Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 10. 2018,
7.30

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

Prodaja avtomobilov WLTP

Četrtek, 18. 10. 2018, 7.30

5 let, 6 mesecev

Prodaja avtov: koga je WLTP najbolj udaril?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48
Volkswagen Berlin wltp | S prvim septembrom je v veljavo stopil nov merilni cikel WLTP, zato so morali ponovno certificirati svoje motorje in vse različne kombinacije. | Foto Reuters

S prvim septembrom je v veljavo stopil nov merilni cikel WLTP, zato so morali ponovno certificirati svoje motorje in vse različne kombinacije.

Foto: Reuters

S prvim septembrom je začel veljati nov merilni cikel WLTP, ki je proizvajalcem avtomobilov močno zagrenil življenje. V septembru je posledično prodaja novih avtomobilov padla za 23 odstotkov, največji poraženci pa so skupina Volkswagen, koncern Fiat Chrysler  in Renault.

Po avgustovski rasti je septembra sledil padec

Podatki, ki so jih predstavili pri Združenju Evropskih avtomobilskih proizvajalcev (ACEA) razkrivajo, da je število novih registriranih avtomobilov v Evropski uniji padlo na 1,12 milijona avtomobilov. Zaradi novega merilnega cikla WLTP so morali nekateri proizvajalci ustaviti proizvodnjo in prodajo določenih modelov, ki čakajo na ponovno certificiranje.

Avgusta, tik pred omenjenimi spremembami, so bili s pomočjo dodatnih popustov prodajno najbolj uspešni pri Volkswagnu, Fiat Chryslerju in Renaultu. A že prihodnji mesec so zaradi ustavljene prodaje nekaterih najbolje prodajanih modelov prav pri skupini Volkswagen zaznali 48-odstotni padec prodaje - 52 odstotkov manj avtomobilov so prodali pri znamki Volkswagen, Porsche jih je prodal 67 odstotkov manj in 60 odstotkov manj Audi.

Avtomoto Merilni cikel WLTP: zakaj do 20 odstotkov višja poraba?
Kitajska promet smog
Novice Okoljski ministri EU še iščejo kompromis o avtomobilskih izpustih

Le nekaj svetlih izjem

Drugi največji proizvajalec vozil v Evropi, skupina PSA, je v septembru prodala za osem odstotkov manj vozil - natančneje pri Peugeotu so prodali za 4,6 odstotka manj vozil, 3,6 odstotka manj pri Citroënu in 12 odstotkov manj pri Oplu.

Med največjimi poraženci so pri Renaultu. Prodaja je skupno padla za 27 odstotkov, od tega 32 pri znamki Renault in 15 odstotkov pri znamki Dacia. Še slabše je september končal FCA. Prodali so za 31 odstotkov manj vozil - največji padec so zabeležili pri Alfa Romeu, kjer so prodali za 59 odstotkov manj vozil. Ford je izgubil 14 odstotkov in se uvršča v sredino med tistimi, ki so prodali manj vozil.

izpuh dim dizel bencin
Novice V EU kompromis o avtomobilskih izpustih, Slovenija proti

Med azijskimi znamkami je Toyota prodala 1,2 odstotka manj vozil, Hyundai za 10 odstotkov in Nissan za 44 odstotkov. Manj avtomobilov so v Evropi prodali tudi proizvajalci premijskih vozil - BMW za 7,4 odstotka in Mercedes-Benz za 12 odstotkov.

''Zmagovalci'' rdečega septembra so pri Jaguarju, kjer so prodali za 38 odstotkov več avtomobilov. Prav tako sta mesec zaključila pozitivno Kia (4,3 odstotka) in Volvo (3,1 odstotka). Vsi proizvajalci pa so še vedno v septembru prodali za 2,3 odstotka več avtomobilov kot v enakem obdobju lani, številka vseh prodanih avtomobilov pa je po podatkih ACEA narasla na 12,3 milijona.

Ne spreglejte