SiolNET. Trendi Zdravje
Vsebino omogoča Medis
 • Messenger
 • Messenger

Najlepša naravna kopališča v Sloveniji

 | Foto:
Vsebino omogoča Medis

V prihodnjih tednih se bodo številne reke, jezera in bajerji spremenili v prijetna naravna kopališča, kjer se bomo hladili in zabavali. Da bo poletni užitek zagotovljen, moramo vedno preveriti kakovost vode, saj v onesnaženi vodi lahko pride do akutnih črevesnih okužb.

Slovenija je polna kotičkov, kjer poleti poiščemo osvežitev, se sproščamo v senci dreves in uživamo v raznih športnih aktivnostih ob vodi. V iskanju osvežitve pogosto pozabljamo, da med kopanjem v površinskih vodah lahko ogrozimo svoje zdravje. Po nekaterih ocenah se pojavi akutna driska pri kar od treh do osmih odstotkih ljudeh, ki so se kopali v sladkih vodah.

Kopanje je varno v kopalnih vodah, ki imajo upravljavca in kopalcem poleg kopanja ponujajo še druge oblike zabave in rekreacije, za varnost kopalcev pa skrbijo reševalci iz vode. Na kopalnih območjih brez upravljavca za urejenost skrbijo lokalne skupnosti. Divja kopališča so še posebej vprašljiva zaradi premalo informacij o kakovosti vode.

V Sloveniji je določenih 48 kopalnih voda na površinskih vodah (30 kopalnih območij in 18 naravnih kopališč).

Ali ste vedeli?

kopališče kopanje | Foto:

Tudi v naravnih kopališčih so opredeljeni datumi kopalne sezone, ki na celinskih vodah traja od 15. junija do 31. avgusta, na morju pa od 1. junija do 15. septembra. V tem času Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) spremlja kakovost vode.

V odvzetih vzorcih vode ugotavljajo prisotnost dveh bakterij, ki sta pokazatelja morebitnega fekalnega onesnaženja (Escherichia coli, intestinalni enterokoki), ustreznost posameznega vzorca vode pa je ocenjena glede na priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Najdaljše slovenske obale

Kopalne vode na Goriškem: kopalna območja na Soči pri Čezsoči, pri Tolminu I in II, v Kanalu, pri Solkanu ter na Nadiži in na Idrijci v Bači pri Modreju.

Soča je sicer ledeno mrzla tudi poleti, a kdo bi se lahko odrekel kopanju v tej prelepi smaragdni lepotici. Po drugi strani pa je nekaj kilometrov stran turkizno modra Nadiža, najtoplejša alpska reka, kjer lahko čofotamo kot v morju. Nadiža naj bi imela po ustnem izročilu celo zdravilne učinke.

Soča | Foto: Soča

Kopalne vode na Gorenjskem: Bohinjsko jezero (kopalni območji Fužinski zaliv in Ukanc), Blejsko jezero (kopalni območji Velika in Mala Zaka, naravna kopališča Grand Hotel Toplice, Grajsko kopališče  in Hotel Vila Bled) in kopališče Šobec.

Dva alpska bisera, ki se poleti prijetno ogrejeta, Bohinjsko in Blejsko jezero, vsako poletje privabita na tisoče obiskovalcev. Na obeh je mogoče tudi veslati, predvsem pa uživati v prelepih razgledih na okoliške hribe. Edino uradno javno kopališče ob Blejskem jezeru se ponaša z modro zastavo.

Bohinjsko jezero | Foto: Bohinjsko jezero

Nagradna igra Na počitnice s probiotiki WAYA®

Sodelujte v poletni nagradni igri in se potegujte za praktične nagrade.

Nagradni sklad:

 • 3-krat brisača iz mikrovlaken in kapsule WAYA,
 • 5-krat torba za na plažo in kapsule WAYA,
 • 10-krat majčka WAYA dela mojstra in kapljice WAYA,
 • 12-krat tatu WAYA in kapljice WAYA.

Sodelujete lahko TUKAJ.

Kopalne vode na Dolenjskem in v Beli krajini: kopalna območja Žužemberk, Straža, Prelesje – Kot, Sodevci in Radenci, Damelj, Učakovci – Vinica, Adlešiči, Pobrežje – Fučkovci, Dragoši – Griblje,  Podzemelj in Primostek.

Ob Kolpi je urejenih veliko kopališč, ki so to reko spremenila v najdaljšo slovensko obalo. Kolpa je ena od najčistejših in najtoplejših slovenskih rek, njen rečni tok je miren, bregovi pa položni. Tudi Krka je priljubljena kopalna reka, kjer lehnjakove pregrade in jezovi ustvarjajo tolmune in majhne slapove.

