Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
10. 1. 2022,
22.32

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

3

Natisni članek

Opel Mokka Renault Megane Conquest Volkswagen ID.4 škoda enyaq toyota yaris cross Slovenski avto leta 2022

Ponedeljek, 10. 1. 2022, 22.32

3 mesece, 2 tedna

Slovenski avto leta 2022 - finale v sredo ob 20. uri

Kaj pa 30 let pozneje? Odgovor sledi že jutri.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

3

Slovenski avto leta Vransko | V finale izbora Slovenski avto leta 2022 so se uvrstili toyota yaris cross, škoda enyaq, opel mokka, volkswagen ID.4 in renault megane conquest. Vseh pet ponuja polno ali delno elektrificirane pogone, kar je prvič v tridesetletni zgodovini izbora. | Foto Uroš Modlic

V finale izbora Slovenski avto leta 2022 so se uvrstili toyota yaris cross, škoda enyaq, opel mokka, volkswagen ID.4 in renault megane conquest. Vseh pet ponuja polno ali delno elektrificirane pogone, kar je prvič v tridesetletni zgodovini izbora.

Foto: Uroš Modlic

Jutri zvečer bo znan letošnji zmagovalec jubilejnega izbora Slovenski avto leta. Pomerilo se bo pet finalistov, prvič so vsi elektrificirani. Vsem petim so prve točke že podelili bralci sodelujočih medijev.

Leta 1993 je prvi izbor Slovenski avto leta dobil BMW serije 3. To je še danes spoštljiv avtomobil, ki skrbno ohranjen lastniku nudi veliko veselja in lepih cestnih kilometrov. Avtomobil je posodil Tomaž Beguš iz kluba Avtonostalgija 80&90. | Foto: WRC Croatia Leta 1993 je prvi izbor Slovenski avto leta dobil BMW serije 3. To je še danes spoštljiv avtomobil, ki skrbno ohranjen lastniku nudi veliko veselja in lepih cestnih kilometrov. Avtomobil je posodil Tomaž Beguš iz kluba Avtonostalgija 80&90. Foto: WRC Croatia 30 let je v avtomobilskem svetu lahko dolga doba in prav v zadnjih desetih, morda 15 letih doživljamo le redko videne hitre spremembe. Odraža jih tudi izbor Slovenski avto leta, ki letos praznuje 30 let. Vse od leta 1992 na vrh avtomobilskega trga v Sloveniji postavlja vozila, ki so z vidika celostne uporabnosti, cenovne dostopnosti in varnosti izdelana po meri domačega kupca.

Prvi zmagovalec izbora je bil BMW serije 3. Tak avtomobil smo na srečanju s finalisti letošnjega izbora gostili tudi na Vranskem, kamor je BMW-ja 320i coupe (E36) pripeljal njegov ponosni lastnik. Avtomobil s šestvaljnim motorjem je spomin na drugačne avtomobilske čase, ki jih je mnogo manj kot danes obvladovala elektronika v vozilih – tudi pri nadzoru vozila na cesti. Takrat še nihče ni nič vedel o športnih terencih in tudi avtomobilski razredi so bili mnogo bolj jasno ločeni kot danes.

30 let pozneje je ponudbe na trgu veliko več kot ob prvem izboru, prvi (in za zdaj edini!) športni terenec se je z nazivom zmagovalca izbora leta 2017 okitil peugeot 3008, prav lanska zmagovalka octavia pa je nekoč s svojo prvo generacijo dejansko začela megliti meje klasičnih avtomobilskih razredov.

Kateri finalist si najbolj zasluži zmago?

  • Toyota Yaris Cross
    33,73 %
    280 glasov
  • Škoda Enyaq
    25,18 %
    209 glasov
  • Opel Mokka
    6,51 %
    54 glasov
  • Volkswagen ID.4
    8,92 %
    74 glasov
  • Renault Megane Conquest
    25,66 %
    213 glasov
Oddanih 830 glasov

Toyota yaris cross v finale nese prvih šest točk, ki jih je dobil na podlagi najvišjega števila točk s strani glasov bralcev sodelujočih medijev.  | Foto: WRC Croatia Toyota yaris cross v finale nese prvih šest točk, ki jih je dobil na podlagi najvišjega števila točk s strani glasov bralcev sodelujočih medijev. Foto: WRC Croatia Zmagovalec izbora bo znan v sredo ob 20. uri

V letošnje finale so se uvrstili toyota yaris, škoda enyaq, opel mokka, volkswagen ID.4 in renault megane conquest. To je tudi vrstni red glede na seštete točke bralcev, ki so jih avtomobili dobili od bralcev sodelujočih medijev, in prve točke, ki jih finalisti nesejo v finale. Tam bodo točke dobili še od uredništva v izboru sodelujočih medijev.

Zmagovalec letošnjega izbora, ki bo nasledil lansko zmagovalko škodo octavio, bo znan v sredo ob 20. uri.

Bralci Siol.net ste med vsemi kandidati za uvrstitev v finale največ točk namenili škodi enyaq, toyoti yaris cross, volkswagnu ID.4, audiju Q4 etronu, mercedes-benzu razreda C, opel mokki, renault meganu conquest, citroënu C4, dacii sandero, tesli model Y … Skupno je pogoje za uvrstitev med kandidate za finale izpolnilo 15 avtomobilov.

Kaj smo napisali o finalistih?

Toyota yaris cross
Avtomoto Pet litrov na sto kilometrov: dovolj za dodatne štiri tisočake?

Mont Ventoux Škoda Enyaq
Avtomoto Brez dizla 1.500 km daleč? Odgovor dvomljivcem z “vetrovne” gore.

Opel mokka
Avtomoto Kar 25 tekmecev ima: ta mali SUV stavi na svoj videz
Volkswagen ID.4 GTX
Avtomoto Dilema za "volkswagnovca"? Tiguan ali deset tisočakov doplačila?
Renault megane conquest
Avtomoto "Je to BMW?" so me spraševali. "Ne, to je renault."

Škoda enyaq nas je letos na elektriko že peljal vse do Provanse, tudi s strani bralcev na Siol.net pa je dobil največ glasov. | Foto: WRC Croatia Škoda enyaq nas je letos na elektriko že peljal vse do Provanse, tudi s strani bralcev na Siol.net pa je dobil največ glasov. Foto: WRC Croatia

Največ zmag za VW golfa, treh zmagovalcev danes ni več mogoče kupiti

Do zdaj je zmagovalec izbora Slovenski avto leta največkrat postal volkswagen golf, in sicer kar štirikrat. Njegov manjši brat polo je bil zmagovalec trikrat, enako tudi ford focus.

Znamka z največ zmagami je Volkswagen. Njegovi modeli so skupno zmagali devetkrat. Po tri zmage imajo Renault, Ford in Škoda.

Med vsemi dozdajšnjimi zmagovalci danes v ponudbi ni več treh modelov. To so renault laguna, peugeot 307 in fiat punto.

Dozdajšnji zmagovalci izbora:

1993: BMW 3 Coupé   
1994: Mercedes-Benz Razred C  
1995: Renault Laguna   
1996: Volkswagen Polo   
1997: Renault Mégane   
1998: Audi A6    1
1999: Volkswagen Golf   
2000: Ford Focus   
2001: Fiat Punto   
2002: Peugeot 307   
2003: Mazda6   
2004: Mazda3   
2005: Volkswagen Golf   
2006: Volkswagen Passat   
2007: Opel Corsa   
2008: Audi A4/A5   
2009: Volkswagen Golf   
2010: Volkswagen Polo   
2011: Volkswagen Passat   
2012: Ford Focus   
2013: Volkswagen Golf   
2014: Škoda Octavia   
2015: Škoda Fabia   
2016: Opel Astra   
2017: Peugeot 3008   
2018: Volkswagen Polo   
2019: Ford Focus   
2020: Renault Clio   
2021: Škoda Octavia

Opel mokka je prvič v finalu izbora, kjer je ta nemška znamka z astro že slavila dvakrat. | Foto: WRC Croatia Opel mokka je prvič v finalu izbora, kjer je ta nemška znamka z astro že slavila dvakrat. Foto: WRC Croatia

Povsem električni pogon v finalu zastopa tudi volkswagen ID.4. | Foto: WRC Croatia Povsem električni pogon v finalu zastopa tudi volkswagen ID.4. Foto: WRC Croatia

Renault megane conquest je bil eden oblikovno zanimivejših avtomobilov lanskega leta, ki je na cesti požel veliko zanimanja. | Foto: WRC Croatia Renault megane conquest je bil eden oblikovno zanimivejših avtomobilov lanskega leta, ki je na cesti požel veliko zanimanja. Foto: WRC Croatia

Ne spreglejte