Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2016,
11.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Siolov žarek

Torek, 14. 6. 2016, 11.02

6 let, 7 mesecev

PRIDRUŽITE SE AKCIJI SIOLOV ŽAREK IN NAM POMAGAJTE NA MORJE ODPELJATI ČIM VEČ OTROK

"Vam lahko pomagamo z donacijo kopalk?" Seveda, vsak prispevek šteje.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
morje otroci

S temi besedami so nas nagovorili v podjetju, ki se ukvarja z izdelavo in prodajo kopalk in je akcijo Siolov žarek, s katero želimo letos na morje odpeljati čim več otrok, želelo podpreti na materialen način. Pridružite se nam lahko tudi vi. Pomagate lahko s finančno injekcijo ali materialnimi dobrinami.

Akcija Siolov žarek je zaživela konec aprila. Z njo želimo skupaj s partnerjem Zvezo prijateljev mladine Slovenije letos poleti na morje odpeljati čim več otrok, ki jim je morska dogodivščina težje, če ne celo nedosegljiva.

Prvič na morju? To je za otroke nekaj nepredstavljivega!

Da skok na morje otrokom pomeni še celo več, kot si predstavljamo, je v pogovoru za naš medij poudarila že generalna sekretarka ZPMS Breda Krašna. "Ko otroci s celine prvič zagledajo morje, je to nekaj nepredstavljivega. Zato, ker je tam toliko vode, da vse ne morejo videti naenkrat, in zato, ker je morje mokro in slano. To pa otroku težko razložiš, dokler tega sam ne občuti."

Kaj je o letovanju otrok povedala generalna sekretarka ZPMS Breda Krašna?

Prav tako je za otroka velik korak to, da se za kratek čas oddalji od okolja, v katerem  živi in kjer mu ne zagotavljajo vsega, kar bi otroci morali imeti.

"Na letovanju ti otroci stkejo nove prijateljske vezi, na neki način se socializirajo. Vzgojitelji vedno skrbijo za to, da jih motivirajo, da se ne zapirajo vase, da se sprostijo, igrajo … Ko vidiš, da otroci uživajo, je to nekaj najlepšega. Takrat je nam odraslim, ki se s tem ukvarjamo, vedno zelo lepo," je priznala sogovornica.

morje otroci | Foto:

Del letovanja je financiran stoodstotno, del pa delno

Povedala je, da na leto na letovanje odpeljejo več kot deset tisoč otrok. Samo lani jih je brezplačno – to pomeni, da so njihove počitnice v celoti financirali donatorji – letovalo skoraj tri tisoč, torej tretjina vseh počitnikarjev, ki so bili nastanjeni v počitniških kapacitetah ZPMS. Nekaj več kot štiri tisoč jih je na počitnice odšlo ob delni finančni pomoči, preostalim so počitnice plačali starši ali zdravstvena blagajna, če je šlo za zdravstveno letovanje.

Kako lahko pomagate?

Znesek desetdnevnega letovanja na morju, kamor spadajo tudi pet obrokov dnevno, pedagoško varstvo in dodatne dejavnosti, znaša 350 evrov, kar ni malo, zato vas želimo spodbuditi, da nam pri tem pomagate. Z enkratnim zneskom 350 evrov ali poljubnim zneskom, kar vam je lažje.

morje otroci | Foto:

Oglasilo se nam je že nekaj organizacij, kjer so se zaposleni organizirali tako, da sami zbirajo sredstva, za podoben korak smo se odločiti tudi v našem podjetju. Zaposleni smo zbrali dovolj, da bomo lahko na počitnice poslali enega nadobudneža, enak znesek je primaknilo tudi podjetje TSmedia, kar pomeni, da bosta lahko počitnikovala dva.

Za kopalke bo poskrbljeno

Štejejo tudi materialne dobrine. Kot je generalna sekretarka omenila v intervjuju, otrokom, ki živijo v težkih socialnih razmerah, priskrbijo osnovne potrebščine, ki jih bodo na letovanju potrebovali, na primer kopalke in brisače. "To naredimo zelo diskretno," je povedala. Tudi tako, da na primer celotni skupini priskrbijo kape za zaščito pred soncem, ne samo otroku, ki mu je starši niso mogli privoščiti. "Na ta način skušamo doseči, da bi bili otroci v skupini enakovredni."

Njene besede so k akciji spodbudile tudi podjetje Lisca, ki bo ZPMS doniralo kopalke za otroke.

morje otroci | Foto:

Kaj so povedali donatorji?

Iz podjetja Morela okulisti, ki je s finančno injekcijo podprlo akcijo, so sporočili, da si po njihovem mnenju vsi otroci zaslužijo enako. "Žal živimo v svetu, kjer so nekateri za marsikaj prikrajšani. Upamo, da bomo vsaj nekomu lahko narisali nasmeh na obraz."

Tudi v Formatu storitve se vse leto trudijo otrokom pričarati nasmeh na obraz, saj se udeležujejo raznovrstnih akcij. "Ker se zavedamo, da nekateri otroci kljub nasičenosti vsega nimajo brezskrbnega poletja, smo se odločili za vaš projekt Siolov žarek." Bralcem so zaželeli čim več brezskrbnosti in lumparij.

Za letovanje je prispeval tudi Bojan Kunovar, ki pozdravlja akcijo Siolov žarek in si tako kot mi želi, da bi bil njegov prispevek le eden izmed mnogih. "Za donacijo sem se odločil zato, ker gre za tako dober namen, da je bila odločitev preprosta. Otrokom želim čim več preprostega otroškega uživanja v soncu in morju."


Donacijo za akcijo Siolov žarek so že nakazali:


Podjetje Morela okulisti


Format storitve


TSmedia


zaposleni podjetja TSmedia


Bojan Kunovar

Žiga Kapus

 

Peter Jaklič

Akcija Siolov žarek bo trajala do 15. avgusta 2016.

Ne spreglejte