SiolNET. Novice Svet
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V EU kompromis o avtomobilskih izpustih, Slovenija proti

1,73

termometer

izpuh dim dizel bencin |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Okoljski ministri EU so sinoči v Luksemburgu po več kot 13 urah pogajanj le dosegli kompromis o cilju za 35-odstotno znižanje izpustov pri novih avtomobilih do leta 2030. Irska je napovedala izjavo nasprotovanja in razočaranja nad slabim kompromisom. Pridružilo se ji je več članic, tudi Slovenija.

Okoljski ministri so se dogovorili o cilju za 35-odstotno znižanje izpustov ogljikovega dioksida pri novih avtomobilih in za 30-odstotno znižanje izpustov pri novih lahkih tovornih vozilih do leta 2030.

To je nekoliko višja zaveza, kot jo je lani novembra predlagala Evropska komisija, ki se je zavzela za 30-odstotno znižanje, a nižja, kot jo je predlagal Evropski parlament, ki se je zavzel za 40-odstotno znižanje.

vreme Novice Priča smo ekstremnim vročinskim valovom, življenje se bo korenito spremenilo

Štiri države proti, štiri so se vzdržale

Čeprav je bil sinoči v Luksemburgu dosežen načelni dogovor, podprlo ga je 20 držav, je Irska takoj napovedala izjavo nasprotovanja in razočaranja, ker je bil jutranji kompromis boljši od končnega. Podprle so jo Švedska, Slovenija in Danska.

Po podatkih sekretariata Sveta EU so proti glasovali Nizozemska, Irska, Luksemburg in Slovenija. Vzdržale pa so se Danska, Malta, Bolgarija in Madžarska.

Slovenski okoljski minister Jure Leben je po Twitterju obžaloval sprejetje kompromisnega predloga predsedstva, ki vsebuje cilj le 35-odstotnega zmanjšanja izpustov do 2030.

"Zamudili smo priložnost, da pokažemo, da mislimo resno"

"V imenu vlade sem nasprotoval kompromisu in zahteval najmanj 40-odstotno zmanjšanje emisij, vendar je avstrijsko predsedstvo uspelo doseči večino. V svojem sklepnem govoru sem opozoril, da to ni prava smer, ki si jo je zastavila EU," je še zapisal Leben.

Tako je po njegovih besedah od političnih pozivov k upoštevanju priporočil Mednarodnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) žal ostalo zelo malo. "Danes smo imeli politiki v EU priložnost, da pokažemo, da mislimo resno. Žal smo to priložnost zamudili. Škoda za okolje," je še dodal.

Kitajska promet smog Novice Okoljski ministri EU še iščejo kompromis o avtomobilskih izpustih Zemlja, planet Zemlja Novice Le dve tretjini možnosti, da omejimo globalno segrevanje smeti Novice Največ odpadkov na prebivalca v Izoli, najmanj v Osilnici

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 37
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin