Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2016,
11.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,78

1

Natisni članek

Siolov žarek počitnice

Petek, 3. 6. 2016, 11.22

6 let, 6 mesecev

PRILOŽNOST ZA POČITNICE TUDI ZA OTROKE IZ SOCIALNO OGROŽENIH DRUŽIN

Mojca iz Celja ponuja teden dni brezplačnih počitnic v svoji prikolici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,78

1

Mojca

"Čez mesec dni odhajam na daljši dopust. Če kdo pozna kakšnega otroka iz socialno ogrožene družine, ga z veseljem vzamem za teden dni na morje na svoje stroške," je včeraj na Facebooku zapisala Mojca iz Celja. Njen poziv je delilo že več kot dva tisoč ljudi.

Mojca (njen priimek hranimo v uredništvu) je v zapisu na Facebooku, ki je v zadnjih 24 urah bliskovito zaokrožil po družbenih omrežjih, navedla, da se je za tak poziv odločila zaradi vedno večje stiske, v kateri se je znašla družba, v telefonskem pogovoru pa nam je razkrila še globlje razloge za takšno potezo.

"Glede na to, da sem na lastni koži doživela, kako je, ko te partner pusti samega z otrokom in ostaneš brez denarja, otroku pa ne moreš privoščiti niti žemlje, je bila odločitev precej preprosta. Čez mesec dni s sinom postavljava prikolico in pomislila sem, zakaj ne bi počitnic omogočila še komu. Včeraj zjutraj sem sedla za računalnik in napisala, kar mi je ležalo na duši," nam je povedala 50-letna Celjanka, ki se ukvarja s telefonskim svetovanjem ljudem v stiski.

Odziv na Mojčin zapis na Facebooku je bil izjemen. Delilo ga je več kot dva tisoč uporabnikov Facebooka. | Foto: Odziv na Mojčin zapis na Facebooku je bil izjemen. Delilo ga je več kot dva tisoč uporabnikov Facebooka.

"Ravno zaradi narave svojega dela na življenje gledam precej drugače. Naredim tisto, kar mi govori srce. Ne potrebujem promocije in ni mi dolgčas, bi pa rada naredila nekaj za druge," je razložila. Pravi, da rada potuje, predvsem pozimi jo velikokrat zanese v tropske kraje, zato ima na svojem profilu na Facebooku veliko fotografij z različnih lokacij po svetu. "Naj vas te fotografije ne zavedejo," pravi. "Sem povsem običajna oseba."

Zaveda se odgovornosti

Zaveda se, da z odločitvijo, da na morje odpelje tujega otroka, na svoja pleča prevzema veliko odgovornost in da bi njeno potezo lahko kdo tudi napačno interpretiral.

"Zavedam se, da takšna odločitev lahko privede tudi do neljubih scenarijev, zato bi se, preden sprejmem kakršnokoli odločitev, s starši rada temeljito pogovorila. Če bo treba, lahko po vrnitvi s počitnic plačam tudi zdravniški pregled za otroka, da ne bi kdo rekel, da se je otrok vrnil v slabem stanju," je poudarila.

Da, tudi na takšne scenarije je že pomislila, na to so jo opozorili tudi prijatelji. Zaveda se tudi, da bo za prehod državne meje v družbi mladoletne osebe, s katero je ne druži krvna vez, potrebovala pooblastilo staršev, potrjeno na upravni enoti.

Ne prezrite še:
Zakaj se v petek popoldne ne vozim na morje?

"Vam lahko pomagamo z donacijo kopalk?" Seveda, vsak prispevek šteje.

Je sprejemljivo, da otroci svoje starše vidijo gole?

Ob začetku sezone na Hrvaškem podražili prevoze s trajektom in cestnine

Želi si, da bi osrečila otroka iz socialno ogrožene družine, ki bi po sili razmer počitnice preživljal doma. | Foto: Želi si, da bi osrečila otroka iz socialno ogrožene družine, ki bi po sili razmer počitnice preživljal doma.

Zakaj ravno od 10 do 12 let?

Zakaj je kot pogoj navedla starost od 10 do 12 let?

"Zato, ker to niso več tako majhni otroci, da bi moral paziti prav na vsak njihov korak, navsezadnje sem stara že 50 let in nimam več toliko energije. Odgovornost bi bila prevelika, prav tako pa še niso tisti pravi najstniki, ki bi jim po glavi rojilo vse mogoče. To so že odgovorni, mladi ljudje," je razložila mama 27-letnika.

Prav tako si želi, da otrok ne bi imel kakšnih resnejših zdravstvenih težav, saj se za reševanje teh ne čuti usposobljena.

Ni luksuz, ima pa domačnost

Družbo jima bo delala tudi psička Leni. | Foto: Družbo jima bo delala tudi psička Leni. Počitniški dom, ki ga ponuja, ni luksuzen, je pa domač, pravi. "Že 12 let imamo v kampu Lanterna v Poreču postavljeno prikolico z baldahinom in tam počitnikujemo," pravi.

V Lanterni bo preživela večino julija, družbo ji bo delal angleški buldog – zato je v zapisu kot pogoj navedla tudi to, da se otrok ne boji psov – z imenom Leni. Opisuje ga kot otročje in nadvse leno bitje, ki se že vse življenje giblje v otroški družbi.

Pripravljena je gostiti tudi brata, sestrici ali brata in sestro, če bo treba, bi za konec tedna rade volje gostila tudi njune starše.

"Želim, da s starši najprej vzpostavimo dober odnos, da mi zaupajo, preden se odločimo, da gre njihov otrok z mano na počitnice. Da jim dokažem, da so lahko sedem dni brez skrbi."

Pravi, da ji ni težava nakazati denarja, a da se ji zdi sedem dni narave, hrane, kopanja in družbe njenega psa ravno tako lepa gesta.

Prisluhnila bo intuiciji

Odziv ljudi na Facebooku jo je prijetno presenetil, tako glede števila delitev njenega zapisa (po 24 urah je zapis doživel že več kot dva tisoč delitev) kot tudi prošenj za prijateljstvo, pri odločitvi, komu omogočiti počitnice na morju, pa se bo oprla izključno na intuicijo.

"Za zdaj je bilo zelo veliko deljenja moje objave, javili pa so se le trije najstniki, preostali verjetno še razmišljajo o predlogu. Bomo videli," za zdaj pušča odprte možnosti.

Kamp | Foto:

Pomagate lahko tudi z donacijo

Če želite tudi vi pomagati otrokom v stiski, lahko to storite z donacijo projektu Siolov žarek, v okviru katerega bomo skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije na desetdnevno letovanje odpeljali otroke iz socialno ogroženih družin.

Kako bi se odločili vi?

  • Otroka v stiski bi sam/-a odpeljal/-a na počitnice.
    68,32 %
    110 glasov
  • Raje bi plačal/-a, pa naj ga peljejo drugi.
    13,66 %
    22 glasov
  • Ne eno ne drugo.
    9,32 %
    15 glasov
  • Me ne zanima.
    8,70 %
    14 glasov
Oddanih 161 glasov
Ne spreglejte