SiolNET. Avtomoto Novice
1,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lahko bi, a BMW čez to mejo ne bo šel

1,63

termometer

Peugeot 1000 kilometrov števec | Po mnenju BMW-ja je doseg tisoč kilometrov pri električnih avtomobilih zadosten. | Foto: Gašper Pirman
Po mnenju BMW-ja je doseg tisoč kilometrov pri električnih avtomobilih zadosten. Foto: Gašper Pirman

Bavarci že nekaj časa razvijajo novo arhitekturo, poimenovano Neue Klasse, poleg novih elektromotorjev pa bodo prihajajoči električni BMW-ji opremljeni tudi z novo vrsto cilindričnih celic. Z uporabo te tehnologije se bo znatno povečal tudi doseg električnih avtomobilov, ki bo znašal okoli tisoč kilometrov. A to je za BMW dovolj velik doseg in ne bo vgrajeval še večjih baterij, da bi ta doseg povečevali.

Nove cilindrične celice bodo prvič uporabljene enkrat sredi tega desetletja, BMW-jevi modeli pa bodo z njimi pridobili dodatnih 30 odstotkov dosega. Večji modeli z največjo baterijo bodo tako imeli doseg okoli tisoč kilometrov, kot je za Autocar povedal Thomas Albrecht, vodja oddelka Efficient Dynamics, pa BMW ne bo iskal poti, da bi ta doseg še povečali.

BMW neu klasse baterije Avtomoto BMW: povzeli bodo sistem "Teslinih" baterij BMW i4 Avtomoto Je vreden spremembe? Vse to na cesti ponuja novi BMW. #foto

Daljši doseg in življenjska doba baterijskega paketa

"Šesta generacija baterij nam bo dala okoli 30 odstotkov večji domet kot baterije pete generacije, toda ne bomo šli čez tisoč kilometrov dosega, tudi če bi to lahko storili. Menimo, da takšen doseg preprosto ni potreben," je v intervjuju povedal Albrecht.

Z novimi baterijami bo omogočeno tudi hitrejše polnjenje, vse tja do 270 kilovatov. Ker bo polnjenje hitrejše, ni potrebe po ekstremno dolgih dosegih. Obenem naj bi skoraj izničili degradacijo baterij, kar se dogaja zdaj ob ekstremno hitrem polnjenju. "Prihaja zakonodaja, ki bo zagotovila daljšo življenjsko dobo baterije. Na primer, ZDA bodo zahtevale najmanj 80-odstotno zmogljivost baterije po desetih letih. Mi bomo boljši kot njihove zahteve," je še povedal Albrecht.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin