SiolNET. Trendi Odnosi
1,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Mesec žensk na Siol.net (5.) - Srečka Kolentik, avtokleparka

Avtokleparka, ki se je že kot otrok bolj navduševala nad orodjem kot nad igračami #video

1,85

termometer

srečka avtokleparka
Srečka Koletnik je ena redkih žensk v Sloveniji, ki dela kot avtokleparka. Navdušenja nad tem delom se je nalezla v očetovi delavnici na Ptuju. Foto: Ana Kovač

V današnji zgodbi iz rubrike o zanimivih ženskah, ki jim na Siol.net marca namenjamo posebno pozornost, se bomo posvetili Srečki Koletnik, 47-letni avtokleparki s Ptuja, ki je ljubezen do "lepotičenja" avtomobilov podedovala po svojem očetu. Namesto z igračkami se je igrala z orodjem, pravi.

"Moj oče je doma imel delavnico in že od otroštva sem ga opazovala pri delu ter mu pozneje tudi pomagala. Namesto z igračkami sem se igrala z orodjem," se svojih otroških dni spominja avtokleparka Srečka Koletnik, ki je največ izkušenj pridobila v očetovi delavnici, kalila pa se je tudi v Tovarni avtomobilov Maribor (TAM), kjer je delala na liniji karoserij.

Maruša Kovač reševalka Trendi Angel v oranžnordečem, ki ga srečamo v kriznih situacijah #video

"Oče nikoli ni izjavil, da gre za težko delo. Naravnost oboževal ga je in to prenesel name. Delo v avtokleparstvu ni nikoli monotono, ravno nasprotno, raznoliko je in polno izzivov. Včasih je težko najti pravo rešitev. Če je avto zelo poškodovan, je rešitev več in takrat si je treba vzeti čas za razmislek, zadihati in premisliti, kakšni bodo tvoji naslednji koraki. Če vidiš, da ne gre, je včasih delo bolje prekiniti in ga nadaljevati naslednji dan."

srečka avtokleparka Foto: Ana Kovač

Od nekdaj v moškem okolju

47-letna Srečka se je izobraževala na Srednji kovinarski, strojni in metalurški šoli v Mariboru. Spomni se, da je v prvem letniku, ko je bilo združenih več smeri, še imela eno sošolko, potem pa tudi te ni bilo več.

Prve izkušnje v avtokleparstvu je nabirala v družinski delavnici, nato je nekaj let delala v Tovarni avtomobilov Maribor (TAM), zadnjih devet let pa je zaposlena v mariborskem regijskem centru Autocommercea. Prve izkušnje v avtokleparstvu je nabirala v družinski delavnici, nato je nekaj let delala v Tovarni avtomobilov Maribor (TAM), zadnjih devet let pa je zaposlena v mariborskem regijskem centru Autocommercea. Foto: Ana Kovač

"Obkrožali so me sami fantje. Takoj so me vzeli za svojo, nikoli me niso čudno gledali zato, ker sem bila dekle. Tudi tukaj v službi so sami fantje in se zelo dobro razumemo," je pohvalila svoj kolektiv v mariborskem regijskem centru Autocommercea, kjer smo jo obiskali in kjer je njeno delovno mesto zadnjih devet let. Poleg avtokleparskega dela se ukvarja s hitrimi cenitvami škode in izračuni za zavarovalnice.

Ženske v moških poklicih vlak sprevodnica vlakovodja Trendi Več kot zgolj pregled vozovnic, včasih so tudi priče tragedijam #video

Specializirala se je za mercedese

Popraviti zna vse. Tako kot je to znal njen oče. "Zdaj sem se sicer specializirala za mercedese, sicer pa popravljam vse. Mogoče traja dlje časa, a gre," pravi in dodaja: "Z očetom sva zelo rada popravljala tudi oldtimerje. Doma imamo še vedno mercedes letnik 1973, model 114, za zdaj počiva v garaži," se zasmeji mama dveh hčera, od katerih se je ena odločila za srednjo elektrošolo, druga pa se posvetila ekonomiji.

Elvina Babajić pogrebnica Trendi Mlada pogrebnica, ki je v svojem delu našla svoje poslanstvo #video

Kot ženska se je morala bolj dokazovati

Srečka ne skriva, da je kot ženska v svetu avtokleparstva že imela nekaj neprijetnih izkušenj. "Na vsake toliko se najde kdo, ki se mu zdi čudno, da ženska opravlja tako delo. Na začetku mi niso zaupali, ko pa so videli izdelek, so bili zadovoljni."

"Na vsake toliko se najde kdo, ki se mu zdi čudno, da ženska opravlja tako delo." "Na vsake toliko se najde kdo, ki se mu zdi čudno, da ženska opravlja tako delo." Foto: Ana Kovač

Takšne situacije so bile še posebej pogoste v očetovi delavnici, dodaja. Dogajalo se je, da so stranke spraševale, kdo se bo ukvarjal z njihovim avtom, in ko jim je odgovorila, da bo to storila ona, se s tem niso strinjale. "Nazadnje sem privolila v to, da bo delo opravil oče, v resnici pa sem ga sama in je bilo kljub temu v redu. Bili so presenečeni. No, ko so se me navadili, ni bilo več težav, je pa res, da sem se morala kar veliko dokazovati."

"Pri delu avtokleparja je pomembno predvsem to, da si natančen in iznajdljiv, sicer pa je delo zelo raznoliko in polno izzivov." Seveda pa ni vse samo rožnato. Pri delu trpita predvsem sluh in vid. "Pri delu avtokleparja je pomembno predvsem to, da si natančen in iznajdljiv, sicer pa je delo zelo raznoliko in polno izzivov." Seveda pa ni vse samo rožnato. Pri delu trpita predvsem sluh in vid. Foto: Ana Kovač

Tako kot vse se spreminja tudi njen poklic. "Učimo se iz dneva v dan, pri tem so nam v veliko pomoč računalniki. Če česa ne vemo, vpišemo številko šasije in nam pomaga program," pojasni.

Pravi, da je pri delu avtokleparja, kjer ni vse samo rožnato, saj trpi telo, še posebej sluh in vid, najpomembneje to, da si natančen in iznajdljiv, predvsem pa, da delo z veseljem opravljaš.

Preberite še:

Romana Begović vojaška pilotka Trendi "Zlatolaska" za krmilom vojaškega helikopterja #foto #video Gasilka Anuška Mandeljc Trendi Stevardesa, ki je postala poklicna gasilka na brniškem letališču le Potica, Janja Štrumbelj Trendi "Mnogi že dolgo ne govorijo več slovensko, še vedno pa pečejo potico" #video #intervju Tjaša Tibaut nogometašica Sportal Tjaša Tibaut, nogometašica pred zagovorom doktorata #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin