SiolNET. Trendi Potovanja
0,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvi ledeni hotel na svetu 30 let pozneje #video

0,70

termometer

ledeni hotel
Foto: Asaf Kliger/ICEHOTEL

Ledeni hotel na Švedskem, prva takšna turistična atrakcija na svetu, letos praznuje že 30. rojstni dan in je ob tej priložnosti še posebej spektakularen.

Leta 1989 so v kraju Jukkasjärvi na skrajnem severu Švedske prvič postavili hotel, zgrajen izključno z ledom in snegom. Gre za zamisel lokalnega podjetnika Yngveja Bergqvista, ki je želel v tem kraju, 200 kilometrov severno od polarnega kroga, turistom ponuditi resnično posebno izkušnjo.

Ledeni hotel oziroma ICEHOTEL, ki je medtem dobil že vrsto kopij, so pretekli konec tedna znova odprli - 30. sezono zapored. Ob jubileju pa so se njegovi ustvarjalci še posebej potrudili. K oblikovanju so povabili 33 umetnikov iz 16 držav, ki so ledeno strukturo oblikovali več tednov in med drugim postavili tudi štirimetrski stolp, na katerega se lahko gostje povzpnejo.

Pogled v ledeni hotel:

Gradnja ledenega hotela se vsako leto začne že marca, ko iz bližnje reke Torne izsekajo okoli 2.500 ton ledu. Tega nato v hladilnici hranijo do oktobra, ko se začne dejanska gradnja. Hotel običajno zaprejo v začetku marca - ko se začne taliti.

Nočitev v dvoposteljni sobi letos stane okoli 570 evrov, ob ledenih pa so na voljo tudi običajne, "tople" sobe - za tiste, ki so bolj zmrzljive sorte. Ledeni hotel namreč ponuja tudi vodene oglede za vse, ki jih zanima, kako je zgradba videti, ne želijo pa si spati na ledenih posteljah.

Od premiere pred tremi desetletji so v ledenem hotelu gostili že več kot milijon ljudi.

Oglejte si še:

Palazzo Daniele Trendi Ta butični lepotec je najboljši novi hotel v Evropi #video Hotel Sunrose 7 Bohinj Trendi V prenovljenem bohinjskem hotelu bodo uživali le polnoletni #video North Pole Igloos Trendi Najsevernejši hotel na svetu: postavili ga bodo na severnem tečaju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin