Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
6. 10. 2017,
12.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

teden mode MBFWLJ Jelena Proković Svetlana Proković JSP modna revija

Petek, 6. 10. 2017, 12.32

6 let, 6 mesecev

Sestri Proković modno revijo nadgradili s performansom in plešastimi manekenkami #foto

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Jelena Proković, Svetlana Proković, JSP, MBFWLJ | Foto Urša Premik, Jani Ugrin

Foto: Urša Premik, Jani Ugrin

Jelena in Svetlana Proković, ki s svojo blagovno znamko JSP navdušujeta že četrt stoletja, sta odprli peto izdajo tedna mode v Ljubljani MBFWLJ. A ne z navadno modno revijo, temveč z modnim performansom.

Prvi dan jesenskega tedna mode MBFWLJ sta Jelena in Svetlana Proković poskrbeli za pravi šov. Tega smo od kreativnih sester, ki sta že 25 let del modne scene, tudi vajeni. Umetniško dodelana in prepoznavna znamka je razpeta med Beogradom in Ljubljano ter povezuje klasično krojaštvo, ki poudarja etičnost in vzdržljivost, z neponovljivostjo.

Vse to se je izražalo tudi na modnem perfomansu, ki sta ga pripravili za Mercedesov teden mode. Kolekcijo je navdihnila Afrika, nam je zaupala Jelena, vzela pa jima je četrt leta.

Ko sva ugotovili, katere materiale, barve in linije bova uporabili, sva začeli risati in zbirati materiale. Vse to nama je vzelo tri mesece. Nekje na polovici, ko vidiva, kam to pelje, se pojavi tudi celotna slika modne revije, stajlingov, čevljev, nakita, pa tudi glasba. Ta nas velikokrat navdihuje.

Sledila sta izbor manekenk in manekenov ter odločitev, da se bodo po brvi sprehodili plešasti. Tako je namreč narekoval navdih Afrike, kjer je večina ljudi plešastih oziroma pobritih, razlaga Jelena.

Sestri Svetlana (levo) in Jelena Proković | Foto: Ana Kovač Sestri Svetlana (levo) in Jelena Proković Foto: Ana Kovač

Jelena Proković | Foto: Ana Kovač Jelena Proković Foto: Ana Kovač

Svetlana Proković | Foto: Ana Kovač Svetlana Proković Foto: Ana Kovač

Za pleše skrbela ekipa najmanj 22 ljudi

Za modni performans JSP sta potrebovali 28 modelov, kar je približno dvakrat več kot za običajno modno revijo. Pleše jim je ustvarjala ekipa najmanj 22 ljudi: 12 maskerjev in vsaj deset frizerjev, nam je zaupala Svetlana. Čas, prebit na stolu za plešo? 45 minut.

"Ni ravno udobno, malo me žuli in lepilo rahlo peče, ampak je v redu," nam je z nasmeškom priznal Niko, eden od manekenov. Dodal je, da je bil prvi pogled v ogledalo rahlo čuden. "Bil sem prijetno presenečen nad tako realistično izvedbo."

Kolegica Andreja je plešo oziroma "nefrizuro", kot jo je poimenovala sama, sprejela povsem mirno. "To je del moje službe, karkoli mi dajo, mi je v redu. Ko sem se prvič videla v ogledalu, pa se mi je zdelo zelo zanimivo (nasmeh, op. p.). Nekaj novega, da ni vedno eno in isto."

Jelena Proković, Svetlana Proković, JSP, MBFWLJ | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Jelena Proković, Svetlana Proković, JSP, MBFWLJ | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Fotogalerija
1 / 17

Pravilo zakulisja: pričakuj nemogoče

Nad ekipo frizerjev je bedel Mare Filipič, ki ga širša javnost bolje pozna pod imenom Mare dresura frizure. Plešavost modelov ni bila težava, saj se je tega nekoč že lotil, a je poudaril, da je treba za dobro izvedbo vložiti veliko energije, čeprav se zdi, da so imeli frizerji malo dela.

"Včasih mi raziskava tega, kaj bom moral delati za modno revijo, vzame en teden, izvedba pa pet minut. Popolnoma drugače kot v salonu, kjer potrebuješ za pripravo eno minuto in eno uro za izvedbo," nam je povedal in še dodal:

Delati z oblikovalci je vsakič izziv, saj imajo najbolj nemogoče želje in ideje, ki se jih spomnijo. Ta del naše obrti je drugačen kot v salonu, kjer ponavljaš iste pričeske po željah stranke. Tukaj oblikovalci narekujejo nekaj, kar naj bi bilo v prihodnosti. Oni so tisti, ki hočejo zapakirati obleke v imidž. Pravilo zakulisja modne revije je: pričakuj nemogoče. To pomeni, da boš morda delal nekaj, česar sploh še nisi.

Mare Filipič je z ekipo skrbel za brezhibnost pleš manekenov in manekenk. | Foto: Ana Kovač Mare Filipič je z ekipo skrbel za brezhibnost pleš manekenov in manekenk. Foto: Ana Kovač

Jelena Proković, Svetlana Proković, JSP, MBFWLJ | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač  

Najtežje delo pripadlo umetnikom ličenja

Delo frizerjev je torej bilo, da so lase toliko zgladili, da so umetniki ličenja čeznje lahko povlekli lateks, tega pa je nato dodatno obdelali: barvo lateksa so morali barvo lateksa uskladiti s tenom kože. Njih je šele čakal pravi izziv.

Nanašanje pleš iz lateksa sta po idejni predlogi oblikovalskega dvojca JSP izvajali dve umetnici ličenja, Tinka Pobalinka in Dominika Monte, ki sta morali v kratkem času urediti vseh 28 modelov, zato je bil njun prispevek k reviji precej zahteven. 

Najprej je treba plešo lepo raztegniti na glavi, da je lažje zalepiti robove, nato se s posebnimi krtačkami naredi tekstura, da se ostanek pleše lepo zlije s kožo. Dodati je treba še ten, sence, strukturo kosti, žil, na koncu sledi še mejkap po dogovoru z oblikovalcem.  

Na pomoč pri izdelavi te maske s plešami je priskočila ekipa umetnikov ličenja ameriške šole Make-up Designory iz Ljubljane, pod vodstvom vodilne inštruktorice Vanje Djuran.

Nad umetniki ličenja je bdela Vanja Djuran. | Foto: Make-Up Designory Nad umetniki ličenja je bdela Vanja Djuran. Foto: Make-Up Designory

Videoutrinek iz zakulisja:

Save

Ne spreglejte