SiolNET. Trendi Zdravje
5,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Osem nasvetov, kako se naspati v hudi vročini

5,17

termometer

poletje, vročina
Spanec je lahko v vročih dneh precej otežen. Foto: Getty Images

Vroči dnevi še kar vztrajajo, zato so začeli marsikomu kratiti spanec. Če niste privrženec klime sredi noči (ali pa je nimate), se skušajte ohladiti z drugačnimi prijemi, ki vam bodo pomagali, da se boste bolje naspali.

Ljubljana Novice Letošnje poletje bo med najbolj vročimi do zdaj #foto #video

Medtem ko je vročina čez dan marsikomu všeč, pa je sredi noči precej nezaželena, saj mnogim krati spanec. Če nimate klimatske naprave ali pa jo ponoči nočete prižigati, se poskušajte ohladiti na drugačen način.

  • Ohladite spalnico. Čez dan ne pustite, da bi vanjo dalj časa sijalo sonce. Zagrnite zavese ali spustite rolete.
  • Pospravite težko odejo. V vročih dneh boste bolje spali, če se ne boste pokrivali s težko odejo, temveč zgolj z rjuho.
  • Zamenjajte posteljnino in pižamo. Posteljnina naj bo iz lahkih materialov, ki dihajo, se hitro sušijo in ne lepijo na prepoteno kožo. Lahkotna naj bo tudi pižama - priporočljiv je bombaž, pižama pa naj bo širša in krajša.
  • Hlajenje z ventilatorjem. Nadomestek klime je lahko običajen ventilator, pred katerega postavite vedro z ledeno vodo ali, še bolje, kockami ledu. Zrak, ki ga bo ventilator razpihal po sobi, bo občutno hladnejši.

Čez dan upočasnite ritem, a se izogibajte daljšemu dremanju, da boste lahko ponoči bolje spali. Čez dan upočasnite ritem, a se izogibajte daljšemu dremanju, da boste lahko ponoči bolje spali. Foto: Getty Images

  • Termofor mrzle vode. V termofor nalijte ledeno vodo ali pa ga za nekaj minut postavite v zamrzovalnik. Položite ga v posteljo in se z njim ohladite tik pred spanjem.
  • Čez dan ne dremajte. Vročina vas lahko utrudi in hitro vam zmanjka energije, a se vseeno izogibajte dremanju čez dan, saj boste čez noč morda slabše spali.  
  • Noge namočite v mrzlo vodo. V gležnjih in stopalih je veliko točk, občutljivih na temperaturo, zato jih lahko hitro ohladite tako, da jih pred spanjem postavite v vedro mrzle vode.
  • Pijte veliko vode in pazite na prehrano. Čez dan popijte več vode kot sicer, a ne tik pred spanjem, saj lahko poln mehur vpliva na neprespano noč. Kakovost spanca je odvisna tudi od tega, kaj in koliko pojeste. Več manjših obrokov ne bo toliko pregrelo telesa, jedi pa naj bodo lahke in nemastne.

Pijte veliko osvežilnih (nesladkanih) pijač in jejte lahke obroke. Pijte veliko osvežilnih (nesladkanih) pijač in jejte lahke obroke. Foto: Getty Images

Preberite tudi:

skok v vodo, kopanje Trendi Svarilo v vročih dneh: skok v hladno vodo je lahko zelo nevaren Vročinska kap Trendi Kaj je vročinska kap in kako jo prepoznati?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin