Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 4. 2017,
9.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

3

Natisni članek

Škoda Octavia Škoda Družinski Avtomoto

Sobota, 15. 4. 2017, 9.24

6 let, 6 mesecev

Dunaj; Avstrija - Prva vožnja: nova octavia RS še hitrejša na cesti, scout pa še bolj terenski

Škoda octavia RS in scout - ostra in avanture željna čehinja #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

3

Škoda octavia scout - prva vožnja | Foto Škoda

Foto: Škoda

Obe prenovljeni octavii - najostrejšo RS in avanturistično scout - smo iz središča Dunaja zapeljali približno tja, kjer je nekoč Krpan mikastil Brdavsa, z njima smo se zapodili po avtocesti, najbolj pa smo ju obremenili dobrih 40 kilometrov vzhodno, na poligonu Driving Camp Pachfurth. Obe zmoreta veliko.

Poudarki:

Tehnični podatki - RS in scout | Vaše mnenje | Fotogalerija: RS in scout

Obe škodi octavii RS sta med drugim pozirali tudi na hrvaškem Grobniku. | Foto: Škoda Obe škodi octavii RS sta med drugim pozirali tudi na hrvaškem Grobniku. Foto: Škoda Obe octavii sta najbolj spremenjeni spredaj. RS in scout imata novi maski z njunima imenoma, odbijač, prilagodljive LED-žaromete, RS tudi LED-meglenke, LED-svetlobna telesa tudi zadaj, scout je terensko zaščiten bočno in s srebrnima ploščama pod obema odbijačema.

Štiripogonske kombinacije scouta sestavljajo trije motorji (1.8 TSI in dva 2.0 TDI) ter trije menjalniki (ročni šeststopenjski ter dva DS, šest- in sedemstopenjski). 17-palčna lita platišča so serijska, 18-palčna pa opcijska. Zadnji kolotek je zdaj tri centimetre širši, s 17-centimetrsko oddaljenostjo od tal je scout tri centimetre višji od različice combi, s čimer sta se povečala kota vstopa in izstopa.

Hitra in terenska octavia | Foto: Škoda Hitra in terenska octavia Foto: Škoda Octavia RS je s 169 kilovati za sedem kilovatov močnejša in prek sprednjega pogona potegne do elektronsko omejenih 250 kilometrov na uro. Menjalnik je šeststopenjski ročni ali DSG, enako tudi pri dizelskem 2.0 TDI, ki opcijsko lahko žene vsa štiri kolesa.

Notranjosti sta prenovljeni in oblikovani glede na namen obeh vozil, v RS so novi športni sedeži in preoblikovani merilniki, scout pa se ponaša s trpežnejšimi sedeži za terensko uporabo. Obe škodi sta opremljeni z enotnimi asistenčnimi in infotainment sistemi, sistemom Škoda connect in praktično opremo, zaradi katere so škode simply clever.

Cena v Sloveniji:

škoda octavia scout od 31.515 evrov, škoda octavia RS od 27.450 evrov, škoda octavia combi RS 28.567 evrov.

Na zaviti stezi poligona Driving Camp Pachfurth se izkažeta podvozje in moč motorja. No, nekaj mora pokazati tudi voznik. | Foto: Škoda Na zaviti stezi poligona Driving Camp Pachfurth se izkažeta podvozje in moč motorja. No, nekaj mora pokazati tudi voznik. Foto: Škoda

Sistemi za večjo varnost in pomoč vozniku so v osnovi enotni

V serijsko opremo najmočnejše škode spadata stabilizacijski program ESC s športnim načinom delovanja in elektronsko uravnavana prečna zapora na sprednji premi (VAQ). Ta elektronska funkcija zapore diferenciala pogonskih koles omogoča dinamično pospeševanje iz ovinka. Pri tem se omeji zdrs na enem od sprednjih koles (na notranji strani zavoja) in optimizira prenos moči na cesto. | Foto: Škoda V serijsko opremo najmočnejše škode spadata stabilizacijski program ESC s športnim načinom delovanja in elektronsko uravnavana prečna zapora na sprednji premi (VAQ). Ta elektronska funkcija zapore diferenciala pogonskih koles omogoča dinamično pospeševanje iz ovinka. Pri tem se omeji zdrs na enem od sprednjih koles (na notranji strani zavoja) in optimizira prenos moči na cesto. Foto: Škoda Zaznavanje nevarnosti s samodejnim zaviranjem deluje pri mestnih hitrostih od 10 do 60 kilometrov na uro, pri čemer sistem predvideva tudi možnost trčenja s pešcem. Hkrati z zaviranjem se zaprejo vsa okna (tudi strešno) in zategnejo varnostni pasovi. Obe novi škodi opozarjata na vozila v mrtvem kotu (pri menjavanju pasov tudi pri vključeni smerni utripalki) in pri vožnji vzvratno s parkirišča. Obe pomagata vozniku pri parkiranju vozila in pri vožnji vzvratno s priklopnikom.

Prilagodljiv tempomat deluje do hitrosti 210 kilometrov na uro, sistem za ohranjanje lege znotraj pasu tudi rahlo popravlja volan, kadar gre za nenadzorovane bočne pomike brez vključenih utripalk. Med že uveljavljene asistenčne sisteme, ki so vgrajeni v octavie, spada tudi prepoznavanje omejitev in prometnih znakov.

Škoda octavia RS 245 – ljudski športnik postal še močnejši in hitrejši #foto

Športna in kakovostna notranjost octavie RS. Izstopata spodaj prisekan volanski obroč in (pet točk za Škodo) klasičen vzvod ročne zavore. | Foto: Škoda Športna in kakovostna notranjost octavie RS. Izstopata spodaj prisekan volanski obroč in (pet točk za Škodo) klasičen vzvod ročne zavore. Foto: Škoda

Škoda connect

Škoda octavia scout in RS 245 | Foto: Aleš Črnivec Foto: Aleš Črnivec Opcijski sistem z LTE-modulom omogoča, da so potniki po želji stalno "online", obenem pa je vozniku na voljo nadzor nad vzdrževanjem in stanjem vozila tudi prek mobilnega telefona ali domačega računalnika.

Sistem Columbus povezuje navigacijo z Google Earth in omogoča slikovni ogled poti, predlaga najhitrejšo možnost glede na stanje prometa, med preostalim naj bi bile lokacije bencinskih servisov v bližini, opremljene celo s cenami goriv. Škoda scout in RS omogočata tudi vse bolj uveljavljeni klic v sili, in sicer samodejni v primeru nesreče ali ročni z ustreznim stikalom pod stropom.

Kadar je kolo (ali celo dve) v zraku, je na vrsti elektronska zapora diferenciala XDS+, ki preusmeri navor na kolo, ki ima stik s podlago. | Foto: Škoda Kadar je kolo (ali celo dve) v zraku, je na vrsti elektronska zapora diferenciala XDS+, ki preusmeri navor na kolo, ki ima stik s podlago. Foto: Škoda

Vožnja s scoutom

To ni še nič, scout se lahko nagne vsaj še za deset stopinj. | Foto: Aleš Črnivec To ni še nič, scout se lahko nagne vsaj še za deset stopinj. Foto: Aleš Črnivec Poligon za učenje vožnje oziroma za izpopolnjevanje vozniških veščin Driving Camp Pachfurth je solidno opremljen tako z asfaltno kot z makadamsko površino.

Podlaga za vožnjo po strmini navzgor in navzdol je utrjena, tudi med rahlim deževanjem ni bila blatna in je ponujala dober oprijem kljub letnim gumam, v katere so bili obuti prav vsi od 22 testnih scoutov.

Škoda octavia scout in RS 245 | Foto: Aleš Črnivec Foto: Aleš Črnivec Večji skoraj 40-stopinjski naklon je bil od zgoraj videti vsega spoštovanja vreden, saj je šlo za skoraj stometrsko pot v globino.

Dodatno ščemenje v želodcu je povzročalo dejstvo, da se pred spustom navzdol ni prav nič videlo čez pokrov motorja, testna steza pa tudi ni bila širša od treh metrov. No, vsi smo se z njo uspešno spopadli in "preživeli", še posebej pa lahko pohvalimo sistem za varno spuščanje navzdol, ki spada k serijskemu programu off road. Kljub izdatni strmini so se scouti spuščali varno, samodejno in brez uporabe zavore tudi z manjšo hitrostjo od pešca. Zadeva deluje odlično, bolje kot pri marsikaterem pravem terencu.

Za povsem varen in nadzorovan spust po zahtevni strmini v celoti poskrbi sistem za samodejno vožnjo navzdol. | Foto: Škoda Za povsem varen in nadzorovan spust po zahtevni strmini v celoti poskrbi sistem za samodejno vožnjo navzdol. Foto: Škoda

Tehnika ima lahko več dela od voznika

Škoda octavia scout - prva vožnja | Foto: Škoda Foto: Škoda Za voznika je manj zahtevno manevriranje znotraj kanalu podobnega useka, kjer se vozilo lahko po diagonali zaziba le na dveh kolesih, več dela pa je za elemente pogona, ki morajo usmeriti navor na kolesa, ki so v stiku s podlago. Osrednji elementi štirikolesnega pogona so hidravlična elektronsko vodena večploščna sklopka in elektronski zapori diferencialov XDS+. Sistem deluje nezaznavno in neodvisno od voznika, ki s funkcijo "driving mode select" izbere način vožnje, v tem primeru off road.

Glede bočnega nagiba smo imeli manj neprijetne občutke kot pri kakšnem terenskem vozilu, ki je višje kot širše. Scout je v osnovi pač le dober meter in pol visoko vozilo, ki se vsaj po občutkih zlepa ne prevrne. Temu vozilu vseeno nekaj manjka, da bi bil terenec, to je oddaljenost od tal. Verjetno nas prav zato niso poslali v kakšno vodno oviro.

Pri plezanju in oprijemu tako v slabih voznih pogojih kakor tudi pri dinamični asfaltni vožnji scoutu pomaga elektronska zapora diferenciala XDS+. Ta skupaj s prilagodljivim pogonom 4x4 deluje povsem samodejno in vozniku ponudi ustrezno vozno podporo glede na stanje podlage pod kolesi. Scout si upa več, kot bi od tovrstnega karavan tam zunaj, stran od sveta urejenih površin, med robniki, utegnili pričakovati. | Foto: Škoda Pri plezanju in oprijemu tako v slabih voznih pogojih kakor tudi pri dinamični asfaltni vožnji scoutu pomaga elektronska zapora diferenciala XDS+. Ta skupaj s prilagodljivim pogonom 4x4 deluje povsem samodejno in vozniku ponudi ustrezno vozno podporo glede na stanje podlage pod kolesi. Scout si upa več, kot bi od tovrstnega karavan tam zunaj, stran od sveta urejenih površin, med robniki, utegnili pričakovati. Foto: Škoda

RS je za na pisto

Sprednji del s širšo mrežo hladilnika in široke odprtine za zajemanje zraka s satasto strukturo v na novo oblikovanem odbijaču dajejo škodi octavii RS 245 precej markanten in dinamičen videz. | Foto: Škoda Sprednji del s širšo mrežo hladilnika in široke odprtine za zajemanje zraka s satasto strukturo v na novo oblikovanem odbijaču dajejo škodi octavii RS 245 precej markanten in dinamičen videz. Foto: Škoda Iz središča Dunaja smo se proti poligonu večinoma peljali po avtocesti, kjer smo lahko delno občutili moč 230 "konjev". Saj veste, 130 je 130 in vsak voznik, ki želi v Avstriji ali pa kje drugje v odprtem prometu sprostiti vso energijo take RS-ke in vozi odločno prehitro, je vsega prezira vreden tepec …

Duška smo si dali na poligonu, kjer je steza za silo podobna dirkališču. Ima več močno zaprtih ovinkov za drugo prestavo in dolgo ravnico, kjer se da uporabit četrto prestavo.

Za potnika zadaj je v RS dovolj prostora, ni pa nujno, da se bosta zaradi tega peljala udobno (in brez strahu). | Foto: Aleš Črnivec Za potnika zadaj je v RS dovolj prostora, ni pa nujno, da se bosta zaradi tega peljala udobno (in brez strahu). Foto: Aleš Črnivec Inštruktor je med opisovanjem idealne linije odpeljal počasen krog, nato pa nam dovolil nekaj hitrih krogov, ki so bili dodatno začinjeni zaradi dežja.

Občutki?

Spredaj gnana octavia RS z izključeno elektroniko drsi nevtralno, če bi hotel sprednji del kam po svoje, ga v red spravita rahel odvzem volana in odločen pritisk plina. To je bila res varna in zabavna sprostitev za volanom zmogljivega športnika. Ni čudno, da si je kakšen iz skupine novinarjev z usti do ušes privoščil večkratni lov za hitrim inštruktorjem.

Spredaj gnana octavia RS z izključeno elektroniko drsi nevtralno, če bi hotel sprednji del kam po svoje, ga v red spravita rahel odvzem volana in odločen pritisk plina. | Foto: Škoda Spredaj gnana octavia RS z izključeno elektroniko drsi nevtralno, če bi hotel sprednji del kam po svoje, ga v red spravita rahel odvzem volana in odločen pritisk plina. Foto: Škoda

Tehnični podatki: škoda octavia RS

Različica: Zasnova in moč motorja: Menjalnik in pogon: Zmogljivosti: Poraba in izpusti: Cena v Sloveniji:
RS 2.0 TSI 169 kW 4-valjni vrstni turbobencinski, 1984 cm3, 169 kW od 4700 do 6200 vrt./min., 350 Nm od 1500 do 4600 vrt./min.  6-stopenjski ročni menjalnik, sprednji pogon 250 km/h in 6,7 s do 100 km/h 6,5 l/100 km in 149 g CO2/km od 27.450 EUR (combi od 28.567 EUR)
RS 2.0 TSI 169 kW DSG 4-valjni vrstni turbobencinski, 1984 cm3, 169 kW od 4700 do 6200 vrt./min., 350 Nm od 1500 do 4600 vrt./min. 6-stopenjski samodejni menjalnik DSG, sprednji pogon 249 km/h in 6,8 s do 100 km/h 6,6 l/100 km in 149 g CO2/km od 29.542 EUR (combi od 30.764 EUR)
RS 2.0 TDI 135 kW 4-valjni turbodizelski; 1968 cm3, 135 kW od 3500 do 4000 vrt./min., 380 Nm od 1750 do 3250 vrt./min. 6-stopenjski ročni menjalnik, sprednji pogon 232 km/h in 7,9 s do 100 km/h 4,5 l/100 km, 119 g CO2/km od 27.479 EUR (combi od 28.578 EUR)
RS 2.0 TDI 135 kW DSG 4-valjni turbodizelski; 1968 cm3, 135 kW od 3500 do 4000 vrt./min., 380 Nm od 1750 do 3250 vrt./min. 6-stopenjski samodejni menjalnik DSG, sprednji pogon 230 km/h in 7,9 s do 100 km/h 4,9 l/100 km, 129 g CO2/km od 29.768 EUR (combi od 30.873 EUR)
RS 2.0 TDI 135 kW 4x4 DSG 4-valjni turbodizelski; 1968 cm3, 135 kW od 3500 do 4000 vrt./min., 380 Nm od 1750 do 3250 vrt./min. 6-stopenjski samodejni menjalnik DSG, štirikolesni pogon 228 km/h in 7,6 s do 100 km/h 5,1 l/100 km, 134 g CO2/km od 32.115 EUR (combi od 32.769 EUR)
Mere in mase: dolžina: 4689 mm, širina: 1814 mm, višina: 1452 mm, medosna razdalja: 2880 mm, oddaljenost od tal: 127 mm, krog obračanja: 10,5 m, masa: 1442 – 1572 kg, nosilnost: 566 kg, prtljažnik: 610 – 1740, prostornina rezervoarja: 50 - 55 l, gume: 225/50 R17

Fotogalerija: Škoda octavia RS

Fotogalerija
1 / 22

Tehnični podatki: škoda octavia scout

Različica: Zasnova in moč motorja: Menjalnik in pogon: Zmogljivosti: Poraba in izpusti: Cena v Sloveniji:
1.8 TSI 132 kW DSG 4-valjni vrstni turbobencinski, 1798 cm3, 132 kW od 4500 do 6200 vrt./min., 280 Nm od 1350 do 4500 vrt./min. 6-stopenjski samodejni menjalnik DSG, štirikolesni pogon 216 km/h in 7,8 s do 100 km/h 6,8 l/100 km in 158 g CO2/km od 31.556 EUR
2.0 TDI 110 kW 4-valjni turbodizelski; 1968 cm3, 110 kW od 3500 do 4000 vrt./min., 340 Nm od 1750 do 3000 vrt./min. 6-stopenjski ročni menjalnik, štirikolesni pogon 207 km/h in 9,1 s do 100 km/h 5,0 l/100 km, 130 g CO2/km od 28.515 EUR
2.0 TDI 135 kW DSG 4-valjni turbodizelski; 1968 cm3, 135 kW od 3500 do 4000 vrt./min., 380 Nm od 1750 do 3250 vrt./min. 6-stopenjski samodejni menjalnik DSG, štirikolesni pogon 219 km/h in 7,8 s do 100 km/h 5,1 l/100 km, 133 g CO2/km od 31.261 EUR
Mere in mase: dolžina: 4687 mm, širina: 1814 mm, višina: 1531 mm, medosna razdalja: 2880 mm, oddaljenost od tal: 171 mm, krog obračanja: 10,4 m, masa: 1522 – 1561 kg, nosilnost: 645 kg, prtljažnik: 610 – 1740, prostornina rezervoarja: 55 l, gume: 225/50 R17

Fotogalerija: Škoda octavia scout

Fotogalerija
1 / 24

Katera se vam zdi bolj uporabna na vsakdanjih poteh?

  • Hitra in dinamična škoda octavia RS 245.
    30,40 %
    69 glasov
  • Terenska škoda octavia scout.
    59,03 %
    134 glasov
  • Obe sta preveč specifični in ne spadata v koncept moje osebne mobilnosti.
    10,57 %
    24 glasov
Oddanih 227 glasov
Ne spreglejte