Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 6. 2021,
8.10

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

3

Natisni članek

kampiranje izlet počitnice dopust Kočevje S kavča na plano S kavča na plano

Torek, 8. 6. 2021, 8.10

2 leti, 10 mesecev

S kavča na plano

Brata Novak med kočevskimi medvedi, belimi orli in ledenodobnimi lovci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

3

Vse izlete, ki sta jih v spletni popotniški oddaji S kavča na plano do zdaj predstavila brata Novak, povezujejo voda, jame, gradovi in Berlingo. Po štirih slapovih v Senovem, sproščujočem wellnessu v naravnih toplicah Klevevž, osupljivo lepi Viteški dvorani brežiškega gradu in obisku kipa nekdanje prve dame ZDA sta Aleš in Igor Novak odrinila v skrivnostne notranjsko-kočevske gozdove. Širni gozdovi, ki pokrivajo kar 90 odstotkov površja Kočevske, so zatočišče številnih živalskih vrst, med drugim tudi mogočnega jadralca - belorepega orla.

Spremljajte novo spletno popotniško oddajo S kavča na plano!

Tretji dan po Sloveniji: malce manj kot 90 kilometrov, ogromno zanimivosti in osupljivo lepa narava na Kočevskem | Foto: Tretji dan po Sloveniji: malce manj kot 90 kilometrov, ogromno zanimivosti in osupljivo lepa narava na Kočevskem

Namesto kave – kosmato presenečenje

O tem, da so na Kočevskem medvedi, ni nobenega dvoma, a tega, da bo Igor v varnem zavetju Berlinga navsezgodaj vriskal in skakal prav zaradi strahu pred medvedi, ni pričakoval nihče. Aleševa budnica je popestrila dogajanje sredi kočevskih gozdov, da sta se brata lahko hitro odpravila naprej. Najprej v občino Loški Potok, ki je med najredkeje naseljenimi območji v Sloveniji.

Pravila vedenja, če pride do srečanja z medvedom

kočevska medvedi osilnica | Foto:

Zelo malo je verjetno, da se boste v naravi srečali z medvedom, saj se medved najraje umakne. Če pa že pride do srečanja z velikim kosmatincem, pa se mu ne približujte in ga ne motite. Počasi se umaknite v smeri svojega prihoda in nikoli ne tecite.

Premikajte se počasi. Če pride do napada, se ne branite, ampak obstanite ali počasi lezite na tla z obrazom navzdol. Roke položite okrog vratu, da zaščitite glavo in obraz. Ne bežite in ne plezajte na drevo.

Medvedjim mladičem se vedno umaknite, saj nikoli niso sami.

Občina Loški Potok je eno najmanj poseljenih območij Slovenije. | Foto: Občina Loški Potok je eno najmanj poseljenih območij Slovenije.

Občina Loški Potok je le uro vožnje oddaljena od Ljubljane, pa vendar nas tam pričaka neokrnjena narava, kot jo srečamo le v najbolj odročnih krajih. To je dežela treh evropskih zveri – medveda, volka in risa. Če boste kraj Loški Potok iskali na zemljevidu, ga ne boste našli, največje naselje v občini pa je vas Retje. Dolino oblikuje kraška uvala, ki se po obilnem dežju napolni z vodo. Kot zanimivost: skozi dolino poteka črta razvodnica med Jadranskim in Črnim morjem.

Skrivnostno podzemlje ledenodobnega lovca

Željnske jame so zavetje ponujale že ledenodobnim lovcem.
 | Foto: Željnske jame so zavetje ponujale že ledenodobnim lovcem.

Pol ure vožnje in že smo pred naravnim spomenikom lokalnega pomena, ki je vpisan na seznam najpomembnejše naravne dediščine Slovenije. Pred 20 tisoč leti so na isti točki kot brata Novak stali ledenodobni lovci. V jamskem sistemu Željnske jame, ki meri 1.600 metrov, so si našli zavetje, si zakurili ogenj in izdelovali orodje. Jame so bile namreč poseljene že v paleolitiku. Ker so zelo plitve, imajo zanimiva naravna okna, ki so nastala, ko se je tanek jamski strop udrl. Pozimi v jamah lahko občudujemo ledene kapnike, vsak letni čas pa nas bo očarljiva igra senc in svetlobe popeljala v čas, ko so tukaj naši predniki kresali ogenj in skupaj kljubovali vremenskim nevšečnostim.

Dostop do jam je urejen po gozdni poti, ki se začne na parkirišču v naselju Željne.

Drugi največji grajski kompleks v Sloveniji

Grad Kostel doživlja renesanso - poteka prenova drugega največjega grajskega kompleksa pri nas.
 | Foto: Grad Kostel doživlja renesanso - poteka prenova drugega največjega grajskega kompleksa pri nas.

Tik ob meji s Hrvaško, pol ure vožnje iz vasi Željne, stoji drugi največji grajski kompleks v Sloveniji, takoj za celjskim. Ponuja čudovite razglede na dolino Kolpe. Znotraj grajskega obzidja še vedno živijo ljudje. Grad je deloval kot obrambna točka protiturške obrambe, dolgo časa je propadal, zdaj pa ga postopoma obnavljajo.

Kjer so Turki naleteli na ovire, brata Novak lahko samo uživata v prekrasnem razgledu na dolino reke Kolpe. | Foto: Kjer so Turki naleteli na ovire, brata Novak lahko samo uživata v prekrasnem razgledu na dolino reke Kolpe.

Grajski zidovi gostijo razstave, preizkusite se lahko v igri pobega ali pa se okrepčate z grajsko piknik košarico.

Na obisku pri našem največjem orlu

Reško jezero pri Kočevski Reki je nastalo po zgraditvi jezu v 80. letih prejšnjega stoletja, ko so na obrežju odkrili gnezdo para orlov belorepcev. Po zadnjih ocenah pri nas gnezdi od osem do 11 parov. Sicer 20 hektarjev veliko jezero daje zavetje gozdnim živalim in ribam ter je namenjeno ribolovu in rekreaciji.

Orlova pot je poimenovana po domovanju belorepega orla, ki pa domuje v tistem delu Reškega jezera, ki ni namenjen obiskovalcem.  | Foto: Orlova pot je poimenovana po domovanju belorepega orla, ki pa domuje v tistem delu Reškega jezera, ki ni namenjen obiskovalcem.

Okoli jezera je speljana učna pot, Orlova pot, ki ponuja didaktične pripomočke, informacijske table, tri ornitološke opazovalnice z razgledom na jezero in urejene dostopne poti. Približno kilometer dolga pot je označena z markacijami v obliki orlove glave.

Zaključek dneva po kavbojsko

Po napornem dnevu se priležeta dobra hrana in gostoljubje lastnikov ranča Marina. | Foto: Po napornem dnevu se priležeta dobra hrana in gostoljubje lastnikov ranča Marina.

Ali je kaj lepšega kot v kavbojskem slogu zaključiti pester celodnevni izlet – jahanje, dobra hrana, idiličen ambient in prijazni ljudje? Potem morate na ranč Marina v Koče, kjer so Aleša in Igorja sicer pričakali samokolnice, lopate in lačni konji, vas pa bodo sprejeli gostoljubni lastniki, ki vam bodo pokazali radosti življenja v tesnem stiku z naravo.

S kavča 03 Ranč | Foto:

Potepanje po Koroški in Posavju:

Trendi Brata Novak obiskala spečo princeso slovenskega turizma
S kavča 01
Trendi Po Koroški drvela s 120 kilometri na uro
Ne spreglejte