, prepriča me njegova cena
    27,53 %
    68 glasov
  • Dizelski motor dCi 110 zaradi majhnega doplačila in nizke porabe
    25,51 %
    63 glasov
  • Dizelski motor dCi 130 zaradi kombinacije zmogljivosti in nizke porabe
    46,96 %
    116 glasov
Oddanih 247 glasov

Je smotrno doplačati od tisoč do 2.500 evrov za dizelski motor? Voziti se boste morali 30 oziroma 75 tisoč kilometrov, da se naložba povrne. Na seznamu dodatne opreme je bil tudi digitalni prikazovalnik podatkov pred voznikovimi očmi, ki se poklopi elektronsko. | Foto: Ciril Komotar Na seznamu dodatne opreme je bil tudi digitalni prikazovalnik podatkov pred voznikovimi očmi, ki se poklopi elektronsko. Foto: Ciril Komotar

Čeprav bencinski motor kljub višji opremi bose (višja je le še športno naravnana oprema GT) ceno zniža pod mejo 20 tisoč evrov, bo večina kupcev še vedno izbrala avtomobil z dizelskim motorjem. Ta je v primeru 110-kilovatnega motorja dražji za tisoč, pri 130-kilovatnem dizlu pa za približno 2.500 evrov.

Razlika je precejšnja, toda če je Renaultov dizelski motor zagotovo kos motorjem tekmecev, pri bencinskem motorju vsaj iz vidika energijske prepričljivosti ni tako. Primerljiv 1,4-litrski bencinski turbomotor v opel astri s podobnimi kilogrami je imel na našem testu porabo zlahka nižjo od sedmih litrov na sto prevoženih kilometrov.

Če Renaultov dizelski motor v povprečju porabi tri litre na sto prevoženih kilometrov kot bencinski, bi se doplačilo za dražji (močnejši) dizelski motor vseeno pokrilo šele po približno 75 tisoč kilometrih. Doplačilo za šibkejši dizelski motor se povrne po približno 30 tisoč prevoženih kilometrih.

Pri prenosu moči podpiramo izbiro šeststopenjskega ročnega menjalnika, pri katerem so gibi dovolj natančni za učinkovito vsakdanjo uporabo. Samodejni menjalnik EDC je vendarle dražji za dva tisoč evrov, kar pa v primeru megana vendarle pomeni že deset odstotkov njegove vrednosti. Možnost motorja TCe 130 s samodejnim menjalnikom v Sloveniji za zdaj še ni mogoča.

Slabša stran novega megana je prostornost na zadnjih sedežih. | Foto: Ciril Komotar Slabša stran novega megana je prostornost na zadnjih sedežih. Foto: Ciril Komotar

Elektronskega sistema proti zdrsu pogonskih koles ne moremo izklopiti niti na zasneženi cesti

Megane se pelje zelo dobro, zanesljivo in tudi na ovinkih uživaško. Žal ima za zdaj le različica GT na voljo tudi štirikolesno krmiljenje 4control. Ker smo sredi spomladi z meganom zapeljali tudi na zasnežene ceste, smo imeli kljub zimskim gumam kar nekaj težav. Avtomobil ne omogoča izklopa sistema proti zdrsu pogonskih koles in ker elektronika preprosto manjša moč ter tako preprečuje zdrs, lahko morda na spolzkem klancu ostanete nemočni kljub dobri zimski obutvi.

Prostornost na zadnji klopi ni njegova odlika

Še največji očitek pri novem meganu leti na račun prostornosti. Čeprav je postal daljši in ima iz vidika voznika in sovoznika prostora vsekakor dovolj, je tega precej manj že na zadnji klopi. Višji potniki ne bodo sedeli udobno, tudi kombinacija otroškega sedeža za voznikom lahko vpliva na udobje obeh. Pri prtljažniku moti predvsem visok in širok nakladalni rob, medtem ko je prostornost primerljiva z večino tekmecev zadovoljiva oziroma po osnovi prostornini med večjimi.

Prtljažnik v osnovi meri razredno spodobnih 434 litrov.  | Foto: Ciril Komotar Prtljažnik v osnovi meri razredno spodobnih 434 litrov. Foto: Ciril Komotar

Cena testnega vozila: 22.140 EUR (s popustom: 21.140 EUR)

Cena osnovnega vozila: 13.990 EUR (renault megane SCe 115 Life)
Cena osnovnega testnega vozila: 15.790 EUR (renault megane TCe 130 Zen)

Dodatna oprema: 2.450 EUR
Paket Parkiranje (sistem za nadzor mrtvega kota, sistem za pomoč pri parkiranju Easy Park Assist, kamera za vzvratno vožnjo): 650 EUR, paket Varnost Plus (aktivni tempomat, sistem ohranitve varnostne razdalje, sistem samodejnega zaviranja v sili): 650 EUR, Head-Up zaslon (električno poklopljiv): 350 EUR; multimedijski sistem R-Link 2 z zaslonom na dotik 8,7": 300 EUR; kovinska barva: 500 EUR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za pikolovce

Če smo se navadili na organizacijsko strukturo infozabavnega vmesnika R-Link 2, nas je zmotila počasna odzivnost ob dotikanju osrednjega zaslona. Večkrat je prišlo do zamika med dotikom zaslona, reakcijo sistema in odzivnostjo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEHNIČNI PODATKI - RENAULT MEGANE TCe 130 S&S BOSE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MOTOR:
turbobencinski, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1.198 cm3; največja moč: 97 kW pri 5.500 vrt/min; največji navor: 205 Nm pri 2.000 vrt/min
MERE
dolžina: 4.359 mm, širina: 1.814 mm, višina: 1.447 mm, medosna razdalja: 2.669 mm; masa praznega vozila: 1.205 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 640 kg brez zavore/1.300 kg z naletno zavoro; prostornina prtljažnika: 434 l za petimi sedeži
PRENOS MOČI:
Pogon na sprednji par koles, 6-stopenjski ročni menjalnik
ZMOGLJIVOSTI IN PORABA:
največja hitrost: 197 km/h; pospešek do sto kilometrov na uro: 10,6 s; mestna vožnja: 5,4 l/100km, odprte ceste: 6,7 l/100 km, kombinirano: 4,6 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 47 l; emisije CO2: 120 g/km
SERIJSKA OPREMA – BOSE
Naslonjala za glavo voznika in sovoznika nastavljiva po nagibu, samodejna parkirna zavora, ambitealna osvetlitev na vratih in centralni konzoli, sistem za pomoč parkiranju spredaj in zadaj, vzvratna kamera, sedeži ročno nastavljivi po višini z električno nastavljivo ledveno oporo in masažno funkcijo za voznika, volanski obroč v usnju, prednji žarometi Full LED Pure Vision, 17-palčna platišča iz lahke litine, zatemnjena stranska stekla zadaj, multimedijski sistem R-Link 2 z vgrajenim 7-palčnim zaslonom na dotik in radio BOSE z 10 zvočniki, navigacija s kartografijo Evrope, reža za kartico SD na osrednji konzoli, spletna povezava
VARNOST
Opozorilnik prekoračitve hitrosti s prepoznavo prometnih znakov, sistem LDW – opozorilnik nenamerne menjave voznega pasu, samozatemnitveno vzvratno ogledalo, samodejni vklop/izklop dolgih luči

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne spreglejte