Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sobota,
7. 1. 2017,
10.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

Natisni članek

letalska družba letalske karte letalske vozovnice nizkocenovni letalski prevozniki potovanje počitnice

Sobota, 7. 1. 2017, 10.11

6 let, 7 mesecev

Kmalu nizkocenovne letalske povezave med Evropo in Ameriko

Čez Atlantik za 69 evrov že letos? Da, a za začetek le iz Edinburga.

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40
Norwegian | Foto Reuters

Foto: Reuters

Norveški nizkocenovni prevoznik Norwegian namerava izpolniti svojo obljubo o vzpostavitvi nizkocenovne letalske povezave čez Atlantski ocean. Koliko bo ta privlačna slovenskim potnikom?

Ustanovitelj in glavni izvršni direktor norveške letalske družbe Norwegian Bjørn Kjos  je že pred časom napovedal, da bo leta 2017 mogoče poleteti iz Evrope v Ameriko ali obratno za manj kot sto ameriških dolarjev, kar je glede na nedavno krepitev ameriške valute skoraj enako toliko evrov.

Zdaj, ko smo v leto 2017 vstopili, pa je Kjos razkril dodatne podrobnosti o uresničitvi tega namena, pridobili pa so (po treh letih postopkov in čakanja) že tudi vsa potrebna dovoljenja ameriških oblasti.

Stran od velikih newyorških letališč za cenejše vozovnice

Norwegian bo namreč v prvi polovici leta prejel šest novih letal Boeing 737MAX (dve maja in preostala štiri junija) in jih nameravajo takoj za tem vključiti na novi progi med škotskim Edinburgom in New Yorkom. No, skoraj z New Yorkom, ker ne bodo uporabljali niti enega od treh večjih newyorških letališč (JFK, La Guardia, Newark), temveč najverjetneje manjše letališče Stewart, ki je od središča Velikega jabolka oddaljeno okrog sto kilometrov.

"JFK je drag, s sekundarnimi letališči lahko zagotavljamo nižje cene," je povedal Kjos, ki sicer ni potrdil namige, da bo ena od dveh ameriških baz prav letališče Stewart. Napovedal pa je, da bodo evropske destinacije hitro širili, sprva na Irsko, Anglijo in domačo Norveško. Na začetku napovedujejo 21 parov čezatlantskih poletov tedensko, v naslednjem letu pa načrtujejo (vsaj) še eno destinacijo v ZDA.

Manjše letalo v novi veliki vlogi

Letala iz družine Boeing 737 so sicer namenjena predvsem krajšim in srednje dolgim progam z dosegom okrog šest tisoč kilometrov, a Kjos pojasnjuje, da so letala Boeing 737MAX zelo varčna z gorivom in zato lahko letijo brez postanka tudi dobrih sedem tisoč kilometrov. Sprejmejo okrog 160 potnikov (MAX bo sprejel 189 potnikov), bistveno manj kot večja letala, ki smo jih vajeni na čezoceanskih povezavah. Nekaterih potnikov nizka cena morda ne bo prepričala, da osem ur preživijo na manjšem letalu, ki vendarle ne more nuditi udobja in storitev kot širokotrupna letala.

Razdalja med Oslom in New Yorkom je sicer malo manj kot šest tisoč kilometrov, a je treba upoštevati, da letala ne letijo vedno po najkrajši poti, morebitne dodatne poti zaradi čakalnih vrst ob pristanku in druge nepredvidene porabe, predvsem zaradi morebitnih čelnih vetrov na poti.

Nekdanji vojaški pilot ter ustanovitelj in glavni izvršni direktor letalske družbe Norwegian Bjørn Kjos ima odločne načrte za širitev. | Foto: Reuters Nekdanji vojaški pilot ter ustanovitelj in glavni izvršni direktor letalske družbe Norwegian Bjørn Kjos ima odločne načrte za širitev. Foto: Reuters

V Ameriko že letijo njihovi Dreamlinerji

Norveški letalski prevoznik letos pričakuje dobavo devetih naročenih letal Boeing 787 Dreamliner, ki bodo gotovo našli svoje mesto v njihovi čezatlantski ponudbi. Dva bosta zagotovo imela svojo bazo na letališču Fort Lauderdale Hollywood v ameriški zvezni državi Florida, posadke pa se bodo začele usposabljati že marca.

Norwegian sicer že leti med Evropo in ZDA – Las Vegas povezuje z Londonom in Oslom, konec marca pa bodo povezali Oakland na zahodni obali ZDA z danskim glavnim mestom, v začetku junija pa še Los Angeles, Newark (pri New Yorku) in Fort Lauderdale z Barcelono – a te ne bodo imele tako nizkih cen, čeprav bodo zelo konkurenčne v primerjavi z drugimi prevozniki.

Kjos gleda tudi na druge celine, predvsem Južno Ameriko in Azijo. Medtem ko ne skrivajo ambicij, da bi leteli v Buenos Aires in Havano, glede Azije ostajajo skrivnostni. "Lahko rečem le, da ne bo Bangkok," je bilo vse, kar je do zdaj o tem razkril Kjos.

Ali bodo na nekatere čezoceanske povezave poleg velikih letal, kot je Boeing 787 Dreamliner (na fotografiji), kmalu zapeljala tudi manjša letala in tako omogočila cenejše vozovnice? | Foto: Reuters Ali bodo na nekatere čezoceanske povezave poleg velikih letal, kot je Boeing 787 Dreamliner (na fotografiji), kmalu zapeljala tudi manjša letala in tako omogočila cenejše vozovnice? Foto: Reuters

Ali bodo nove zaveze tudi nam prinesle cenejše čezoceanske vozovnice?

Potnikom iz Slovenije Edinburg in norveška letališča najbrž ne bodo logistično in cenovno najugodnejša izhodišča za poti v ZDA, toda irski nizkocenovni prevoznik Ryanair (Slovenija je sicer ena od zelo redkih evropskih držav, kamor ta ne leti, a leti iz bližnjih Trsta in Trevisa, poleti tudi iz Pulja, Reke in Zadra) razmišlja, da bi zagotavljal povezovalne lete za Norwegianove čezoceanske polete. Njihovi načrti so predvsem vezani na načrtovano širitev poletov prek londonskega letališča Gatwick, kjer naj bi Norwegian svoje čezatlantske povezave letos okrepil za 55 odstotkov.

Ryanair sicer razmišlja o podobnih dogovorih tudi z britansko družbo British Airways, irskim Aer Lingusom in španskima družbama Iberia in Vueling (vse imajo istega lastnika), medtem ko naj bi easyJet razmišljal o zagotavljanju povezovalnih evropskih poletov za nemško Lufthanso, kar bi bilo lahko za potnike iz Slovenije zelo zanimivo – a bo treba ob tem sprejeti možnost, da bo cenejša vozovnica lahko prinesla tudi dolg polet na manjšem in manj udobnem letalu.

Ne spreglejte