Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 2. 2021,
9.00

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

3

Natisni članek

Unescov seznam nesnovne dediščine Unesco Pariz

Ponedeljek, 22. 2. 2021, 9.00

3 leta, 2 meseca

Ena največjih znamenitosti Pariza, ki je mnogi sploh ne opazijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

3

Za značilni videz Pariza so zaslužne strehe iz pocinkane pločevine, ki pokrivajo večino zgradb v središču mesta, za njihovo dobro kondicijo pa skrbijo vzdrževalci, ki želijo zdaj svoje znanje in veščine zaščititi.

Pariški krovci, kakšnih 500 jih je, vsak dan plezajo na visoke zgradbe in skrbijo za strehe iz pocinkane pločevine, zaradi katerih ima Pariz svojo značilno podobo in barvno paleto.

Ti delavci zdaj želijo svoje delo uvrstiti na Unsecov seznam nesnovne kulturne dediščine. "Gre za umetnost in prepoznati bi jo morali kot tako," je za Reuters dejal eden od pariških couvreurs-zingueurs, kot jim pravijo. "To je poklic, ki izumira," je pristavil.

Predlog za zaščito so krovci poslali na kulturno ministrstvo, kjer se bodo marca odločili, katero od prijav bodo predlagali za Unescov seznam: ob pariških strehah se za francosko nominacijo potegujejo še bagete in vinski festival v regiji Jura.

Trendi Francozi hočejo za svoj kruh enako zaščito, kot jo imajo kurenti #video

Pariške strehe iz pocinkane pločevine izvirajo iz leta 1850, ko je baron Georges Eugene Haussmann po naročilu Napoleona III. popolnoma prenovil pariško arhitekturo.

Čeprav so njegova zapuščina razkošne in široke avenije, pa je imel Haussmann tudi varčnejšo in bolj racionalno plat. Da bi zmanjšal stroške in olajšal prenovo, se je domislil, da bi strehe prekrili s pocinkano pločevino, cenejšo in lažjo od skrilavca, ki je bil do takrat uveljavljena strešna kritina.

Pariz | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Tako je Pariz dobil svojo značilno podobo in še danes je od 75 do 80 odstotkov tamkajšnjih zgradb pokritih s pocinkano pločevino, zaradi česar je mesto iz zraka videti kot sivo valujoče morje. Medtem pa raste vse več sodobnih zgradb, pri katerih se arhitekti odmikajo od tradicije, pa tudi poklic krovca je med mladimi vse manj privlačen in zaželen.

Prepričani pa so, da bi uvrstitev na Unescov seznam to spremenila, zaščitila značilne pariške strehe in krovcem spet dala veljavo.

Ne spreglejte