Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
10. 10. 2017,
16.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

trend moda skavt MBFWLJ teden mode

Torek, 10. 10. 2017, 16.15

6 let, 6 mesecev

Slovenski oblikovalci na tednu mode končno dočakali kupce in skavte #MBFWLJ

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
teden mode, MBFWLJ | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Razloga, zakaj oblikovalci kolekcijo predstavijo na tednu mode, sta predvsem dva: da jo pokažejo medijem, ki jo predstavijo ljudem, in da jo vidijo potencialni kupci, ki jo prodajo strankam. Prvi del imajo ljubljanski tedni mode že pokrit, zdaj pa so končno prišli še kupci.

Prve vrste na tednih mode so namenjene prav njim: kupcem in urednikom, novinarjem ter fotografom, pa tudi stalnim strankam oblikovalcev in največjim privržencem znamk.

Odkar v Ljubljani gostimo tedne mode, v prvi vrsti ni sedelo veliko kupcev, vsaj tistih iz tujine ne. To, da so oblikovalci svoje kolekcije predstavili tujim pomembnim imenom iz sveta mode, se je na zadnjem tednu mode MBFWLJ zgodilo prvič.

Kdo obiskuje tedne mode v naši prestolnici?

Zlata Zavašnik je vedno pripravljena tudi na večja naročila kupcev. | Foto: Ana Kovač Zlata Zavašnik je vedno pripravljena tudi na večja naročila kupcev. Foto: Ana Kovač

Njena znamka Sens na dan naredi 400 oblek. | Foto: Ana Kovač Njena znamka Sens na dan naredi 400 oblek. Foto: Ana Kovač

"Če si zaželijo tvoj kos, se ti dobro zdi"

Kupci vedno predstavljajo izziv za oblikovalce, saj se z njihovim prihodom in morebitnim naročilom pokaže, katere znamke lahko zagotovijo večje naročilo in katere delujejo drugače. A že samo osebni stik in medsebojno spoznavanje lahko naredi veliko.

"Takšen ogled tujih kupcev je nekaj novega za nas, jaz to doživljam prvič," nam je pred njihovim prihodom zaupala Zlata Zavašnik, lastnica podjetja Sens.

Tudi oblikovalski duo Draž tega na slovenskih tleh še ni izkusil, v tujini pa že kdaj. In ravno zato si Urška ni obetala preveč. "Kupci pridejo samo malo pogledat, zato ne pričakujem, da bi kdo kaj kupil," nam je zaupala malce skeptično, pa čeprav so jo že nekaj ur prej isti kupci presenetili z obiskom studia Draž v središču Ljubljane. Ni šlo samo za obisk, temveč tudi za nakupovanje. "Kupili so pet parov superg," nam je povedala in dodala, da je bilo očitno, da poznajo koncept pletenin Draž.

Lepo, da jim je bilo všeč. To so ženske, ki si lahko od marsikaterega dizajnerja privoščijo marsikaj in če si zaželijo še tvoj kos, se ti dobro zdi (nasmeh, op. p.).

Urška in Tomaž Draž: Oblikovalci smo v službi ljudi in oblačila delamo zanje, ne zase

Tomaž in Urška Draž sta znana po unikatnih kosih, zato morajo kupci to upoštevati. | Foto: Ana Kovač Tomaž in Urška Draž sta znana po unikatnih kosih, zato morajo kupci to upoštevati. Foto: Ana Kovač

Na dan ogleda kupcev sta jim v svojem studiu že prodala pet parov superg in sprejela naročilo za unikatno pletenino. | Foto: Ana Kovač Na dan ogleda kupcev sta jim v svojem studiu že prodala pet parov superg in sprejela naročilo za unikatno pletenino. Foto: Ana Kovač

Končno začutili pravi utrip tedna mode

Z ogledom kupcev, ki so se sprehajali med kolekcijami modnih oblikovalcev, predstavljenih na jesenskem MBFWLJ, so tudi naši dizajnerji končno občutili, kar čutijo njihovi kolegi v tujini. Zavašnikova je tega zelo vesela.

Še nikoli prej nisem začutila, da bi se nekdo tako zanimal za kolekcije ali konkretne kose. Da bi prej kdo spraševal po določenih cenah ali produkciji ... to se mi še ni zgodilo.

Na vprašanje, koliko kosov bi lahko kupec naročil, da bi jih Sens še zmogel, Zlata mirno odgovarja, da so pripravljeni tudi na velika naročila, saj je njihova proizvodnja na ravni nekdanje Mure in naredijo 400 oblek na dan. "Omejitev ni, razen pri posebnih željah glede tkanin. Če bi nekaj recimo hoteli čez tri mesece, jaz pa moram na tkanino čakati dva meseca."


Zgodbo Sensa smo pred kratkim predstavili v oddaji Dan.:


Pri pleteninah Draž pa je malce drugače, saj je znamka znana po unikatnih kosih in oblačilih, narejenih po meri. "Naročiti bi se dalo, a ne veliko kosov. Da se naročiti večjo količino superg, vse drugo pa je bolj naročilo po meri."