Kolpa
 | Foto: Kolpa

Svoje morje ima tudi Velenje: na enem od Šaleških jezer, ob Velenjskem jezeru, je urejena tako imenovana Velenjska plaža. Kopališče ima prodnato obalo, lesene podeste za sončenje, prhe in sanitarije.

Ljubljančani radi poiščejo osvežitev v Iškem vintgarju v soteski reke Iške, kjer je polno tolmunov, brzic in slapov. Na Iški se priljubljeno naravno kopališče z globoko vodo imenuje Grabljice.

slovensko morje | Foto:

Kopalne vode na morju: kopalna območja Debeli rtič, Žusterna – AC Jadranka, Pri svetilniku v Izoli, Rikorvo – Simonov zaliv, Simonov zaliv – Strunjan, Salinera – Pacug, Fiesa – Piran, mestno kopališče Koper, kopališča Žusterna, Terme Krka – Talaso Strunjan, Hoteli LifeClass, naravna kopališča Delfin, Salinera, Adria Ankaran, RKS MZL Debeli rtič, Metropol Portorož, Avtokamp Lucija, plaže Simonov zaliv, Grand hotel Bernardin, hotel Vila park in osrednja plaža Portorož.

Ob slovenskem morju lahko uživamo na divjih naravnih plažah ali pa si izberemo bolj urbane, betonske plaže, na voljo imamo tudi travnate in takšne pod senco borovcev. Ni razloga, da ne bi našli eno, ki bi bila povsem po našem okusu.

Tudi na morju moramo preveriti kakovost voda, še posebej se moramo izogibati območjem s čezmernim razraščanjem planktonskih alg in cianobakterij. To so modro-zelene alge, ki jih vidimo kot pojav cvetenja. Po kopanju se vedno dobro oprhajmo, da odstranimo vse alge in drugo umazanijo, da ne pride do črevesnih okužb.

kampiranje Trendi Najboljši kampi za prvinski stik z naravo

Viri onesnaženja

slovensko morje | Foto:

Kakovost vode je v naravnih kopališčih lahko vprašljiva zaradi odpadnih komunalnih in industrijskih izpustov, kmetijstva in spiranja površin. Zaradi fekalno onesnažene kopalne vode so najpogostejše okužbe prebavil, akutne febrilne okužbe dihal ter okužbe ušes, sluhovoda, oči in kože. Neprimerno vodo lahko spoznamo po tem, da je voda lahko motna, ima neprijeten vonj ali pa ob njej lahko celo opazimo delce izločkov.

otrok voda reka poletje | Foto:

Preverimo, ali so na površini vode oljni madeži, pena, katran ali drugi tekoči odpadki. Zaradi možnosti okužbe z virusom mišje mrzlice bodimo pozorni na morebitno prisotnost izločkov glodavcev na površinah ob vodi in se jim izogibajmo.

Po hudih nalivih se kopanje odsvetuje zaradi možnosti prelivanja iz komunalnega sistema in spiranja obalnih površin.

Vsem tveganim mikroorganizmom se res težko izognemo in smo lahko mimogrede tarče škodljivih bakterij, zato se moramo pred njimi zaščititi. Neprijetnim težavam v poletnem času se lahko izognemo ali pa jih omilimo z dodajanjem preverjenih probiotikov. Probiotiki vsebujejo koristne bakterije, ki ugodno vplivajo na naše telo.

voda morje poletje Trendi Zakaj nas bližina vode osrečuje?

Probiotiki WAYA® – prava pot do urejene prebave!

waya probiotiki | Foto:

Probiotiki WAYA® za uravnoteženo črevesno mikrofloro edini vsebujejo 100% mikroenkapsulirani probiotični sev Lactobacillus rhamnosus GG. Probiotična kultura Lactobacillus rhamnosus GG je mlečnokislinska bakterija, ki je najbolj preizkušani probiotični sev na svetu in je normalno prisotna v našem črevesju.

Probiotike WAYA® uporabljamo: Waya | Foto:

 • pred potovanji (začnemo nekaj dni prej),
 • med dopustom,
 • ko se kopamo v naravnih vodah, kjer je verjetnost za prebavne motnje večja,
 • če izvajamo športne aktivnosti, pri katerih smo dalj časa v stiku z vodo,
 • če smo bili izpostavljeni oporečni vodi,
 • če smo pogosto na piknikih, kjer je veliko možnosti za razvoj bakterij,
 • ob oslabljeni odpornosti organizma in
 • kadar se nam prebavne motnje ciklično ponavljajo.

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin