SiolNET. Trendi Svet znanih
1,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Princ Filip bo zaradi pandemije dobil pogreb, kot si ga je želel #video

1,10

termometer

princ Filip
Princu Filipu pripada državniški pogreb, vendar naj bi si pred smrtjo zaželel zasebnega. Foto: Reuters

Pokojni princ Filip si je želel, da bi ga pokopali brez pompa in javnega žalnega sprevoda, zgolj na zasebni slovesnosti v krogu družine. Njegovo željo bodo (tudi zahvaljujoč pandemiji) upoštevali.

princ Filip Trendi 99 let ganljivih pa tudi kontroverznih dogodivščin princa Filipa

Z britanskega dvora so sporočili, da bodo upoštevali željo vojvode edinburškega, princa Filipa, ki ni hotel imeti državniškega pogreba, čeprav naj bi sprva načrtovali dogodek z 800 povabljenci. K spremembi je bržkone pripomogla tudi pandemija novega koronavirusa, ki ne dovoljuje večjih sprevodov in na pogrebih v Veliki Britaniji dovoljuje zgolj 30 ljudi.

Iz tega razloga je britanski premier Boris Johnson odpovedal svojo udeležbo, češ da bi s tem v luči veljavnih protikoronskih ukrepov omogočil udeležbo čim večjemu številu članov kraljeve družine.

Pred gradom Windsor, kjer je v petek umrl princ Filip, se vsak dan zbirajo ljudje in polagajo cvetje. Pred gradom Windsor, kjer je v petek umrl princ Filip, se vsak dan zbirajo ljudje in polagajo cvetje. Foto: Reuters

Na pogrebu tudi Harry, a brez Meghan

Zaradi ukrepov, povezanih z novim koronavirusom, tako ne bo nobenega javnega žalnega sprevoda, bodo pa pogreb v živo prenašali prek televizije. Kraljeva družina se bo od 99-letnega princa poslovila na zasebni slovesnosti, te se bodo ob kraljici Elizabeti II. udeležili še njuni štirje otroci Charles, Anne, Andrew in Edward, vnuki in drugi bližnji sorodniki. 

Navzoč bo tudi princ Harry, ta je že pristal v Veliki Britaniji in se sestal z družino. Kraljevi poznavalci menijo, da bo žalosten dogodek, izguba tako pomembnega člana kraljeve družine, morda rahlo zacelil skrhane odnose, ki sta jih povzročila Harryjev umik iz družine in nedavni odmevni intervju, ki sta ga z ženo Meghan dala Oprah Winfrey.

Harry je iz Kalifornije pripotoval brez Meghan, saj so ji zdravniki zaradi zadnjih mesecev nosečnosti odsvetovali potovanje. Sicer bodo ves seznam udeležencev pogreba objavili v četrtek, poroča britanski BBC.

94-letna monarhinja naj bi bila pripravljena na Filipovo smrt, saj je imel zadnja leta imel veliko zdravstvenih težav. 94-letna monarhinja naj bi bila pripravljena na Filipovo smrt, saj je imel zadnja leta imel veliko zdravstvenih težav. Foto: Reuters

"Kraljica se zelo dobro drži"

Žalujočo kraljico so kmalu po smrti njenega moža obiskali vsi njuni otroci. Njun najmlajši sin, 57-letni princ Edward, jo je z ženo Sophie na gradu Windsor obiskal v soboto popoldne. Tam sta preživela dobro uro, ob odhodu sta pomahala množici ljudi, ki se je zbrala pred gradom. Objokana Sophie je zbranim novinarjem na kratko povedala, da je kraljica neverjetna in da se zelo dobro drži.

Pozneje je pred novinarje stopil tudi najstarejši sin Charles, ki je povedal: "Moj oče je v zadnjih 70 letih izjemno predano služil kraljici, svoji družini, državi ter vsemu Commonwealthu. Kot si lahko predstavljate, ga vsa družina in jaz neznansko pogrešamo. Bil je zelo ljubljen in cenjen, zato smo zelo ganjeni, da tako veliko število ljudi tukaj in drugod po svetu deli našo izgubo in našo žalost z nami."

"Moj dragi oče je bil zelo posebna oseba in bi bil prav tako presenečen nad odzivom in ganljivimi besedami, ki so bile izrečene o njem. Moja družina in jaz smo globoko hvaležni za vse to. To nas bo podpiralo v tej posebni izgubi in v tem še posebej žalostnem času. Hvala."

Družina je začela dvotedensko žalovanje

Krsta s posmrtnimi ostanki princa Filipa trenutno leži na gradu Windsor. Na dan pogreba, v soboto, 17. aprila, jo bodo v okviru slovesnosti prepeljali v kapelico svetega Jurija na gradu Windsor. Pogrebna slovesnost se bo začela ob 16. uri po srednjeevropskem času z minuto molka po vsej državi.

V državi od petka, 9. aprila, dneva Filipove smrti, velja osemdnevno žalovanje, ki se bo končalo na dan pogreba, 17. aprila. Kraljeva družina je začela dvotedensko žalovanje, njeni člani v tem obdobju ne bodo opravljali večine obveznosti in bodo nosili črne žalne trakove, moški tudi črne kravate.

Ni si želel dočakati 100. rojstnega dne. Ni si želel dočakati 100. rojstnega dne. Foto: Reuters

"Praznovati 100. rojstni dan? Ne predstavljam si nič hujšega."

Kmalu po novici, da je vojvoda umrl, je v medije prišla njegova izjava iz leta 2000, ko je bil star 79 let. Takrat je novinarju Telegrapha v intervjuju dejal, da nima prav nobene želje živeti do svojega 100. rojstnega dneva. "Ne predstavljam si nič hujšega," je dejal in dodal, da "že zdaj razpada".

Njegova želja se je uresničila, saj je umrl dva meseca pred svojim 100. rojstnim dnevom, ki bi ga praznoval desetega junija.

Rodil se je leta 1921 na grškem otoku Krf kot grški in danski princ, a je bil z družino izgnan iz Grčije še kot dojenček. Z Elizabeto se je poročil leta 1947 in ji skoraj 74 let zvesto stal ob strani.

Preverite tudi:

Land rover defender Avtomoto Avtomobil za zadnjo pot princa Filipa #foto princ Filip šport Sportal Športna ljubezen princa Filipa, ki jo goji tudi bodoči kralj

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin