SiolNET. Avtomoto Novice
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

BMW: povzeli bodo sistem "Teslinih" baterij

0,10

termometer

BMW neu klasse baterije | BMW bo sredi tega desetletja v svoje najnovejše električne modele pričel vgrajevati baterije s cilindričnimi celicami. | Foto: BMW
BMW bo sredi tega desetletja v svoje najnovejše električne modele pričel vgrajevati baterije s cilindričnimi celicami. Foto: BMW

BMW je zaposlen z razvojen nove generacije električnih vozil, ki bodo na ceste zapeljali sredi tega desetletja. Bavarci zato že nekaj časa razvijajo novo arhitekturo, poimenovano Neue Klasse, poleg novih elektromotorjev pa bodo prihajajoči električni BMW-ji opremljeni tudi z novo vrsto cilindričnih celic v baterijah – takšne že ves čas uporablja tudi Tesla.

Nove cilindrične celice v baterijah naj bi prinesle do 30 odstotkov daljši domet v primerjavi z zdajšnjimi znamkinimi modeli. BMW bo s prehodom na cilindrične baterije občutno preoblikoval baterijski paket. Spremenili bodo tudi kemično zgradbo celic in njihov format ter nov baterijski paket prvič uporabili v električnih modelih, ki bodo sloneli na arhitekturi Neue Klasse.

BMW tovarna Madžarska Avtomoto BMW pri sosedih gradi novo tovarno, priložnost tudi za Slovence

Šesta generacija električnega pogona

BMW bo prešel na šesto generacijo električnega pogona, kjer bo imel glavno besedo ravno prenovljeni baterijski paket. Kot so sporočili Bavarci, bodo imele nove celice premer 46 milimetrov in bodo na voljo v dveh različnih višinah, odvisno od modela, v katerega jih bodo vgradili.

V celicah bo večja vsebnost niklja na katodni strani, medtem ko bo manjša vsebnost kobalta. Na strani anode se bo povečala vsebnost silicija in ta nova kemijska sestava bo povzročila več kot 20 odstotkov višjo volumetrično energijsko gostoto. Šesta generacija električnega pogona bo modelom, ki bodo sloneli na Neue Klasse, prinesla tudi 800-voltni električni sistem. S tem se bo znatno povečala maksimalna moč polnjenja, BMW obljublja kar 30 odstotkov hitrejše polnjenje baterije med 10 in 80 odstotki.

BMW i4 Avtomoto Je vreden spremembe? Vse to na cesti ponuja novi BMW. #foto

Večji doseg, manjša cena

Zahvaljujoč novi cilindrični celici se bo doseg v primerjavi z zdajšnjimi najboljšimi modeli znotraj znamke povečal za okoli 30 odstotkov. Še bolj pomembna je ocena BMW-ja, ki pričakuje, da se bo cena baterijskega paketa v primerjavi z baterijo pete generacije znižala tudi do 50 odstotkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin