Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
3. 2. 2017,
13.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

Avtosalon Ženeva 2017 Škoda

Petek, 3. 2. 2017, 13.51

6 let, 7 mesecev

245 "konjev" za 250 kilometrov na uro

Škoda octavia RS 245 – ljudski športnik postal še močnejši in hitrejši #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Škoda octavia RS 245 | Foto Škoda

Foto: Škoda

Škoda bo na salonu v Ženevi predstavila najmočnejšo različico octavie RS. Ta bo po novem iz svojega 2,0-litrskega motorja TSI na kolesa spravila 180 kilovatov oziroma 245 "konjev", 15 več, kot jih ponuja aktualna octavia RS. Do stotice bo pospešila v 6,6 sekunde in dosegla najvišjo hitrost 250 kilometrov na uro.

Zmogljivejša od novih dizelskih RS octavij v uniformi slovenske policije

Škoda octavia RS v uniformi slovenske policije. | Foto: Gregor Pavšič Škoda octavia RS v uniformi slovenske policije. Foto: Gregor Pavšič Pred kratkim so nove škode RS z dvolitrskim strojem TDI za potrebe avtocestnih patrulj dobili tudi slovenski policisti. Nova škoda octavia RS 245 je z 2,0-litrskim turbobencinskim motorjem precej zmogljivejša od dizelsko gnanih policijskih octavij RS. Inženirji izpostavljajo predvsem odzivnost in prožnost močnejšega motorja 2,0 TSI, saj ta ponuja 370 njutonmetrov največjega navora, ki je na voljo v širokem hitrostnem območju stroja od 1.600 do 4.300 vrtljajev v minuti.

Poleg 6,6- oziroma 6,7-sekundnega (v kombijevski, karavanski različic) pospeška od mirovanja do hitrosti 100 kilometrov na uro pri odzivnosti in prožnosti tega motorja pri Škodi izpostavljajo še, da v najvišji prestavi potrebuje le 6,4 sekunde, da iz hitrost 60 kilometrov preseže stotico. Neposredna primerjava policijske octavie RS 2.0 TDI in čisto nove octavie RS 245 pokaže precejšno razliko: več kot sekundo boljši pospešek in 22 kilometrov na uro višjo končno hitrost v korist najmočnejše octavie RS 245.


Škoda octavia 2,0 TDI RS: To so nova policijska patruljna vozila, videli jih boste predvsem na avtocestah #foto

Test: škoda octavia RS 2,0 TDI combi 4x4


Novi serijsko vgrajen in prek sistema nadzora stabilnosti vozila ESC elektronsko nadzorovan mehanski diferencial z omejenim zdrsom omogoča izredno dinamično pospeševanje iz zavoja. | Foto: Škoda Novi serijsko vgrajen in prek sistema nadzora stabilnosti vozila ESC elektronsko nadzorovan mehanski diferencial z omejenim zdrsom omogoča izredno dinamično pospeševanje iz zavoja. Foto: Škoda

V zavoje brezkompromisno: mehanski diferencial z omejenim zdrsom

Med novostmi, ki jih prinaša najmočnejša octavia vseh časov, je tudi elektronsko nadzorovan mehanski športni diferencial z omejenim zdrsom (VAQ limited-slip). Zaradi tega pomembnega elementa, ki izboljšuje oprijem in stabilnost, novinka obljublja še bolj brezkompromisno obvladovanje zavojev in popoln nadzor pri športni vožnji. Ta mehanski diferencial je krmiljen prek sistema stabilnosti vozila in v zavojih z nadzorovano količino zdrsa oziroma stopnjo zapore omogoči optimalen prenos moči na kolesa oziroma podlago.

Za še bolj doživeto športno izkušnjo na eni strani in kompromis udobja pri vsakdanji, družinski uporabi na drugi strani pa skrbi še aktivni sistem za nadzor podvozja DCC. V tej najbolj športni octavii vseh časov je tudi prvič na voljo sedemstopenjski menjalnik DSG z dvema sklopkama.

Octavia RS 245 bo na voljo tudi v kombi različici. Kratico RS so pri Škodi prvič uporabili leta 1974. Od leta 2000 pa je ta nekdaj motošportna oznaka postala prepoznavna tudi pri vseh športnih različicah serijskih avtomobilov te češke znamke. RS je do danes postal uspešnica, saj so v dobrih 16 letih na ceste poslali že 200 tisoč športnih škod s to oznako.  | Foto: Škoda Octavia RS 245 bo na voljo tudi v kombi različici. Kratico RS so pri Škodi prvič uporabili leta 1974. Od leta 2000 pa je ta nekdaj motošportna oznaka postala prepoznavna tudi pri vseh športnih različicah serijskih avtomobilov te češke znamke. RS je do danes postal uspešnica, saj so v dobrih 16 letih na ceste poslali že 200 tisoč športnih škod s to oznako. Foto: Škoda

Dobro založena z varnostnimi sistemi

Izrazito športna octavia je dobro založena tudi z varnostnimi asistenčnimi sistemi, ki vožnjo v smislu vsakdanje uporabe delajo varnejšo in manj stresno. Njen sistem za preprečevanje naleta s samodejnim zaviranjem prepoznava tudi pešce, aktivni radarski tempomat zmore varnostno razdaljo s samodejnim zaviranjem in pospeševanjem nadzorovati vse do hitrosti 210 kilometrov na uro. Njeni senzorji nadzirajo tudi dogajanje za vozilom in pri parkiranju ali vzvratni vožnji preprečijo trk z ovirami ali bližajočimi se vozili. Ima sistem za nadzor mrtvih kotov, v primeru nesreče pa nadaljnje poškodbe prepreči z večnaletnim zaviranjem in zna samodejno poklicati pomoč s pomočjo sistema klica v sili. Široko uporabnost ta ljudski športni avtomobila kaže še z aktivnim pomočnikom za vzvratno vožnjo prikolice. V notranjosti, kjer kraljujejo športni sedeži in dodatki iz aluminija, so poskrbeli za prepričljivo povezljivost in popolno komunikacijo s pametnimi telefoni ter z zunanjim svetom z mobilnim LTE-vmesnikom za širokopasovno povezavo. Na opcijskem 9,2-palčnem zaslonu se prikazujejo navigacijski podatki v realnem času, komunikacija s pametnim telefonom pa mogoča tudi upravljanje določenih funkcij vozila na daljavo.

Ne spreglejte