SiolNET. Trendi Potovanja
0,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šok za Liverpool: vrgli so jih s prestižnega seznama #video

0,88

termometer

Liverpool ni več na Unescovem seznamu svetovne dediščine, z njega so ga umaknili, ker naj bi z novimi zgradbami pokvarili njegov značilni videz, zaradi katerega se je uvrstil na seznam.

Unesco je s svojega prestižnega seznama svetovne dediščine v sredo umaknil angleško mesto Liverpool. Po poročanju Reutersa so se za to drastično potezo odločili, ker so v mestu z vrsto novogradenj zasenčili oziroma pokvarili videz starih mestnih zgradb.

"Nove zgradbe v Liverpoolu spodkopavajo avtentičnost in integriteto mesta," so pojasnili odločitev za umik Liverpoola s slavnega seznama, na katerem so največje svetovne znamenitosti, kot so denimo Kitajski zid, Tadž Mahal in poševni stolp v Pisi.

Liverpool Foto: Reuters

Do zdaj je Unesco s svojega seznama umaknil le dve destinaciji: leta 2007 so zaradi krivolova in uničevanja okolja umaknili naravni rezervat v Omanu, leta 2009 pa dolino reke Labe pri Dresdnu, potem ko so tam prek reke zgradili ogromen most.

Liverpool se je na seznam uvrstil leta 2004, že leta 2012 pa jih je Unesco opozoril, da bodo z gradnjo novih stanovanjskih in poslovnih zgradb pokvarili videz mesta.

Liverpool Foto: Reuters

Med gradbenimi načrti, zaradi katerih naj bi se Unesco dokončno odločil in Liverpool umaknil s seznama, je tudi novi stadion nogometnega kluba Everton, ki ga nameravajo zgraditi na starih pristaniških dokih. Te je spomeniško varstvo sicer želelo zaščititi, a jim ni uspelo.

Županja se namerava pritožiti

V Liverpoolu so nad odločitvijo Unesca šokirani, v uradu županje Joanne Anderson so jo označili za "nerazumno", poroča BBC. "Naše mesto še nikoli ni bilo v boljšem stanju zahvaljujoč milijonom funtov, vloženih v zgradbe in infrastrukturo," je sporočila županja. Zdaj razmišljajo o pritožbi, ker po besedah županje predstavniki Unesca Liverpoola niso obiskali že vsaj desetletje, da bi se na lastne oči prepričali, kaj se tam dogaja.

Oglejte si še:

Veliki koralni greben Novice Avstralci proti Unescu: Veliki koralni greben ne sodi med ogrožena območja #video viški arhipelag Trendi Vis na Unescovem seznamu: To je začetek velike in lepe zgodbe #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin