Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2019,
6.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mass

Foto: Jan Lukanović

Natisni članek

Noč čarovnic ličenje čevlji advertorial Mass

Ponedeljek, 28. 10. 2019, 6.00

2 meseca, 1 teden

ŽIVLJENJE V ČEVLJIH MAJE GORENC

Kreativka iz Mengša, ki živi za iluzijo

Vsebino omogoča Mass

Foto: Jan Lukanović

Noč čarovnic je tik pred vrati in to je priložnost, ko nekateri izživijo svojega kreativnega duha. S tem namenom smo se postavili v čevlje umetnice ličenja Maje Gorenc, ki se med drugim navdušuje nad ličenjem s posebnimi učinki.

Maja Gorenc | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Kot pravi, je življenje v njenih čevljih spontano, malce kaotično, predvsem pa ustvarjalno. Svoje delo redno objavlja na Instagramovem profilu @majagorenc, kjer lahko najdete vse od glamuroznih do kreativnih mejkapov in posebnih učinkov.

Priznava, da je potrebovala kar nekaj časa, da je objavila prvo fotografijo, saj da ji je manjkalo samozavesti. "Preden sem objavila prvo sliko na Instagramu, sem potrebovala eno leto. Potem pa sem si enkrat rekla: to je to, taka si, objavi. Nato sem potrebovala še nekaj časa, da sem se sprostila pred kamero," je uvodoma povedala Maja Gorenc.

Oktober je resnično njen mesec, saj se je tudi letos lotila projekta, ki ga imenuje #31daysofhalloweenchallenge. To pomeni, da skozi ves oktober prav vsak dan objavlja nove ideje za ličenje oziroma maske na temo noči čarovnic, ki bo konec meseca.

V rubriki Življenje v čevljih predstavljamo zanimive, nadarjene in navdihujoče posameznike, ki si tako ali drugače zaslužijo pozornost. Pogovarjali smo se že z nekdanjo vrhunsko atletinjo Britto Bilač, pa ljubiteljskim botanikom Janom Robinom, z Lauro Unuk smo predstavili njeno zgodbo s črno-bele šahovnice. Tokrat je na vrsti umetnica ličenja Maja Gorenc.

Maja Gorenc | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Hobi, ki se spreminja v posel

Maja Gorenc stopa po poti, kjer želi svoj hobi spremeniti v svoj posel. To ji navsezadnje tudi vedno bolj uspeva. Študirala je sicer jezike, češčino, poljščino in švedščino, ki pa je za kaj več kot to nikoli niso pritegnili. Nad ličenjem se je začela navduševati že zelo zgodaj.

"Že od mladih nog sem redno spremljala modo in ličenje. Ko sem v filmih in revijah videla kakšno podobo, ki mi je bila všeč, sem pozneje to poskusila narediti na sebi ali narisati na papir, čez leta pa sem začela razvijati svoje ideje. V mladih letih sem kolebala med tremi željami: postati vojakinja, dizajnerka ali vižažistka. Spominjam se, da sem bila stara osem ali devet let, ko sem od mamice vzela torbico za ličenje. Preizkušala sem nekatere stvari. V srednji šoli sem nato začela risati, pri osemnajstih pa sem se bolj lotila mejkapa. Še vedno delam lepotni, beauty mejkap, za razne zabave, poroke, a najraje imam iluzije. Najraje imam ravno preizkušanje reči. Zanima me, kaj lahko na primer sama ustvarim, brez raznih photoshopov," pove certificirana umetnica ličenja, ki rada eksperimentira.

Maja Gorenc | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Izhajati iz sebe

Sogovornica obžaluje, da pri nas tovrsten trg še vedno ni tako razvit, kot je na primer v Veliki Britaniji ali v Los Angelesu, kjer se lahko tako že med šolanjem specializiraš za maske ali posebne učinke. Ravno zaradi tega sta omenjeni državi zanjo obljubljeni, v ta rang pa umešča še Japonsko.

Maja Gorenc pri svojem delu izhaja iz sebe, včasih pa so ji v navdih tudi TV-serije, YouTube, Pinterest in drugi podobni ustvarjalci na Instagramu. Posebej navaja profil Mimles in Desi Perkins. "Vedno pa poskušam stvar narediti po svoje," poudarja. In res, v množici podobnih profilov na družbenih omrežjih je prav njen malce drugačen, lažje si ga je zapomniti in, ne nazadnje, je tudi malce bolj krvav. A na srečo le od posebnih učinkov, ki jih mlada kreativka tako obvlada.

Maja Gorenc v življenju postopa z Massovimi čevlji, ki so sestavni del njenega urejenega videza. | Foto: Jan Lukanović Maja Gorenc v življenju postopa z Massovimi čevlji, ki so sestavni del njenega urejenega videza. Foto: Jan Lukanović

Čudaški liki in vživljanje v druge vloge

"Sicer se s popolnim glam mejkapom počutim odlično in rada preizkušam nove načine ličenja, a vseeno mi je mogoče še bolj pri srcu tisti s posebnimi učinki. To v Sloveniji še ni tako razvito, a z njim se lahko preleviš v čisto drugo osebo in značaj. Tudi sicer me je vedno vleklo v svet kreative in visoke mode. Najbolje se počutim nekje vmes, med lepotnim ličenjem in posebnimi učinki," poudarja.

