SiolNET. Novice Svet
0,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstralci proti Unescu: Veliki koralni greben ne sodi med ogrožena območja #video

0,33

termometer

Veliki koralni greben bi zaradi negativnega vpliva podnebnih sprememb morali dodati na seznam ogrožene svetovne dediščine, so prepričani pri Unescu, kar pa je avstralsko vlado precej razburilo, češ da gre za politična vmešavanja. "Strinjam se, da so podnebne spremembe največja grožnja svetovnim grebenom, menimo pa, da je narobe, da se na seznamu ogroženih izpostavlja najbolje upravljan greben na svetu," je povedala avstralska ministrica za okolje Sussan Ley.

Unesco je v ponedeljek objavil osnutek poročila, v katerem priporoča, da bi Veliki koralni greben, ki je na seznamu naravne svetovne dediščine od leta 1981, uvrstili med ogroženo dediščino zaradi dramatičnega upada koral. Avstralijo so pozvali, naj na vseh ravneh pospeši ukrepanje proti podnebnim spremembam, poroča STA. Okoljevarstveniki menijo, da je odločitev posledica pomanjkljivega ukrepanja vlade za omejitev emisij toplogrednih plinov, ki prispevajo k globalnemu segrevanju.

Avstralija odločno proti 

Avstralska ministrica za okolje Sussan Ley je napovedala odločno nasprotovanje odločitvi Unesca. Opozorila je, da Unesco ni upošteval naporov Avstralije za ohranjanje grebena, za kar je doslej namenila milijarde dolarjev.

Skupaj z zunanjo ministrico Marise Payne sta v telefonskem pogovoru z direktorico Unesca Audrey Azoulay izrazili nezadovoljstvo zaradi postopka. Leyeva je pojasnila, da so bili presenečeni nad spremenjenim stališčem Združenih narodov, saj so zagotavljali, da takšnega priporočila ne bodo dali pred srečanjem Unescovega odbora za svetovno dediščino, ki bo potekalo od 16. do 31. julija na Kitajskem.

Uvrstitev na seznam ogroženih območij ni sankcija. Po podatkih Unesca želijo nekatere države dodati svoja območja na ta seznam, da bi pridobile dodatno mednarodno pozornost in pomoč pri njihovi ohranitvi, druge države pa v tem vidijo sramoto.

 

Pariz Trendi Ena največjih znamenitosti Pariza, ki je mnogi sploh ne opazijo #video Lipica lipicanec kobilarna Novice Slovenija oddala nominacijo za vpis reje lipicancev med nesnovno dediščino Unesca Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani Novice Vlada dala zeleno luč za Plečnika in Unesco Kobilarna Lipica Novice Slovenija in Avstrija za skupen vpis vzreje lipicancev na Unescov seznam viški arhipelag Trendi Vis na Unescovem seznamu: To je začetek velike in lepe zgodbe #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin