Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2019,
17.48

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

Natisni članek

hujšanje dieta postava napake kilogrami

Ponedeljek, 18. 2. 2019, 17.48

5 let, 2 meseca

To so razlogi, da nikakor ne morete shujšati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72
Debelost | Včasih kljub prizadevanjem hujšanje ne gre po načrtu. | Foto Thinkstock

Včasih kljub prizadevanjem hujšanje ne gre po načrtu.

Foto: Thinkstock

Pazite, kaj in kako jeste, se trudite čim več gibati, pa vam kljub temu ne uspe priti do idealne teže in postave? Tukaj je nekaj možnih vzrokov.

1. Pijete sokove

Lahko ste še na tako strogi dieti, a če boste čez dan namesto navadne vode pili sladke sokove, rezultati vašega hujšanja ne bodo takšni, kot si želite. Sokovi namreč vsebujejo veliko naravnih in umetno dodanih sladkorjev ter kar nekaj kalorij, ki se jim lahko preprosto izognete tako, da sladke pijače zamenjate za navadno vodo.

Planet TV Dieta je naporna predvsem za okolico #video

2. Jeste veliko sadja

Podobno kot sokovi tudi sadje vsebuje veliko sladkorja, ki ga imenujemo fruktoza. In čeprav je nujno, da se zaradi potrebnega vnosa mineralov in vitaminov na vašem jedilniku vsak dan znajde tudi sadje, ga tisti, ki ste na shujševalni dieti, ne jejte v neomejenih količinah in predvsem ne v poznih večernih urah. Razmislite tudi, po kakšnem sadju boste posegli. Med sadje z manj sladkorja oziroma z nizkim glikemičnim indeksom spadajo jagodičevje, citrusi, slive, med tiste z veliko sladkorja pa lubenica, ananas, banane.

Če ste na dieti, posezite po jagodičevju, ki ima precej nizek glikemični indeks. | Foto: Thinkstock Če ste na dieti, posezite po jagodičevju, ki ima precej nizek glikemični indeks. Foto: Thinkstock

3. Jeste malo obrokov in večinoma zvečer

Vsi vemo, da je priporočljivo jesti pet obrokov na dan – tako kalorije enakomerno porazdelimo, glavnino pa jih tako ali tako porabimo že čez dan, ko smo tako ali drugače aktivni. Telo je zbujeno, metabolizem že sam po sebi dela na polno, če k temu dodamo še kakšno športno aktivnost, s katero dodatno porabljamo zaužite kalorije, pa še toliko bolje.

TBLS pasica | Foto:

A če se ne držimo pravila petih obrokov dnevno – pri čemer naj bo zadnji čim bolj lahek oziroma naj vsebuje čim manj ogljikovih hidratov, sladkorja in maščob – temveč glavnino hrane zaužijemo pozno popoldne in zvečer, ne le, da se številke na tehtnici ne bodo premaknile navzdol, še zredimo se lahko. Enostavne ogljikove hidrate in maščobe namreč naše telo kopiči v obliki odvečnih oblog po telesu, ki jih sploh v poletnih mesecih tako neradi vidimo. Poleg tega med spanjem naš organizem počiva in porablja veliko manj kalorij kot čez dan.

Meghan Markle
Trendi To so dieta in vadbe, na katere prisega Meghan Markle

4. Telovadni režim ni primeren za vas

Da boste shujšali in si utrdili telo, je treba kombinirati vaje za moč, s katerimi krepite mišice, z visoko intenzivno aerobno vadbo, s katero porabljate kalorije. Če boste delali le vaje za moč, pa še to precej lahke, na katere se bo vaše telo kmalu navadilo, potem zagotovo učinki hujšanja ne bodo takšni, kot bi si želeli. Poleg tega morate vedeti, da so prav mišice glavni porabnik kalorij, zato je prav, da jih z redno vajo in nadgrajevanjem vaj nenehno trenirate.

Morda je težava v tem, da ste si izbrali prelahko vadbo. | Foto: Thinkstock Morda je težava v tem, da ste si izbrali prelahko vadbo. Foto: Thinkstock

5. Premalo spite in/ali ste ves čas pod stresom

Raziskave kažejo, da imajo tisti, ki jim kronično primanjkuje spanja, večkrat težave z odvečnimi kilogrami, poroča portal Prevention. Razlog naj bi bil preprost, pišejo, in sicer ker smo več ur pokonci, zaužijemo več kalorij. Če na primer hodite spat opolnoči ali kasneje, pred tem pa še tu in tam zavijete v kuhinjo po kakšen prigrizek, vase spravite več kalorij, kot bi jih, če bi zaspali že ob 21. uri.

kako shujšati
Trendi S trikom za hujšanje je Slovenka postala blogerska zvezda

Spet drugi strokovnjaki zagovarjajo teorijo, da kronično pomanjkanje spanja na naš hormonski sistem in metabolizem deluje podobno kot nenehna podvrženost stresu – poruši se hormonsko ravnovesje, izloča se več stresnega hormona kortizola in manj spalnega hormona melatonina, naš metabolizem se lahko upočasni. Posledično pa lahko tehtnica kaže več kilogramov kot prej ali pa se številke nikakor ne premaknejo navzdol.

Če se hočete enkrat za vselej znebiti odvečnih kilogramov, boste morali svoj življenjski slog urediti na več področjih.  | Foto: Thinkstock Če se hočete enkrat za vselej znebiti odvečnih kilogramov, boste morali svoj življenjski slog urediti na več področjih. Foto: Thinkstock

Kako torej ravnati?

Če se hočete torej enkrat za vselej znebiti odvečnih kilogramov, boste morali svoj življenjski slog urediti na več področjih. Poskrbeti boste morali za urejene spalne navade in se izogibati stresu – sploh če ste nagnjeni k temu, da v stresnih obdobjih uteho iščete v hrani in se za boljše počutje zatekate k redilnim živilom.

Obroke boste morali dobro načrtovati in tega, kar se bo znašlo na krožniku, ne boste prepuščali naključju. Za vitko telo se bo treba odreči alkoholu, sokovom in drugim kaloričnim pijačam ter dnevno spiti od dva do tri litre navadne vode. Enostavne ogljikove hidrate ter mastno hrano, predvsem slabe maščobe, zamenjajte s sestavljenimi hidrati in dobrimi maščobami. Poskrbite pa tudi za redno in dovolj intenzivno vadbo, ki jo izvajajte redno, torej vsaj trikrat tedensko.

Trendi Tri vaje za vitke noge, ki jih lahko delate doma #video #foto
Seksi trebuh, bikini
Trendi To so najboljše vaje za seksi trebušček #video #foto
Zadnjica
Trendi To so vaje za čvrsto zadnjico #video
Ne spreglejte