"Trajanje preobrazbe je odvisno od zahtevnosti 'maske'. Za izvedbo kompleksnejših mask v povprečju porabim okoli pet ur. Odvisno je tudi od tega, ali uporabljam samo mejkap ali tudi kakšen lateks. Pri vudu lutki sem na primer porabila okoli dve uri, ker je bilo veliko detajlov in senčenja. Pri senčenju vedno porabim največ časa, saj ravno to vsaki poslikavi doda bolj realističen videz. Jasno, začnem z obrisom, nato pa sledijo delo, barvanje in detajli, ki so ključnega pomena. Kreacija, ki sem jo ustvarjala najdlje, je trajala sedem ur in pol. Najraje delam, ustvarjam like na sebi ali na drugih, ki so malce 'nori', čudaški, tudi krvavi, s čudnimi ranami. Pomembno je, da se osebe z masko več ne prepozna. S posebnimi učinki se lahko preleviš v čisto drugo osebo. V prej omenjene like se najraje vživim, tudi ko snemam video (smeh, op. p). Ko sem bila majhna, sem igrala v gledališču. Že takrat sem si želela čudaških vlog," razlaga.

Tako kot pri ličenju, tudi pri čevljih prisega na nevtralne barve, ki se jih da najbolje kombinirati. "Včasih pa popestrim garderobo s čevlji tudi z rdečo barvo," pove.  | Foto: Tako kot pri ličenju, tudi pri čevljih prisega na nevtralne barve, ki se jih da najbolje kombinirati. "Včasih pa popestrim garderobo s čevlji tudi z rdečo barvo," pove.

Improvizacija

Improvizacija je sestavni del njenih kreacij. "Pri umetnostnem ličenju so zdaj sicer najbolj v trendu iluzije, sploh v zadnjih dveh letih. Sama se najraje vživim v karakterje iz raznih grozljiv, pa tudi Grincha sem rada 'nosila'. Sicer pa imam pogosto določeno podobo v glavi, potem pa včasih tudi prilagajam, odvisno od želja stranke. Razmišljam tudi, kako se bo zadeva obnesla na fotografiji. Za svoje maske uporabljam vse od barv na vodni osnovi do bolj kremnih produktov, odvisno od ličenja, sicer sem pri pripomočkih precej iznajdljiva. Uporabljam vse mogoče proizvode, od priznanih znamk do tistih bolj poceni," razlaga.

"Če kakšne barve ali teksture nimam, jo z malce iznajdljivosti ustvarim iz ličil, ki jih imam pri roki. Poleg teh osnov pa mi v omari nikoli ne manjka lateksa, raznih bleščic in različnih vrst krvi," pravi Maja, ki nam je zaupala tudi domač recept za kri. "Zmešate namreč javorjev ali pa koruzni sirup in rdečo jedilno barvo, zmes pa lahko zgostite s sladkorjem," je razložila.

"V moji garderobi s čevlji boste našli največ gležnarjev, bodisi s petkami ali s podplati. V njih se najbolje počutim. Morajo pa biti malce posebni (smeh op.p.)," razloži Maja Gorenc.  | Foto: "V moji garderobi s čevlji boste našli največ gležnarjev, bodisi s petkami ali s podplati. V njih se najbolje počutim. Morajo pa biti malce posebni (smeh op.p.)," razloži Maja Gorenc.

"Malo denarja, veliko muzike"

Dodaja, da za dobro masko ne potrebujete veliko denarja. "Zadostujejo že ličila, ki jih navadno najdemo v vsaki damski torbici, in nekaj ustvarjalnosti. Prav poslikava obraza poskrbi za to, da se razlikujemo od drugih mask. Enako kot za oblačila velja za ličenje – če se malo znajdemo, lahko že z ličili in dodatki, ki jih imamo doma, ustvarimo odličen mejkap. Če ne veste, kako bi se preobrazbe lotili, je na spletu veliko posnetkov, ki nas vodijo čez postopek od začetka do konca. Za poslikavo imamo na voljo šablone in številne druge možnosti. Vendar s čopiči, umetno krvjo, črnim svinčnikom za oči in manjšo paleto osnovnih barv (črna, bela, rdeča, rumena, modra) ne moremo zgrešiti. Dobrodošlo je tudi navadno rjavo senčilo, s katerim poudarimo sence in udrtine na obrazu. Videz rada spreminjam z različnimi lasuljami ali barvnim pršilom za lase in lečami. Če so komu všeč rane, jih z lahkoto ustvarimo z lateksom, malo navadne vate in umetno krvjo," meni.

"Čevlji zaključijo celoto, dajo piko na i. Z njimi lahko izstopaš, si nekaj posebnega, lahko ga pa tudi konkretno pobiksaš," meni sogovornica.  | Foto: "Čevlji zaključijo celoto, dajo piko na i. Z njimi lahko izstopaš, si nekaj posebnega, lahko ga pa tudi konkretno pobiksaš," meni sogovornica.

Največ dela oktobra in v času pustovanja

Oktober je pri sogovornici, poleg pustovanja, najbolj pester mesec. "Oktober se pri meni začne že septembra. Takrat pripravljam različne primere ličenj, videe, 30. in 31. oktobra pa za noč čarovnic sprejemam stranke. Številni pokličejo tudi zadnji trenutek," pove.

In katere maske bodo letos najbolj priljubljene za noč čarovnic? Gotovo standardni zombiji, vampirji, ranjenci, okostnjaki, klovni Pennywise iz filma IT, Harley Quinn iz filma Suicide Squad in letošnji Joker. Veliko je likov iz filmov, ki so odmevali v tekočem letu. Letos je to Joker. Sama Jokerja na sebi še nisem ustvarjala, ker je že tako ali tako preveč podobnih upodobitev. Letos bom ustvarjala tudi 'nore telebajske'. V enem dnevu sprejmem največ tri stranke, cene so odvisne od zahtevnosti," pripoveduje.

Maja Gorenc | Foto:

Predlogi Maje Gorenc za noč čarovnic:

Pennywise iz filma IT

Joker

Harley Quinn

vesoljci

Zlohotnica

različne vrste mask, obsedenih z demonom

zombiji

okostnjaki

Sugar skulli

klovni

lutki Chucky in Annabelle

vampirji

Beetlejuice

mumija

Maja Gorenc | Foto:

Na umetniški stol vabi tudi moške

Liči večinoma dekleta, meni, da imajo fantje do ličenja še vedno razne predsodke. V primerjavi s tujino je ta stigma pri nas bolj prisotna. Kaj pa moški? Ti so še vedno precej zadržani do uporabe ličil. Maja Gorenc zato svetuje, naj se malo sprostijo in se vsaj za eno noč prepustijo preobrazbi: "Začnejo lahko s kakšno preprosto poslikavo, kot sta zombi in klovn, vedno pa se lahko prepustijo izkušenejšim rokam."

Koža mora dihati

Poleg umetnostnega ličenja se sogovornica čez leto znajde tudi na raznih porokah, zabavah, maturantskih plesih, le da je takrat na vrsti lepotno ličenje. "Na tem področju sta v trendu predvsem tako imenovana cut crease in pa glam look. Poudarek je na tem, da je koža videti čim bolj naravna," pove.

Maja Gorenc | Foto:

In kakšno vlogo sicer sama namenja ličenju v vsakdanjem življenju? "Ne ličim se vsak dan, če se, mi to vzame maksimalno 15 minut. Najraje sem brez ličil, mogoče si uredim le trepalnice. Povsem udobno se počutim brez ličil," pove Maja Gorenc, ki tudi svoj prosti čas namenja ličenju. "Če ne ličim, urejam fotografije, videe, se učim, se malce ukvarjam s športom, obiščem fitnes, rišem in potujem," odgovori.

Vse, samo zaigrana ne

Kljub temu, da pri svojem delu uporablja tudi Instagram, pa ima o njem Maja Gorenc mešano mnenje. Kot pravi, bi ga včasih najraje kar izbrisala. "Vsak nekaj promovira, prenasičeno je postalo. Promoviranje bi omejila. Če je nekdo za ličenje, naj promovira le te izdelke, ne pa, da promovira na primer sedežne garniture, češ, kako se na njih liči in kako so udobne. Dobivam ponudbe za kopalke, obleke. Pa vendar, kako naj v svojo vsebino kar naenkrat vključim različne kode za popuste, ki ne zadevajo mojega dela. Ne morem ličiti in na drugi sliki prodajati kopalk (smeh, op. p.). Sprejela bom stvari, ki jih uporabljam. Uporabljam različne produkte za ličenje, o tem tudi največ vem, zato o tem govorim lažje govorim. Takoj se vidi, da se na nekaj spoznaš, da imaš do nečesa veselja. Nočem biti zaigrana," sklene.

Maja Gorenc | Foto:


Kako nastajajo kreacije?

#1

Maja Gorenc - maske | Foto:

#2

Maja Gorenc - maske | Foto:

#3

Maja Gorenc - maske | Foto:


Preberite tudi:
Laura Unuk
Trendi Umetnost življenja na črno-beli šahovnici
Jan Robin
Trendi Ljubiteljski botanik poskrbel za džunglo sredi Maribora
Britta Bilač
Trendi Britta Bilač: Zgodovino sem pustila za seboj
Mass PR 3
Trendi Bele superge - spomin na poletne dni
MASS PR
Trendi Naj zasijejo lakasti čevlji
Mass PR 2
Trendi Znanilec letošnje modne jeseni je kačji potisk
Ne spreglejte