Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
11. 2. 2020,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

62

Natisni članek

e-avtomoto električni avtomobili

Torek, 11. 2. 2020, 4.00

4 leta, 2 meseca

Davčne spodbude in subvencije za elektrificirane avtomobile

Jezni na davčni predlog države: "Tega ne vidite nikjer drugje"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

62

Peugeot 208 | Peugeot bo novega 208 in 2008 pri skoraj enaki zunanjosti ponudil tako z bencinskim, dizelskim kot električnim motorjem. Vsi trije pogoni bodo imeli tudi enak razpon paketov opreme. | Foto Gregor Pavšič

Peugeot bo novega 208 in 2008 pri skoraj enaki zunanjosti ponudil tako z bencinskim, dizelskim kot električnim motorjem. Vsi trije pogoni bodo imeli tudi enak razpon paketov opreme.

Foto: Gregor Pavšič

Avtomobilski trgovci in lastniki električnih avtomobilov protestirajo proti osnutku novega zakona o davku na motorna vozila, ki namerava obdavčiti tudi avtomobile brez klasičnega motorja na notranje izgorevanje. Država, ki potrebuje rast njihove prodaje, da bi se izognila kaznim iz Bruslja, še ni našla skupnega imenovalca pri strategiji elektromobilnosti.

električni avtomobil polnjenje
Avtomoto Bo dovolj? Pet milijonov za Slovence, ki ne bi kupili bencina ali dizla.

O avtomobilskem svetu v Sloveniji trenutno odločajo vsaj tri ministrstva in že obravnava tematike prihodnjih subvencij iz Eko sklada za nakup novih električnih vozil – država za zdaj načrtuje pet milijonov evrov sredstev, kar pa bi bilo ob trenutnih subvencijah premalo glede na načrtovano prodajo vozil v letu 2020 – kaže na nasprotja med njimi. Ministrstvo za infrastrukturo bi obdržalo dozdajšnjo višino subvencij, okoljsko ministrstvo, tisto, ki z vidika dolžnosti iz Pariškega sporazuma največ pridobi z vsakim novim električnim vozilom, bi jih zmanjšalo. Medtem pa ministrstvo za finance pripravlja nov zakon o obračunu davka na motorna vozila (DMV), ki je mnoge že razburil.

Prva med pomembnejšimi novostmi električnih vozil je bil že decembra lani močno prenovljeni renault zoe. | Foto: Gregor Pavšič Prva med pomembnejšimi novostmi električnih vozil je bil že decembra lani močno prenovljeni renault zoe. Foto: Gregor Pavšič "Vztrajamo pri neobdavčitvi električnih avtomobilov"

"Predlog zakona ločuje med dizelskimi in bencinskim avtomobili, zato so minimumi in pribitki za CO2 za dizelske avtomobile višji. Električni avtomobili so obdavčeni glede na moč motorja, zanje naj bi se uporabljala posebna lestvica. Vsekakor vztrajamo pri izenačitvi bencinskih in dizelskih motorjev za nove avtomobile, prav tako pa pri neobdavčitvi električnih avtomobilov. V primerljivih državah namreč ti niso obdavčeni," so predlog zakona o DMV komentirali pri Sekciji za osebna motorna vozila, ki deluje znotraj Trgovinske zbornice Slovenije.

Pripombe na predlog zakona so sicer mogoče še do 14. februarja, novi zakon pa bo začel veljati 1. januarja prihodnje leto.

Avtomoto Sliši se odlično: "Dva evra za 100 km!" Toda čakajo vas pasti.

Letos v Slovenijo prvič več kot tisoč električnih vozil

Vprašanja o letošnjih subvencijah in prihodnji obdavčitvi električnih avtomobilov bodo zanimala tudi vse trgovce. Prav letos namreč na trgu pričakujemo večji razmah ponudbe tovrstnih vozil.

Tudi če se vsi prodajni apetiti ne bi uresničili, bi letos v Sloveniji morali prvič prodati več kot tisoč električnih avtomobilov. To bi predstavljalo približno odstotek realnega neto avtomobilskega trga v Sloveniji (brez izvoza).

V številnih državah so davčne ugodnosti precej bolj mikavne kot neposredne subvencije za nakup električnih vozil. Te so bile do zdaj v Sloveniji med najvišjimi v Evropi. | Foto: Gregor Pavšič V številnih državah so davčne ugodnosti precej bolj mikavne kot neposredne subvencije za nakup električnih vozil. Te so bile do zdaj v Sloveniji med najvišjimi v Evropi. Foto: Gregor Pavšič

Peugeot hibridi elektrika
Avtomoto Prodati vam želijo "elektrificiran" avto: na kaj morate paziti?
Januar je bil v številnih evropskih državah v znamenju povečane prodaje električnih avtomobilov. Na Norveškem je bil njihov delež januarja 64-odstoten (od tega 40 odstotkov popolnoma električnih vozil), v Nemčiji 6,5-odstoten (od tega polovica električnih vozil), v Veliki Britaniji šestodstoten (2,7-odstoten pri električnih vozilih), na Švedskem pa celo več kot 30-odstoten (7,1 odstotka povsem električna vozila). Med manjšimi trgi izstopa tudi Portugalska, kjer so januarja elektrificirana vozila presegla 11-odstotni tržni delež.

Prodaja tovrstnih vozil je januarja močno narasla tudi v Sloveniji. Trgovci so prodali 116 povsem električnih avtomobilov (lani januarja 35). Natančni podatki sicer niso znani, a v Sloveniji je januarja prodaja povsem električnih vozil močno presegala povpraševanje po priključnih hibridih. Teh so prodali dobrih deset.

Renault clio
Avtomoto Zgolj slab mesec? Prodaja avtov v Sloveniji spet padla.

V Slovenijo so prispeli prvi primerki električne škode citigo-e, ki ponuja mestnega malčka z lepim dosegom. | Foto: Gašper Pirman V Slovenijo so prispeli prvi primerki električne škode citigo-e, ki ponuja mestnega malčka z lepim dosegom. Foto: Gašper Pirman Ogorčeni tudi lastniki električnih avtomobilov

S predlaganimi spremembami po pričakovanjih niso zadovoljni niti pri Društvu e-Mobilnost Slovenija (DeMS). Predlog novega obračunavanja DMV označuje za povem destimulativnega in v nasprotju s smernicami spodbujanja trajnostne mobilnosti. Tam je eden izmed ciljev tudi povečevanje števila električnih vozil.

"Skupno število električnih vozil in tudi pričakovana rast prodaje nadaljnjih vozil je še vedno bistveno pod zastavljenimi cilji in zavezami Slovenije v Evropski skupnosti. Nadalje je število kupljenih električnih vozil tako zanemarljivo, da je prihodek iz naslova DMV za državno blagajno minimalen, v nasprotju pa ima za kupca električnega vozila oprostitev plačila DMV močan spodbujevalni učinek. Slovenski kupec električnega vozila bi moral biti v celoti oproščen plačila DMV," meni Ignac Završnik, predsednik DeMS.

Dodaja, da je bila prav oprostitev plačila DMV v nekaterih državah z daljšo tradicijo, izkušnjami in uspehi na področju trajnostne mobilnosti eden ključnih dejavnikov za napredek. Pogosto so se davčne ugodnosti izkazale za bolj smotrne od neposrednih subvencij.

Ne spreglejte