Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 11. 2018,
13.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

8

Natisni članek

porodnišnica doula porod

Nedelja, 25. 11. 2018, 13.00

5 let, 5 mesecev

"Ženska ima pravico roditi doma" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

8

V Sloveniji se je lani rodilo več kot 20 tisoč živorojenih otrok, povprečna starost matere pri prvem porodu pa šteje 29 let. Večina Slovenk svojo porodno izkušnjo zaupa izbrani porodnišnici, vedno več pa je tistih, ki se odločijo za porod na domu. 

"Če porod ni najbolj pozitivna izkušnja, jo pustiš za sabo. Škoda je, da je tako, saj je lahko izkušnja poroda zelo dobra stvar," je povedala Andreja Križan Lipnik, mama štirih otrok in psihologinja, ki tudi sama poučuje mlade mamice v starševski šoli.

Za svoj četrti porod se je Andreja odločila, da ga bo doživela doma, zgolj v prisotnosti svojega moža. 

Ženska mora biti na porod pripravljena

"Odločitev za porod doma mora biti povezana tako s filozofijo kot z mnogimi stvarmi, ki jih moraš predelati sam. Spopasti se moraš s strahovi, ker če nisi pripravljen sprejeti posledice svojega dejanja, je bolje, da se tega ne greš," je za oddajo Dan. na Planet TV povedala Andreja, ki zagovarja porod brez otroških krikov in joka. Kot pravi sama, je to nekaj, na kar smo navajeni, porod pa je lahko tudi drugačen. 

porod
Novice "Neprijetno ukrepanje pri porodu še ni nasilje nad porodnicami"

"Tako dobro se spomnim, da otrok ob rojstvu ni jokal, samo odprl je oči," se spominja svoje četrte porodne izkušnje. Pojasni še, da je razlika v porodni izkušnji tako velika, da bi takšen porod moral nositi drug naziv, saj ob besedi porod pomislimo na dejanje v porodnišnicah, porod na domu pa je nekaj čisto drugega. 

rojstvo, porod | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Način poroda vpliva na stanje ženske še dolgo po samem porodu, je v oddaji Dan. na Planet TV povedala Teja Škodič Zakšek iz zavoda Indo Anai. "Pomembno je, da se ženska na porod dobro pripravi. Če bo vedela, da je naredila vse, kar je lahko, porod ne bo predstavljal takšne travme," še doda.

"Ženska ima pravico roditi doma, vendar zagovarjam porod s strokovnjakom, ki je v tem primeru babica," pove Teja, ki ima z opravljanjem funkcije babice mnogo izkušenj. 

Doule kot psihološka pomoč v porodni izkušnji

V Sloveniji je trenutno prisotnih okoli 30 porodnih spremljevalk, tako imenovanih doul. Prva slovenska porodnišnica, ki je doule uradno sprejela, je bila kranjska porodnišnica, za njo pa so sledile tudi Jesenice. 

Doula je ženska, ki pomaga pri celostni podpori porodne izkušnje. "Poudarek je na spoštovanju ženskih globljih duševnih in duhovnih procesov," je povedala Nina Jenšterle, doula in psihologinja. 

porodnišnica
Novice Slovenke z zgodbami opozarjajo na težke porodne izkušnje #foto #video

Skupaj z bodočo mamico napiše porodni načrt, izbere porodnišnico in se poglobi v notranje strahove, s katerimi se srečujejo ženske ob vstopu v materinstvo. Ko nastopi čas poroda, je doula ves čas prisotna ob nosečnici, pred porodom pa je zanjo na voljo 24 ur na dan.  

"S parom se tudi vnaprej pogovorimo, kaj lahko v porodnišnici pričakujemo, na kaj lahko vplivamo in na kaj ne moremo vplivati. Pričakovanja so tako najbolj realna," je še za oddajo Dan. na Planet TV povedala Jenšterletova.

Doula
Trendi "Ne moremo pričakovati lepega poroda v nemogočih pogojih" #intervju
Ne spreglejte