SiolNET. Trendi Potovanja
0,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za razliko od Ljubljane si Italija želi omejiti oddajanje sob turistom

0,59

termometer

Rim, turisti
Turizem je v številnih italijanskih mestih ušel izpod nadzora. Foto: Getty Images

Nezadovoljna s pojavom množičnega turizma italijanska vlada razmišlja o sprejemu zakona, s katerim bi omejili število stanovanj, ki se lahko oddajajo turistom. S tem želi preprečiti, da bi hoteli v središčih italijanskih mest zaradi oddajanja na stotine stanovanj izgubljali goste.

Stanovanjski bloki Posel danes Berlin je zamrznil najemnine. Mu bo sledila tudi Ljubljana?

Minister za turizem in kulturo Dario Franceschini namerava določiti zgornjo mejo števila stanovanj, ki jih je mogoče ob ugodnih davčnih stopnjah oddajati kot prenočišče z zajtrkom ali počitniško stanovanje, poroča STA.

S tem bi na prste stopili tudi podjetjem, ki kupujejo neomejeno število stanovanj samo zato, da bi jih nato oddajali turistom. Zaradi tega se tudi vedno več prebivalcev izseljuje iz mestnih središč. Z oddajanjem počitniških stanovanj se v Italiji po ocenah ustvarja 16 milijard evrov prihodkov letno.

Gneča v vatikanskem muzeju Gneča v vatikanskem muzeju Foto: Getty Images

Mesta hočejo osvoboditi množičnega turizma

Ugodnejša davčna stopnja naj bi po novem veljala le za osebe, ki oddajajo v najem največ tri stanovanja, je ministrove predloge povzel rimski dnevnik Il Messaggero. Poleg tega naj bi župani dobili večje pristojnosti pri izdajanju licenc za oddajanje počitniških stanovanj v središčih mest v najem.

"Treba je uvesti tudi časovno omejitev za stanovanja, ki se oddajajo turistom. Uveljavili bi denimo lahko pravilo, da je mogoče stanovanje oddajati le 100 dni na leto. S tem bi postalo za lastnike bolj ugodno dolgoročno oddajanje stanovanj," je pred kratkim povedal beneški župan Luigi Brugnaro.

Italijanski mesti Benetke in Firence sta se pred kratkim pridružili kampanji desetih velikih evropskih mest, ki od EU zahtevajo zaostritev pravil za ameriško platformo za posredovanje stanovanj Airbnb. Želijo si omejiti število stanovanj za oddajo turistom in mestna jedra osvoboditi množičnega turizma.

Turisti v Sikstinski kapeli Turisti v Sikstinski kapeli Foto: Getty Images

O omejitvi razmišlja tudi Avstrija

Tudi avstrijska vlada načrtuje, da bi omejila število dni, ko lahko najemodajalci oddajajo stanovanje na teh platformah.

Predvsem jih moti oddajanje stanovanj prek platform, kot sta Airbnb in Booking, ki spodjedata dunajsko zgledno urejeno stanovanjsko politiko. Če bo predlog vlade obveljal, bodo lahko lastniki svoje stanovanje na omenjenih platformah oddajali največ 90 dni na leto.

Preberite več:

Airbnb slovenščina Posel danes Avstrija bi omejila Airbnb. Kaj pa Slovenija?

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin