Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2024,
22.57

Osveženo pred

4 ure, 28 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
dehidracija voda hidracija zdravje

Natisni članek

Sreda, 7. 8. 2024, 22.57

4 ure, 28 minut

Znaki, ki dokazujejo, da pijete premalo vode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
hidracija | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Hidracija je pomembna za čisto vsakega posameznika, še posebej v poletnih dneh, ko naše telo izloča več tekočine kot običajno. Voda je ključna za pravilno delovanje našega telesa, zdravje kože in dobro počutje. Kljub temu mnogi med nami ne zaužijemo dovolj tekočine, kar lahko vodi do različnih zdravstvenih težav. V nadaljevanju vam razkrijemo nekaj znakov, ki dokazujejo, da vaše telo potrebuje več tekočine.

Slab zadah

Slab zadah je lahko znak, da ne pijete dovolj vode. Slinjenje pomaga čistiti ustno votlino, odstranjevati bakterije in ostale delce hrane. Ko ste dehidrirani, se proizvodnja sline zmanjša, kar omogoča bakterijam, da se razmnožujejo in povzročajo neprijeten zadah.

Zmanjšana fizična zmogljivost

Dehidracija lahko močno vpliva na vašo fizično zmogljivost. Tudi blaga dehidracija lahko zmanjša vašo vzdržljivost, poveča utrujenost in oteži napore med vadbo. Pomanjkanje vode vpliva na mišice in zmanjšuje sposobnost telesa za regulacijo temperature.

hidracija | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Suha usta in žeja 

Najbolj očiten znak, da vaše telo potrebuje več vode, so suha usta in občutek žeje. Suha usta so pogosto znak, da so vaši sluznični tkivi dehidrirani. Ko čutite žejo, je vaše telo že v fazi blage dehidracije.

Temen urin in redko uriniranje

Če opazite, da je vaš urin temne barve ali da redko urinirate, je to znak, da vaše telo ne dobi dovolj tekočine. Zdrav urin bi moral biti svetlo rumene barve. Manj kot šest uriniranj na dan lahko kaže na dehidracijo.

voda hidracija | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Spremembe razpoloženja

Dehidracija lahko vpliva na vaše razpoloženje in kognitivne funkcije. Lahko povzroči občutke tesnobe, zmedenosti in razdražljivosti.

Glavoboli in vrtoglavica

Dehidracija lahko povzroči glavobole in vrtoglavico. Ko telo izgubi preveč tekočine, se zmanjša volumen krvi, kar vodi do znižanja krvnega tlaka in zmanjšane prekrvavitve možganov, kar je razlog za nastanek glavobolov.

Utrujenost in pomanjkanje energije

Če se pogosto počutite utrujeni in brez energije, je lahko vzrok pomanjkanje vode. Voda je ključna za presnovo in transport hranilnih snovi po telesu. Pomanjkanje tekočine lahko upočasni te procese in povzroči občutek utrujenosti.

Težave s prebavo

Voda pomaga pri prebavi in preprečuje zaprtje. Če ne pijete dovolj vode, lahko pride do težav s prebavo, kot sta zaprtje in napihnjenost. Voda namreč pomaga mehčati blato in olajša njegov prehod skozi prebavni sistem.

voda | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Bolečine v sklepih in mišicah

Voda je bistvena za ohranjanje zdravih sklepov in mišic. Dehidracija lahko povzroči zmanjšano proizvodnjo sinovialne tekočine, ki maže sklepe, kar vodi do bolečin. Prav tako lahko pomanjkanje tekočine povzroči mišične krče in napetost.

Suhe oči

Dehidracija lahko vpliva tudi na vaše oči. Pomanjkanje tekočine lahko povzroči, da vaše oči postanejo suhe in razdražene. Solze, ki vlažijo oči, so sestavljene predvsem iz vode, zato je dovoljšnja hidracija ključna za zdravje oči.

Povečana lakota

Včasih lahko občutek lakote dejansko pomeni, da ste žejni. Čeprav se morda zdi nenavadno, telo včasih zamenja žejo za lakoto. Če se počutite lačni kmalu po obroku, poskusite najprej popiti kozarec vode.

Preberite še:

nikotin živila
Trendi Razkrivamo živila, ki vsebujejo nikotin
fermentacija
Trendi Koristi fermentirane hrane
Magnezij
Trendi To je ključni mineral za pravilno delovanje našega telesa
Ne spreglejte