Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2019,
3.50

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,66

13

Natisni članek

dizelski izpusti Dizelgate dizel

Torek, 26. 2. 2019, 3.50

5 let, 1 mesec

Rezultati meritev: Ste še prepričani, da je dizel umazan?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,66

13

Nemški avtomobilski klub ADAC je v realnih pogojih preverjal izpuste novih dizelskih motorjev. Rezultat? Mercedesov C220d v zrak izpusti 0 miligramov NOx na prevoženi kilometer, BMW 520d in opel astra pa vsega miligram na kilometer - dovoljena meja je 168 miligramov na kilometer. Prav vsi testirani avtomobili so v zrak izpustili bistveno manj dušikovega oksida, kot je to zakonsko določeno.

Zaradi izbruha afere dieselgate je bil dizel pod močnim udarom javnosti. Kupci so mu obrnili hrbet, a najnovejša raziskava kaže, da je v določenih primerih najnovejši dizelski motor celo čistejši od bencinskega. | Foto: Gašper Pirman Zaradi izbruha afere dieselgate je bil dizel pod močnim udarom javnosti. Kupci so mu obrnili hrbet, a najnovejša raziskava kaže, da je v določenih primerih najnovejši dizelski motor celo čistejši od bencinskega. Foto: Gašper Pirman

Izpusti so močno pod dovoljenimi vrednostmi

Najnovejši dizelsko gnani modeli Mercedesa, Opla in BMW v zrak izpustijo minimalno količino dušikovega oksida, je pokazala najnovejša neodvisna raziskava avtomobilskega kluba ADAC. Vse testne avtomobile so podvrgli zahtevnih preizkusom v realnih voznih razmerah in dokazali, da kupci povsem neupravičeno spregledajo najnovejše dizle.

Avtomobil Izpusti NOx v realnih voznih pogojih (mg/km)
Audi A8 50 TDI 15
BMW 520d Steptronic  5
BMW 520d Touring  1
BMW X2 xDrive 20d  23
Citroën Berlingo BlueHDI 130  7
Honda Civic 1.6 i-DTEC  101
Kia Ceed 1.6 CRDi 22
Mercedes A 180 d 40
Mercedes C 220 d 0
Opel Astra 1.6 D 1
Peugeot 308 SW BlueHDi 180 30
Volvo XC60 D5 AWD 56
VW Golf 1.6 TDI SCR 14

Vir: ADAC

Volkswagen golf motor dizel TDI
Avtomoto Bencin ali dizel? To je sodba kupcev v Evropi.

Nekateri dizelski motorji čistejši od bencinskih

Čeprav najnovejši standard Euro 6D temp postavlja mejo izpustov dušikovega oksida na 168 miligramov na prevoženi kilometer, so ga vsi avtomobili na testu v zrak izpustili bistveno manj. Še več, mercedes-benz C220d ga v realnih pogojih ni v zrak izpustil niti miligrama. Le miligram dušikovega oksida na prevoženi kilometer sta v zrak izpustila BMW 520d z dvolitrskim in opel astra z 1,6-litrskim motorjem. Odlično se je izkazal tudi citroën berlingo, ki je v različici bluehdi 130 v zrak izpustil vsega sedem miligramov dušikovega oksida. V nekaterih primerih so dizelsko gnani avtomobili v zrak izpustili manj dušikovega oksida kot primerljivi bencinsko gnani modeli.

Prav vsi proizvajalci so močno pod trenutno veljavno mejo 168 miligramov dušikovega oksida na prevoženi kilometer. A če bo pritožba Evropske komisije uspešna, bo v veljavo stopila nova, zahtevnejša meja 80 miligramov na prevoženi kilometer. | Foto: Vinko Kernc Prav vsi proizvajalci so močno pod trenutno veljavno mejo 168 miligramov dušikovega oksida na prevoženi kilometer. A če bo pritožba Evropske komisije uspešna, bo v veljavo stopila nova, zahtevnejša meja 80 miligramov na prevoženi kilometer. Foto: Vinko Kernc

Izpusti dušikovega oksida so bili glavni kamen spotike

Ob izbruhu afere dieselgate in poznejših ukrepih, ki niso prikazali dizelskih motorjev v najlepši luči, so bili kamen spotike predvsem izpusti dušikovega oksida. Te emisije so povezovali z razvojem astme, srčnih bolezni, demenco in drugimi pljučnimi boleznimi. Kako so proizvajalci poskrbeli, da njihovi motorji skoraj ne izpustijo teh škodljivih emisij, ni znano. So pa pri ADAC s tem potrdili trditve Boscha, kjer so na začetku lanskega leta dejali, da z novimi tehnologijami dizelski motorji v zrak izpustijo tudi le do 15 miligramov dušikovega oksida na prevoženi kilometer.

Avtomoto Motor, ki vrača vero v dizelski pogon #foto
Avtomoto Novi premiki: bencin bo postajal cenejši, dizel vse dražji #grafika

168 ali 80 miligramov na kilometer?

Rezultati teh meritev bodo razveselili predvsem proizvajalce avtomobilov, ki se na vso moč trudijo dosegati pogoje v realnih voznih razmerah, kot jih pogojuje nov merilni cikel WLTP. V realnih voznih razmerah je zgornja meja za izpuste dušikovega oksida pri dizelskih motorjih postavljena na 80 miligramov na kilometer in na 60 miligramov na kilometer pri bencinskih motorjih. A so vmes to mejo že dvignili na trenutnih 168 miligramov na kilometer. Zakaj?

Evropsko sodišče: dejavnike skladnosti je treba ukiniti

Da bi proizvajalcem dali nekaj več časa, da svoja vozila uskladijo s preizkusi in netočnostmi v PEMS (prenosni sistemi za merjenje emisij), ki se uporablja med testiranjem emisij v realnem prometu, so uvedli ''dejavnike skladnosti'' - slednji omogočajo, da avtomobili oddajo več emisij, kot so jih določili.

Trenutni dejavnik skladnosti je določen na 2,1. To pomeni, da lahko avtomobil izpusti za 2,1-krat več emisij dušikovega oksida med testi v realnem V zadnjem letu je prodaja dizelsko gnanih avtomobilov strmoglavila. Lahko raziskava ADAC povrne vero v dizelske motorje? | Foto: Reuters V zadnjem letu je prodaja dizelsko gnanih avtomobilov strmoglavila. Lahko raziskava ADAC povrne vero v dizelske motorje? Foto: Reuters prometu, kot je to določeno. Januarja 2020 se bo ta dejavnik spustil na 1,5. Dizelska vozila bodo takrat lahko v testih v realnih pogojih v ozračje izpustila največ 120 miligramov dušikovega oksida na prevoženi kilometer.

Ob koncu lanskega leta je Evropsko sodišče odločilo, da Evropska komisija ni imela pravice vmešavati se v dejavnike skladnosti, zato mora biti v veljavi prvotna meja 80 miligramov dušikovega oksida na prevoženi kilometer. Ker se bo Evropska komisija pritožila na razsodbo Evropskega sodišča, bodo za zdaj v veljavi manj stroga pravila glede emisij. V primeru uspešne pritožbe bodo zahtevnejši pogoji uveljavljeni v naslednjih 14 mesecih. A glede na rezultate testa ADAC večino proizvajalcev to niti ne skrbi več.

Volkswagen Berlin wltp
Avtomoto Prodaja avtov: koga je WLTP najbolj udaril?
Avtomoto Merilni cikel WLTP: zakaj do 20 odstotkov višja poraba?
Ne spreglejte