Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 3. 2014,
19.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

maturantski ples plesna šola

Sreda, 19. 3. 2014, 19.15

8 let

Je minimalna plača dovolj za plačilo maturantskega plesa?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Maturantski ples je eden od lepših večerov v srednješolskih letih, dogodek, s katerim dijaki svečano stopajo v svet odraslih. A vstop v svet odraslih tudi drago stane.

Maturantski ples je svečan dogodek, s katerim mladi končajo šolanje in z eleganco na plesišču korakajo proti odraslosti. Večer, ki bi se ga morali tako dijaki kot njihovi starši z veseljem spominjati vse življenje, je zadnje čase vse preveč povezan z denarjem. Več poudarka se daje oblekam, pričeskam in lepotičenju kot pa samemu dogodku. Je maturantski ples postal nedosegljiv prestiž?

Boj med plesnimi šolami Osnova maturantskega plesa je ples, za katerega poskrbijo plesne šole. Na trgu je vedno več plesnih šol in organizacija maturantskih plesov je zelo dober posel, zato je med njimi velika konkurenca in boj za vsako šolo. Šole na začetku leta ponudijo dijakom, da si plesno šolo izberejo sami, ali pa to odločitev sprejmejo kar same.

Vsem plesnim šolam je skupno, da ponudijo osnovni plesni tečaj, nato pa nekatere še organizirajo maturantski ples, ponekod pa ples organizirajo kar dijaki sami. A če vzamemo večkrat uporabljeno možnost, da ples organizirajo plesne šole, potem so v njihovo osnovno ceno vstopnice vključeni vodenje prireditve, dekoracija, osvetlitev, ozvočenje, ansambel, fotografiranje, snemanje, vabilo. Večerja in pijača sta postavki, ki se ponekod plačujeta dodatno, če sta vključeni v vstopnico, pa tudi njena cena malce zraste.

Cene se razlikuje od kraja do kraja V tabelo smo vključili nekaj plesnih šol, s katerimi srednje šole najpogosteje sodelujejo, in ker se ponudba od šole do šole razlikuje, so cene okvirne. Iz nje pa je zagotovo razvidno, da se cene razlikujejo ne samo od šole do šole, temveč tudi od kraja do kraja. Prestolnica naj bi imela največ denarja in tako so tudi cene storitev tukaj malce dražje.

Dijaki ponavadi na ples povabijo starše, stare starše in še kakšnega brata in sestro, recimo da gre poleg še pet članov družine. Če naredimo okvirno ceno za Ljubljano, bosta družino nakup vstopnic in plesni tečaj stala okvirno 270 evrov. A seveda si bosta njihovo dekle ali mladenič za posebno priložnost izbrala tudi posebno obleko. Če sledita našim nasvetom in malce pobrskata pa cenovno dostopnih oblekah, se lahko maturantka ali maturant elegantno oblečeta za 100 evrov. Če pa bo njun okus zahtevnejši in si bosta zaželela obleke s podpisom znanega oblikovalca oziroma si jo bosta sposodila v sposojevalnici, potem ta denarna postavka precej zraste.

Poleg obleke spadata slavnostna mejkap in pričeska. Glede na cenike, ki so na voljo na spletnih mestih, se cene mejkapa gibljejo okoli 35 evrov, nekaj podobnega velja tudi za pričeske. Seveda je tudi ta cena precej nižja, če se maturantka uredi sama doma.

Samo vstopnice za družino in urejeni maturant ali maturantka bodo družino prikrajšali za najmanj 400 evrov. Če pa se želijo urediti tudi preostali člani družine, bo družina za celoten maturantski ples zapravila skoraj minimalno slovensko plačo (789,15 evra) oziroma marsikje gredo cene maturantskega prestiža precej prek.

Ne spreglejte