Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

30

Natisni članek

gorivo dizel bencin

Sreda, 30. 1. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

Novi premiki: bencin bo postajal cenejši, dizel vse dražji #grafika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

30

Prodaja novih dizelsko gnanih avtomobilov še naprej pada, posledično pa se veča pritisk na dobavitelje bencinskega goriva. Ti morajo zaradi povečanih potreb nižati cene. Glede na trenutne smernice bo bencinsko gorivo v prihodnosti postalo cenejše kot dizelsko gorivo, prodaja dizlov pa bo še naprej padala.

Zaradi vse večjega deleža bencinsko gnanih avtomobilov in večjega povpraševanja se bo cena bencina v prihodnje še znižala. Posledično se bodo cene dizla zvišale. | Foto: Matej Leskovšek Zaradi vse večjega deleža bencinsko gnanih avtomobilov in večjega povpraševanja se bo cena bencina v prihodnje še znižala. Posledično se bodo cene dizla zvišale. Foto: Matej Leskovšek

Pritiski za nižjo ceno bencina se bodo nadaljevali

Delež dizelsko gnanih avtomobilov je na evropskem trgu v lanskem letu padel na 32 odstotkov, kar je sedem odstotkov manj kot leto Vse od izbruha afere dieselgate leta 2015 se dizlom ne piše dobro. | Foto: Reuters Vse od izbruha afere dieselgate leta 2015 se dizlom ne piše dobro. Foto: Reuters prej, so sporočili pri mednarodni agenciji za energente. Zaradi hitrega upada priljubljenosti dizelskih motorjev in hitrega vzpona bencinsko gnanih avtomobilov so se cene bencina spustile na najnižjo raven v zadnjih desetih letih.

Priljubljenost bencinsko gnanih avtomobilov se bo v prihodnje še povečevala, delež dizlov pa bo še naprej padal, je pojasnil Steve Sawyer, analitik družbe Facts Global Energy. Pritiski na ceno bencina se bodo še stopnjevali, saj že zdaj povpraševanje presega ponudbo za približno milijon sodčkov na dan.

Po drugi strani se slabše piše dizlu, za kar so odgovorni tudi pri organizaciji OPEC. Poleg tega tudi velika proizvajalca dizelskih sodčkov z večjo količino destilata, Venezuela in Iran, zmanjšujeta proizvedeno količino, za podoben korak pa so se odločili tudi v Kanadi.

Avtomoto Brez dizla in bencina, to je avto preobrata za Slovence

V večini držav je dizel še vedno cenejši

Čeprav je v Sloveniji cena dizla že malenkost višja kot cena bencina (1,207 evra proti 1,236 evra), je v večini evropskih državah za zdaj še obratno. Čeprav je bil dizel kot pogonsko gorivo vrsto let daleč najbolj priljubljena izbira, se je vse spremenilo leta 2015 z izbruhom afere dieselgate. Zaradi zavajanja in goljufanja skupine Volkswagen je priljubljenost dizelsko gnanih avtomobilov začela postopoma upadati, čeprav je to pogonsko gorivo v večini držav cenejše in dizelski avtomobili porabijo manj goriva.

Zaradi vse večjega povpraševanja po bencinskih motorjih se je cena v zadnjih treh letih močno spustila. Leta 2015 je bil bencin v povprečju za 23 centov dražji kot dizel, trenutno pa je po podatkih Evropske komisije razlika v povprečju le tri cente.

V Sloveniji je bencin že cenejši kot dizel, v preostalih evropskih državah pa je v povprečju dražji za tri cente. Leta 2015 je bil v povprečju bencin od dizla dražji za petindvajset centov. | Foto: Tamino Petelinšek/STA V Sloveniji je bencin že cenejši kot dizel, v preostalih evropskih državah pa je v povprečju dražji za tri cente. Leta 2015 je bil v povprečju bencin od dizla dražji za petindvajset centov. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Delež dizla le še tretjinski

V Sloveniji so (do septembra) prodali le še slabih 31 odstotkov avtov na dizelski pogon. Če upoštevamo, da je bil pred dvema letoma vsak drugi prodani avtomobil dizelski, je trend prodaje več kot očiten. Podobno so zaznali tudi v Španiji, kjer je delež novih, dizelsko gnanih avtomobilov padel na trideset odstotkov. V Nemčiji je delež pri prodaji dizelskih avtomobilov padel na najnižjo raven po letu 2009 in prav tako zavzema manj kot tretjino trga.

K nižjim cenam bencina bi lahko pripomogla še nova pravila

Bencin bi se lahko dodatno pocenil še zaradi prihajajočih pravil, ki omejujejo vsebnost žvepla v ladijskem gorivu. Nova pravila so sprožila povpraševanje po tako imenovanih srednjih gorivih za destilate, vključno z morskim plinskim oljem. To je gorivo, ki je podobno dizelskemu in lahko poganja trgovska plovila ter izpolnjuje pravila o čistih gorivih.

 

Ne spreglejte