Predstavitev kolekcij za kupce in skavte:

Fotogalerija
1 / 15

Kupci in skavti navdušeni nad slovensko modo

Kose najnovejših kolekcij si je med preteklim tednom mode MBFWLJ poleg kupcev ogledalo tudi kar nekaj skavtov, ki so za poganjanje modnega kolesja skoraj enako pomembni kot kupci. Skavti ponavadi postanejo izkušena imena v svetu mode, njihovo mnenje pa je eno najbolj cenjenih.

Med kosi naših oblikovalcev je na primer brskala tudi Simonetta Gianfelici, nekdanji italijanski topmodel, ki je bila muza in model enega najslavnejših fotografov vseh časov, Helmuta Newtona. Svoje dragocene izkušnje iz bogate manekenske kariere zdaj s pridom uporablja kot modna svetovalka in modna skavtinja pri Altaromi.

Simonetta svoje manekenske izkušnje prenaša v iskanje novih talentov v modi. | Foto: Ana Kovač Simonetta svoje manekenske izkušnje prenaša v iskanje novih talentov v modi. Foto: Ana Kovač

"Slovenski oblikovalci imajo velik potencial, kar zadeva kreativnost, in zelo različno identiteto, kar je zelo pomembno," nam je zaupala med ogledom kolekcij in poudarila, da morajo biti tudi kreativni ljudje, kot so oblikovalci, povezani z realnostjo.

Njo je izjemno navdušila kolekcija sester Proković, ki si jo je ogledala na prvem dnevu. "Všeč sta mi takšna vizija prihodnosti in mešanje različnih kultur."

Sestri Proković modno revijo nadgradili s performansom in plešastimi manekenkami

Naše modne revije niso samo revije

Simonetta si je teden mode ogledala v spremstvu Deanne Ferretti Veroni, ene najpomembnejših žensk v italijanski modni industriji, katere del je že več kot 50 let. Deanna je bila nekoč desna roka Giorgia Armanija, ki mu je prodala tudi svoje podjetje za izdelavo tekstilij. V svoji karieri je delala z največjimi italijanskimi modnimi oblikovalci, v 80. letih prejšnjega stoletja pa je bila prav ona tista, ki je v Italijo pripeljala prve japonske modne oblikovalce.

Deanno so oblikovalci na MBFWLJ navdušili. Več kot prepričana je, da bi lahko modo slovenskih oblikovalcev prenesla v Italijo. "Moda je danes zelo vezana na osebnost, zato mislim, da bi tudi slovenska moda našla svoj trg v tujini."

Kolekcije so jo zelo prijetno presenetile, so na visoki ravni, pravi, predvsem pa ji je všeč, da naše modne revije niso samo revije, ampak skoraj teatralne predstavitve.

Deanna Ferretti Veroni je ena najbolj cenjenih italijanskih imen v modnem svetu. | Foto: Ana Kovač Deanna Ferretti Veroni je ena najbolj cenjenih italijanskih imen v modnem svetu. Foto: Ana Kovač

Nekoč je bila desna roka Armanija. | Foto: Ana Kovač Nekoč je bila desna roka Armanija. Foto: Ana Kovač

Podobno navdušenje nad našimi oblikovalci je občutil tudi Maximilian Linz, trendsetter, skavt, producent in oseba, ki mlade talente podpira in išče že skoraj 23 let. Talenti, ki jih odkrije on, kasneje postanejo cenjena modna imena. Glede na to, da je bil prav on zaslužen za začetke svetovno znanega modnega dueta Dsquared2, bi lahko rekli, da je njegova modna žilica odlična.

"Tukaj sem, da malo raziščem trg in talente iz Slovenije, to je moj glavni namen. V Italijo bi pripeljal kakšne nove talente," nam je razložil med ogledovanjem kolekcij, pri katerih je z italijansko modo našel nekaj skupnega:

Kakovost in zrelost, oboje najdem tudi v vaših oblikovalcih. Odličnost najdem tako v italijanski kot slovenski modi. Ustvarjate popolno kombinacijo med dizajnom, kreativnostjo in kakovostjo.

Maximilian Linz talente v modi išče že od leta 1995. | Foto: Ana Kovač Maximilian Linz talente v modi išče že od leta 1995. Foto: Ana Kovač

Prav on je med drugim odkril tandem Dsquared2. | Foto: Ana Kovač Prav on je med drugim odkril tandem Dsquared2. Foto: Ana Kovač

Kolekcije v trgovini že čez nekaj dni

Kose si je ogledala tudi predstavnica naše blagovnice Maximarket, kjer so že po pomladnem tednu mode podprli oblikovalce in njihove izdelke ponudili svojim strankam. Mateja Horvat nam je razložila, da so že takrat lahko videli, kaj se prodaja in kaj ne, zato zdaj bolje vedo, kaj ponuditi ljudem.

Mateja Horvat, Maxi, in Anja Lesar, Modiana, sta predstavljali slovenski delež kupcev. | Foto: Ana Kovač Mateja Horvat, Maxi, in Anja Lesar, Modiana, sta predstavljali slovenski delež kupcev. Foto: Ana Kovač

"Kosi, ki so zgolj za modno brv, so tudi v blagovnici bolj na ogled, kupujejo se kosi, ki se jih da kombinirati," je razložila in dodala, da so s prodajo kosov naših oblikovalcev zadovoljni.

Kolekcije, predstavljene na zadnjem MBFWLJ, bodo v blagovnici na voljo že v četrtek, 12. oktobra.

Save

Ne spreglejte