SiolNET. Avtomoto Novice
8,29

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Bencin ali dizel? To je sodba kupcev v Evropi.

8,29

termometer

Volkswagen golf motor dizel TDI
Pri Volkswagnu so lani zabeležili večanje povpraševanja po dizelskih motorjih, na evropski ravni pa je ta pogon vseeno doživel precejšen padec prodaje. Foto: Volkswagen

Delež novih avtomobilov z dizelskim motorjem je v enem letu v Evropi upadel za osem odstotnih točk, naraslo pa je zanimanje za bencinske motorje in alternativne pogone.

Toyota RAV4 Avtomoto Košarica dizlom: Slovenci bodo razgrabili hibrida #foto

Avtomobilski proizvajalci so lani v Evropi prodali 15,6 milijona novih osebnih avtomobilov. To je bil najboljši dosežek prodaje po letu 2007, a še vedno se je rast prodaje novih vozil začela ohlajati. Po podatkih analitične družbe Jato Dynamics so tako trgovci lani prodali le 346 novih vozil več kot leta 2016.

Le še vsak tretji prodani avtomobil poganja dizelski motor

Med novimi avtomobili jih je imelo največ bencinski motor, takih je bilo namreč 57 odstotkov. To je bilo sedem odstotnih točk več kot leto prej, ko so bencinski pogoni predstavljali polovico prodanih novih osebnih avtomobilov v Evropi. Močno je spet upadla prodaja novih avtomobilov z dizelskim motorjem. Predlani je njihov delež znašal še 44 odstotkov, lani pa le 36 odstotkov.

Katera bi bila vaša izbira?

 • Bencin 28,20%
 • Dizel 56,98%
 • Klasični hibrid 4,07%
 • Priključni hibrid 5,69%
 • Električni motor 5,07%
Hyundai kona electric Avtomoto Brez dizla in bencina, to je avto preobrata za Slovence

Več prodanih električnih kot priključnih hibridov

Z novimi modeli so precejšnjo rast doživela vozila z alternativnimi pogonskimi viri. Takih so lani v Evropi prodali 944.800. Med temi je bilo 555 tisoč klasičnih hibridov (24-odstotna rast), 195 tisoč električnih (47-odstotna rast) in 180 tisoč priključnih hibridov (22-odstotna rast).

Po oceni Jato Dynamics bi lahko električni pogoni s številnimi novimi napovedanimi avtomobili prehiteli klasične hibride do leta 2020 ali 2021.

NIssan leaf e+ Foto: Nissan Na Norveškem je vsak tretji novi avtomobil že električni

Največji posamični trgi za električne avtomobile so bili Norveška (31-odstotni delež), Nemčija, Francija, Nizozemska in Velika Britanija.

Najbolje prodajani električni avtomobili so bili nissan leaf, renault zoe in volkswagen e-golf. Na vrhu priključnih hibridov je bil mitsubishi outlander PHEV, med klasičnimi hibridi pa toyota yaris.

Komentarji

22

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • SiByte / 05.02.2019. ob 15:25 +9 - 2

  Jaz ne grem z dizla, dokler ga ne bodo popolnoma ukinili ali bo pa res dražji kot alternativa. Ker dokler bodo križarke in tankerji vozili na dizl oz. mazut se lahko cela Evropa vozi na dizl pa ne bo toliko izpustov ustvarila kot samo ena takšna ladja.

  +9 - 2
 • paleoknives / 05.02.2019. ob 16:16 +8 - 1

  Oregon: dizel sploh ni tako problematičen glede okolja, kot to skuša prikazati politika in avtomobilski lobi (treba je molzti nove ovce). Glede saj imamo že nekaj časa filtre trdih delcev, poleg tega pa je poraba goriva na km pri dizlu precej manjša kot pri bencinarjih. Tam je težava tudi NOX, pa tega nihče ne omenja na glas...ni pa dizel (z današnjo tehnologijo) najprimernejši za majhne avte in kratke razdalje.

  +8 - 1
 • Fidelijus / 05.02.2019. ob 13:36 +7 0

  Realno gledano se proda več bencinskih motorjev kot dizelskih, ker se proda več majhnih avtomobilov kot velikih. Pri majhnih avtomobilih pa večinoma sploh ni več izbire dizelski stroj.

  +7 0
delitve: 47
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin