Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 7. 2015,
13.02

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

potovanje zdravstveno zavarovanje tujina advertorial

Četrtek, 2. 7. 2015, 13.02

2 meseca, 2 tedna

Top 10 nevšečnosti, ki se vam lahko zgodijo na potovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dovolite si uživati na dopustu. Predpogoj za to je, da se ustrezno pripravite na vse morebitne nevšečnosti, ki vam lahko nekaj dni oddiha spremenijo v pravo nočno moro.

Če se želite na letošnjih počitnicah povsem sprostiti, pozabiti na vsakdanje skrbi in preprosto samo uživati, si morate že pred odhodom zagotoviti pogoje za brezskrbni oddih.

Poiskali smo deset najpogostejših nevšečnosti, ki se lahko zgodijo na poti, in za vsako našli rešitev, za katero lahko poskrbite že doma.

Bolezen ne pozna dopustov

Doma takoj veste, koga morate poklicati in v kateri zdravstveni dom se morate odpeljati. V tujini, zlasti če potujete v bolj oddaljene kraje, lahko postane iskanje zdravnika pravi lov na zaklad. Podatki o ambulantah so včasih na voljo tudi na spletu, vendar so te informacije lahko tudi nepopolne.

Ravno zaradi takšnih pogostih zagat je Vzajemna zdravstvena zavarovalnica v svoj zavarovalni paket za tujino vključila tudi 24-urno asistenco v slovenskem jeziku, kjer med drugim dobite tudi takojšnje informacije o najbližjih zdravstvenih ustanovah.

Kaj je s tem avtomobilom?

Da, to se boste vprašali, ko boste kar naenkrat zaslišali tisto cukanje, kašljanje in vsesplošno stokanje, ki bo prihajalo iz motorja. To je najhujša nočna mora vseh voznikov na poti na počitnice. Da se ne bi uresničila, svojemu vozilu že doma privoščite konkreten servis:

• Preverite raven olja v motorju ter delovanje luči, odsevnikov in smernikov.

• Preverite stanje pnevmatik: globino profila in tlak v pnevmatikah, prilagodite ga glede na obremenjenost vozila. Kljub temu avtomobila ni treba nepremišljeno in brez razmisleka obremeniti.

• Naučite se, kako zamenjati pnevmatiko.

• Natočite hladilno in zavorno tekočino ter tekočino za pranje vetrobranskega stekla.

• Prepričajte se, v kakšnem stanju je akumulator.

Av, boli! Potrebujem hitro pomoč.

Ste stopili na oso ali na ostre črepinje, si med skalami poškodovali koleno ali med kolesarjenjem po obali zlomili nogo? To so samo nekatere od pogostejših dopustniških poškodb, ki zahtevajo hiter odziv in zdravniško pomoč. Težava nastane, če v bližini ni javne ordinacije, ampak samo zasebnik, za katerega bi morali plačati veliko denarja.

Tudi na to težavo so pomislili pri Vzajemni, ki v okviru svoje asistence v tujini pokriva tudi stroške nujne medicinske pomoči v zdravstvenih ustanovah zunaj javne zdravstvene mreže.

Zimske razmere tudi poleti?

Na vreme ne morete vplivati, lahko pa, če vam jo zagode, poskrbite za zabavo na dežju. Ne dovolite si, da bi vam pomanjkanje sonca pokvarilo dopust. Poiščite bazen ali pa si, če morje ni preveč razburkano, privoščite plavanje v dežju. Odpravite se na izlet z avtomobilom, raziščite pokrajino in si privoščite nepozaben ples po dežju. Že doma spakirajte dovolj družabnih iger, s katerimi se boste lahko kratkočasili tudi več dni.

Okradli so me!

Na žalost se tudi to dogaja. Trenutek nepazljivosti, pa lahko ostanete brez denarja, kreditnih kartic ali dokumentov.

Zlato pravilo na potovanju, ki ga morate vedno upoštevati: naredite si kopije vseh dokumentov in plačilnih kartic. Nikakor ne nosite v eni torbice vsega, kar imate. Denar razporedite, še bolje pa je, da poiščite nastanitev, ki ponuja tudi sef.

Zaboli, ko je najmanj treba

Nasvet za vse, ki za dalj časa odhajate od doma: pojdite k zobozdravniku, da preveri stanje vašega zobovja. Tako boste vsaj delno preprečili zobobole med dopustom.

Vsega pa ne moremo preprečiti: padec na zobe ali nenaden močan zobobol neizogibno vodijo k zobozdravniku.

Težava nastane, če niste zavarovani in morate stroške pregleda in zdravljenja plačati sami. Tudi v tem primeru vam bo prav prišlo zavarovanje pri Vzajemni, ki krije tudi stroške pri zobozdravniku.

Izgubil sem se!

To lahko hitro preprečite: obvezno imejte s seboj tako zemljevid kraja v papirnati obliki kot aplikacijo na mobilnem telefonu. Preden odidete iz hotela, imejte pri sebi podatke lastnika in naslov, to je še posebej priporočljivo, če boste raziskovali večja mesta, kjer orientacija hitro dobi čisto nove dimenzije.

Naj se piknik ne prelevi v naravno katastrofo

Pikniki so postali nekakšna poletna stalnica. Dobra družba, hrana in … ogenj. In ravno poletje je za druženje ob ognju najbolj problematično, saj je zaradi suše možnost požarov veliko večja. Preden se boste lotili tovrstnih družabnih projektov, se najprej prepričajte, ali so takšni pikniki sploh dovoljeni, potem pa poskrbite za varno kurjenje.

V bližini kurišča naj bo voda ali gasilni aparat. Obvezno se morete izogibati kurjenju ob vetrovnih in zelo suhih dneh, ko povprečna hitrost vetra presega šest metrov na sekundo. Kurišče je treba ves čas nadzorovati, po kurjenju ogenj pogasiti, kurišče pa prekriti z negorljivim materialom.

Pazite se sončarice!

Poskrbite za zdravo sončenje tako pri sebi kot najmlajših. Izogibajte se soncu med 11. in 16. uro ter si hkrati zagotovite zadostni vnos tekočin čez ves dan. Obvezno prtljago za na plažo seveda sestavljajo: krema za sončenje, klobuk, sončna očala in svetla oblačila.

Ob vrnitvi domov pa … visok račun za mobitel

Pred odhodom v tujino pri svojem mobilnem operaterju preverite cenik in možnost nastavitve limita za paketni prenos podatkov v tujini.

Ne spreglejte