SiolNET. Avtomoto Novice
9,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rezultati meritev: Ste še prepričani, da je dizel umazan?

9,66

termometer

Nemški avtomobilski klub ADAC je v realnih pogojih preverjal izpuste novih dizelskih motorjev. Rezultat? Mercedesov C220d v zrak izpusti 0 miligramov NOx na prevoženi kilometer, BMW 520d in opel astra pa vsega miligram na kilometer - dovoljena meja je 168 miligramov na kilometer. Prav vsi testirani avtomobili so v zrak izpustili bistveno manj dušikovega oksida, kot je to zakonsko določeno.

Zaradi izbruha afere dieselgate je bil dizel pod močnim udarom javnosti. Kupci so mu obrnili hrbet, a najnovejša raziskava kaže, da je v določenih primerih najnovejši dizelski motor celo čistejši od bencinskega. Zaradi izbruha afere dieselgate je bil dizel pod močnim udarom javnosti. Kupci so mu obrnili hrbet, a najnovejša raziskava kaže, da je v določenih primerih najnovejši dizelski motor celo čistejši od bencinskega. Foto: Gašper Pirman

Izpusti so močno pod dovoljenimi vrednostmi

Najnovejši dizelsko gnani modeli Mercedesa, Opla in BMW v zrak izpustijo minimalno količino dušikovega oksida, je pokazala najnovejša neodvisna raziskava avtomobilskega kluba ADAC. Vse testne avtomobile so podvrgli zahtevnih preizkusom v realnih voznih razmerah in dokazali, da kupci povsem neupravičeno spregledajo najnovejše dizle.

Avtomobil Izpusti NOx v realnih voznih pogojih (mg/km)
Audi A8 50 TDI 15
BMW 520d Steptronic  5
BMW 520d Touring  1
BMW X2 xDrive 20d  23
Citroën Berlingo BlueHDI 130  7
Honda Civic 1.6 i-DTEC  101
Kia Ceed 1.6 CRDi 22
Mercedes A 180 d 40
Mercedes C 220 d 0
Opel Astra 1.6 D 1
Peugeot 308 SW BlueHDi 180 30
Volvo XC60 D5 AWD 56
VW Golf 1.6 TDI SCR 14

Vir: ADAC

Volkswagen T-roc TDI 4Motion Style Avtomoto Bencin ali dizel? To je sodba kupcev v Evropi.

Nekateri dizelski motorji čistejši od bencinskih

Čeprav najnovejši standard Euro 6D temp postavlja mejo izpustov dušikovega oksida na 168 miligramov na prevoženi kilometer, so ga vsi avtomobili na testu v zrak izpustili bistveno manj. Še več, mercedes-benz C220d ga v realnih pogojih ni v zrak izpustil niti miligrama. Le miligram dušikovega oksida na prevoženi kilometer sta v zrak izpustila BMW 520d z dvolitrskim in opel astra z 1,6-litrskim motorjem. Odlično se je izkazal tudi citroën berlingo, ki je v različici bluehdi 130 v zrak izpustil vsega sedem miligramov dušikovega oksida. V nekaterih primerih so dizelsko gnani avtomobili v zrak izpustili manj dušikovega oksida kot primerljivi bencinsko gnani modeli.

Prav vsi proizvajalci so močno pod trenutno veljavno mejo 168 miligramov dušikovega oksida na prevoženi kilometer. A če bo pritožba Evropske komisije uspešna, bo v veljavo stopila nova, zahtevnejša meja 80 miligramov na prevoženi kilometer. Prav vsi proizvajalci so močno pod trenutno veljavno mejo 168 miligramov dušikovega oksida na prevoženi kilometer. A če bo pritožba Evropske komisije uspešna, bo v veljavo stopila nova, zahtevnejša meja 80 miligramov na prevoženi kilometer. Foto: Vinko Kernc

Izpusti dušikovega oksida so bili glavni kamen spotike

Ob izbruhu afere dieselgate in poznejših ukrepih, ki niso prikazali dizelskih motorjev v najlepši luči, so bili kamen spotike predvsem izpusti dušikovega oksida. Te emisije so povezovali z razvojem astme, srčnih bolezni, demenco in drugimi pljučnimi boleznimi. Kako so proizvajalci poskrbeli, da njihovi motorji skoraj ne izpustijo teh škodljivih emisij, ni znano. So pa pri ADAC s tem potrdili trditve Boscha, kjer so na začetku lanskega leta dejali, da z novimi tehnologijami dizelski motorji v zrak izpustijo tudi le do 15 miligramov dušikovega oksida na prevoženi kilometer.

Peugeot 3008 1.5 BlueHDI EAT8 GT Line Avtomoto Motor, ki vrača vero v dizelski pogon #foto Bencinska črpalka, bencinski servis, bencin, tankanje Avtomoto Novi premiki: bencin bo postajal cenejši, dizel vse dražji #grafika

168 ali 80 miligramov na kilometer?

Rezultati teh meritev bodo razveselili predvsem proizvajalce avtomobilov, ki se na vso moč trudijo dosegati pogoje v realnih voznih razmerah, kot jih pogojuje nov merilni cikel WLTP. V realnih voznih razmerah je zgornja meja za izpuste dušikovega oksida pri dizelskih motorjih postavljena na 80 miligramov na kilometer in na 60 miligramov na kilometer pri bencinskih motorjih. A so vmes to mejo že dvignili na trenutnih 168 miligramov na kilometer. Zakaj?

Evropsko sodišče: dejavnike skladnosti je treba ukiniti

Da bi proizvajalcem dali nekaj več časa, da svoja vozila uskladijo s preizkusi in netočnostmi v PEMS (prenosni sistemi za merjenje emisij), ki se uporablja med testiranjem emisij v realnem prometu, so uvedli ''dejavnike skladnosti'' - slednji omogočajo, da avtomobili oddajo več emisij, kot so jih določili.

Trenutni dejavnik skladnosti je določen na 2,1. To pomeni, da lahko avtomobil izpusti za 2,1-krat več emisij dušikovega oksida med testi v realnem V zadnjem letu je prodaja dizelsko gnanih avtomobilov strmoglavila. Lahko raziskava ADAC povrne vero v dizelske motorje? V zadnjem letu je prodaja dizelsko gnanih avtomobilov strmoglavila. Lahko raziskava ADAC povrne vero v dizelske motorje? Foto: Reuters prometu, kot je to določeno. Januarja 2020 se bo ta dejavnik spustil na 1,5. Dizelska vozila bodo takrat lahko v testih v realnih pogojih v ozračje izpustila največ 120 miligramov dušikovega oksida na prevoženi kilometer.

Ob koncu lanskega leta je Evropsko sodišče odločilo, da Evropska komisija ni imela pravice vmešavati se v dejavnike skladnosti, zato mora biti v veljavi prvotna meja 80 miligramov dušikovega oksida na prevoženi kilometer. Ker se bo Evropska komisija pritožila na razsodbo Evropskega sodišča, bodo za zdaj v veljavi manj stroga pravila glede emisij. V primeru uspešne pritožbe bodo zahtevnejši pogoji uveljavljeni v naslednjih 14 mesecih. A glede na rezultate testa ADAC večino proizvajalcev to niti ne skrbi več.

Volkswagen Berlin wltp Avtomoto Prodaja avtov: koga je WLTP najbolj udaril? WLTP Avtomoto Merilni cikel WLTP: zakaj do 20 odstotkov višja poraba?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 268
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin