Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
5. 1. 2022,
22.36

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

10

Natisni članek

test avtomobila hibridni avtomobili toyota yaris cross Toyota

Sreda, 5. 1. 2022, 22.36

2 leti, 3 mesece

Test: toyota yaris cross

Pet litrov na sto kilometrov: dovolj za dodatne štiri tisočake?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

10

Toyota yaris cross | Toyota yaris cross je zelo učinkovit samopolnilni hibridni športni terenec. Videz je moderen, izkoristek pogona zelo dober, notranjost pa bi bila lahko bolj zanimiva in prostornejša. V povezavi z brezstopenjskim menjalnikom CVT bo vožnja umirjena, zares dinamičnih kilometrov pa ne obljublja.  | Foto Gregor Pavšič

Toyota yaris cross je zelo učinkovit samopolnilni hibridni športni terenec. Videz je moderen, izkoristek pogona zelo dober, notranjost pa bi bila lahko bolj zanimiva in prostornejša. V povezavi z brezstopenjskim menjalnikom CVT bo vožnja umirjena, zares dinamičnih kilometrov pa ne obljublja.

Foto: Gregor Pavšič

Samopolnilni hibrid je danes cenovno najdostopnejša in najpreprostejša oblika alternativnega pogona, Toyotin yaris cross pa v najbolje prodajanem avtomobilskem razredu stavi prav nanj. Oblikovno je bolj "SUV-jevski" kot večina tekmecev, s kombinirano porabo okrog pet litrov bencina na sto kilometrov. Preverili smo, kaj v praksi vozniku prinaša štiri tisoč evrov dražji hibridni pogon.

V skrajnem primeru se lahko delež električne vožnje - predvsem v mestih - povzpne tudi prek 80 odstotkov časa. | Foto: Gregor Pavšič V skrajnem primeru se lahko delež električne vožnje - predvsem v mestih - povzpne tudi prek 80 odstotkov časa. Foto: Gregor Pavšič Hibridni avtomobili so v porastu. To dokazuje statistika avtomobilske prodaje tako v Evropi kot tudi v Sloveniji. Vsi hibridi pa seveda niso enaki. Če izvzamemo tiste redkejše priključne hibride, ki imajo torej polnilni kabel in jih je za polnjenje baterije mogoče priklopiti na polnilnice, so tu še blagi in samopolnilni hibridi. Prvi z elektromotorjem omogočajo kvečjemu zagon, ne pa samostojne vožnje z razpoložljivo električno energijo. Samopolnilni pa med vožnjo ob zaviranjih in rekuperaciji energije sam polni baterijo in prek pametnih krmilnikov razporeja z električno energijo. To so tisti "pravi" hibridi, ki danes nudijo eno cenovno najbolj dostopne in tudi uporabniško najmanj zapletenih možnosti alternativnih elektrificiranih pogonov.

V Sloveniji so lani na bruto avtomobilskem trgu prodali več kot tri tisoč takih hibridov, kar jim je zagotovilo slab šestodstotni tržni delež. Ta na primer danes znaša dvakrat toliko, v odstotnih točkah, za povsem električna vozila in šestnajstkrat toliko za priključne hibride.

Podobno kot že mnogi tekmeci je tudi Toyota svoj znani majhni avtomobil nadgradila z nagradnjo SUV. Yaris cross sodi med tiste kompaktne športne terence, ki premorejo tudi (resda električni) štirikolesni pogon. | Foto: Gregor Pavšič Podobno kot že mnogi tekmeci je tudi Toyota svoj znani majhni avtomobil nadgradila z nagradnjo SUV. Yaris cross sodi med tiste kompaktne športne terence, ki premorejo tudi (resda električni) štirikolesni pogon. Foto: Gregor Pavšič Samopolnilni hibrid kot cenovno dostopna in nezapletena alternativa

Toyota je pred pol leta z yarisom cross sestavila avtomobil po že dobro uveljavljenem receptu. V ospredje so porinili prav tak hibridni pogon, v kakršne so trdno verjeli že pred več kot desetletjem, ko so bili hibridni pogoni v večjih športnih terencih še tabu. Takratna odločitev, ki jo je iz Bruslja (so)vodil tudi Slovenec Tom Fux, se jim danes obrestuje.

Če k temu dodamo še trendovsko karoserijsko izvedbo, ki dobro znan in uveljavljen mali avtomobil nadgradi z elementi športnih terencev, nastane moderni in uporabniški avtomobil. Samopolnilni yaris cross je zato danes, ko tekmeci nudijo tudi povsem električne in priključno hibridne različice, eden od tistih cenovno najlažje dostopnih alternativnih možnosti. Predvsem pa je lahko namenjen vsem, ne glede na lokacijo prebivališča oz. na to, ali ima doma hišno polnilnico ali ne.

Tom Fux Toyota
Avtomoto Ključna vprašanja za Slovenca, ki je najvišje v industriji avtomobilov

Predvsem iz zadnje strani je videti yaris cross zelo evropsko in zdi se kot majhen RAV4. | Foto: Gregor Pavšič Predvsem iz zadnje strani je videti yaris cross zelo evropsko in zdi se kot majhen RAV4. Foto: Gregor Pavšič

Ergonomija notranjosti je dokaj dobra, lahko pa bi jo vendarle naredili še bolj vpadljivo in zanimivo. | Foto: Gregor Pavšič Ergonomija notranjosti je dokaj dobra, lahko pa bi jo vendarle naredili še bolj vpadljivo in zanimivo. Foto: Gregor Pavšič

Za spodobno opremljenega 24 tisočakov; izpostavljamo serijsko varnostno opremo

V primerjavi s klasičnim bencinskim motorjem je pri enaki opremi hibrid dražji za približno štiri tisoč evrov. Primerno opremljen yaris cross tako stane okrog 24 tisočakov. To ni malo denarja, a tudi konkurenčna vozila niso poceni. Ta cena velja za dvokolesno gnani avtomobil.

Dodatni elektromotor na zadnji osi avtomobil podraži za 2.500 evrov. Tak elektronski štirikolesni pogon seveda ni vsemogočen in v najtežjih razmerah bo težko brezkompromisno opravil delo, zato pa lahko predvsem s hipnim navorom na zadnjih kolesih na spolzkem terenu pomaga.

EuroNCAP varnostni test
Avtomoto Razglasili so najvarnejše avtomobile zadnjega leta
Pri omenjeni ceni je treba izpostaviti tudi dobro serijsko opremljenost z varnostnimi sistemi, zaradi katerih je dobil yaris cross tudi visoko oceno na testu EuroNCAP − ta organizacija je avtomobil med lanskimi novostmi pred dnevi izbrala za najbolj varen avtomobil v svojem razredu. Serijsko ima namreč yaris cross sistem za opozorilo ob nenamerni menjavi prometnega pasu, za prepoznavanje pešcev ali kolesarjev (aktivno zaviranje pri hitrostih od 40 do 80 kilometrov na uro), prepoznava pa tudi prometne znake, samodejno preklaplja dolge in kratke luči, del serijske opreme sta celo radarski tempomat in sistem sledenja prometnemu pasu.

V primerjavi z nekaterimi tekmeci na zadnji klopi yaris cross ne nudi tako veliko prostora. | Foto: Gregor Pavšič V primerjavi z nekaterimi tekmeci na zadnji klopi yaris cross ne nudi tako veliko prostora. Foto: Gregor Pavšič

Prostora na zadnji klopi je načeloma dovolj, a nekateri tekmeci ga nudijo več.  | Foto: Gregor Pavšič Prostora na zadnji klopi je načeloma dovolj, a nekateri tekmeci ga nudijo več. Foto: Gregor Pavšič

Prednost yarisa cross je serijsko zelo bogat seznam varnostne opreme. | Foto: Gregor Pavšič Prednost yarisa cross je serijsko zelo bogat seznam varnostne opreme. Foto: Gregor Pavšič Za sto kilometrov povprečno dobrih pet litrov bencina

V praksi smo test z yarisom cross končali s porabo dobrih pet litrov (5,3 litra) bencina na sto prevoženih kilometrov. V mestu se je poraba znižala še za dva litra, na avtocesti pa se je gibala blizu sedmih litrov na sto prevoženih kilometrov.

Avtomobil prikazuje tudi časovni delež vožnje z uporabo električne energije. Ob kombinirani uporabi se giblje okrog 50 odstotkov, v mestu pa se ta vrednost povzpne tudi prek 80 odstotkov. V eni uri vožnje po ljubljanskih ulicah smo 81 odstotkov časa vozili na yaris crossovo "samopolnilno" elektriko. Ta vrednost sicer kaže delež časa in ne dejanske prevožene razdalje. Vmesnik pa žal, ob izklopljenem motorju, vrednost tudi vsakič ponastavi.

Avtomoto Dva Primorca sta si izdelala pravi avtomobilski legendi #video

Tak izkupiček hibridnega pogona smo dosegli v praksi:

 

 

DELEŽ EV (v času vožnje)

LjubljanaKoperLjubljana

avtocesta

24-odstotni

KozinaKoper

regionalna cesta, navzdol

53-odstotni

KoperLucija

regionalna cesta, počasneje

57-odstotni

VrhnikaLjubljanaVrhnika *

avtocesta, prazna

19-odstotni

VrhnikaLjubljanaVrhnika

avtocesta, prometna konica

34-odstotni

LjubljanaLitijaLjubljana

regionalna cesta, ravna

56-odstotni

VrhnikaAjdovščina

regionalna cesta, razgiban teren

50-odstotni

PotočeLogatec

regionalna cesta, dinamična vožnja

43-odstotni

Ljubljana

mesto, čas vožnje 1 ura

81-odstotni

Primeri porab na različnih cestah (litri na 100 kilometrov):

LjubljanaKoperLjubljana

avtocesta

5,7 l

LjubljanaLitijaLjubljana

regionalna cesta, ravno

4,6 l

VrhnikaLjubljanaVrhnika

avtocesta, prometna konica

4,2 l

VrhnikaAjdovščina

regionalna cesta, umirjeno

4,0 l

AjdovščinaLogatec

regionalna cesta, dinamično

5,4 l

Ljubljana

mestna vožnja

3,8 l

* - povprečni podatek na podlagi več meritev

Testni yaris cross je stal več kot 30 tisoč evrov, a nadvse spodoben lahko na ceste zapelje že za okrog 24 tisočakov. | Foto: Gregor Pavšič Testni yaris cross je stal več kot 30 tisoč evrov, a nadvse spodoben lahko na ceste zapelje že za okrog 24 tisočakov. Foto: Gregor Pavšič

Pospeševanja izven mest ne bodo neslišna

Za uporabnika je bistvo takega pogona v nizki porabi goriva. Ker se bencinski motor največkrat zažene prav v času obremenitve oziroma pritiska stopalke za plin, zato, glede na zgoraj navedene časovne deleže električne vožnje, poraba bencina ne more biti čudežno nizka. Predvsem ob manjših hitrostih do 50 kilometrov na uro (in ob dovolj napolnjeni bateriji) pa so pospeševanja tudi električno hitra, udobna in neslišna.

Še bolj mirno in tekočo vožnjo, v primerjavi s samopolnilnim hibridom, seveda zagotavlja polni električni pogon, ki pa je danes namenjen precej manjšemu krogu voznikov. Tak pogon je zato dobra rešitev za začetek tega desetletja.

Hibridni sistem je v primeru toyote yaris cross sestavljen iz dveh elektromotorjev in 1,5-litrskega trivaljnega bencinskega motorja. Vrtijo se vsak drugače, a so medsebojno ves čas mehansko povezani prek zobnikov planetnega gonila, kjer ni nobene sklopke.

Manjši elektromotor služi kot "starter" ali kot alternator, večji pa je fiksno vezan na kolesa in služi za pogon ali regeneracijo.

Za pogon vedno skrbi le večji elektromotor. Bencinski motor deluje vselej pri optimalni obremenitvi, ali pa sploh ne deluje. Ko na primer za pogon potrebujemo le deset odstotkov moči, ga še vedno obremenimo optimalno, s preostalo močjo pa polnimo baterijo. Pri zaviranju se energija zbere in polni baterijo.

Hvalimo rešitev mehke in enostavno zložljive zadnje police. | Foto: Gregor Pavšič Hvalimo rešitev mehke in enostavno zložljive zadnje police. Foto: Gregor Pavšič Zadek je evropski in "SUV-jevski", avtomobil od zadaj kot pomanjšani RAV4

Oblikovno je yaris cross zanimiv avtomobil. Zdi se, kot bi ločeno oblikovali sprednji in zadnji del. Sprednji je bližje azijskemu oziroma globalnemu slogu, zadek pa je prav gotovo zelo evropski. Spominja na model RAV4 in se zdi kot njegova pomanjšana izvedba. Prav gotovo daje yaris cross navzven zelo "SUV-jevski" videz, in to bolj očitnega kot pri večini neposredne konkurence. To avtomobilu lahko štejemo v plus.

Zunanje živahnosti pri Toyoti niso najbolje prenesli v notranjosti, kjer bi si želeli kakšen drznejši dodatek oziroma popestritev relativno monotone notranjosti. Res pa je, da je splošna ergonomija dobra in da je zdaj tudi vmesnik infozabavnega sistema videti bolj moderno. Pri ergonomiji bi veljalo gumb EV za vklop elektropogona prestaviti višje in tako vozniku med vožnjo ne bi bilo treba več med tipanjem za gumbom gledati navzdol.

Prikaz HUD je del dodatne opreme. | Foto: Gregor Pavšič Prikaz HUD je del dodatne opreme. Foto: Gregor Pavšič Trideset tisoč evrov za tak avtomobil bi bilo preveč …

Za konec se vrnimo nazaj k ceni. Testni yaris cross je imel namreč najvišji paket opreme in z dodatkom Tech (panoramska streha, prikazovalnik HUD) je stal več kot 30 tisoč evrov. To je za tako velik avtomobil že res veliko denarja, in kot sem omenil že v uvodu, je mogoče zelo spodobno opremljenega sestaviti tudi za veliko bolj sprejemljivih 24 tisočakov.

Tak yaris cross zato nima žarometov LED z matričnim delovanjem, ima pa klasično samodejno klimo in ne dvoconske, ima tudi za en palec manjša kolesa, nekaj manj usnjenega oblazinjenja in podobno. Še najbolj bi pogrešal delitev zadnje klopi v razmerju 40 : 20 : 40, ki je del šele četrtega paketa opreme. Taka delitev je kot nalašč za prevoz daljših predmetov, kot so npr. smuči. Paket s tako klopjo sicer stane 700 evrov.

Ne spreglejte