SiolNET. Trendi Moda
2,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo obiskuje tedne mode v naši prestolnici? #UličniStil

2,55

termometer

 | Foto: Mediaspeed
Foto: Mediaspeed

V Ljubljani se je pretekli konec tedna odvil jesenski teden mode MBFWLJ, ki si ga je znova ogledalo veliko število obiskovalcev in sledilcev modnih trendov. Kdo pa sploh so ljudje, ki so priča najnovejšim kolekcijam naših oblikovalcev?

Teden mode velja za dogodek, ki si ga ogledajo izbrani povabljenci. Prvi, ki zapolnijo (najpomembnejše) sedeže, natančneje prvo vrsto, so stranke in povabljenci modnih oblikovalcev, ki se predstavijo na modnih revijah tedna mode. 

Prva vrsta je namenjena tudi morebitnim kupcem in modnim urednikom, ki so ključni za to, kako uspešna bo kolekcija v resničnem svetu, med navadnimi smrtniki; kupci se odločajo, ali bi jo ponudili v svojih trgovinah, uredniki pa, kako (in če) bi jo predstavili v svojem mediju. V tujini je to še bolj izrazito.

"Prva vrsta je namenjena najpomembnejšim gostom, urednikom domačih in evropskih modnih medijev, svoje mesto imajo fotografi ter modni kritiki. Kamera pa pogosto ujame tudi kakšen medijsko prepoznaven obraz,"

nam je razložil Uroš Štanc, tiskovni predstavnik tedna mode MBFWLJ.

Kaj so na MBFWLJ nosili najbolj znani obrazi:

Igralka Katarina Čas
1 / 8 Igralka Katarina Čas
2 / 8
3 / 8 Smučarka Tina Maze
4 / 8
5 / 8 Pevka Nina Pušlar
6 / 8 Nekdanja supermanekenka Nina Gazibara
7 / 8 Boris Popovič
8 / 8 Igralka Ajda Smrekar

V zadnih letih so redni obiskovalci tedna mode tudi pri nas modne in lepotne blogerke, novinarji in fotografi, poznavalci mode, kritiki ter izbrani gostje iz sveta mode, filma in glasbe. Letos smo med obiskovalci denimo opazili še smučarko Tino Maze, nekdanjo supermanekenko Nino Gazibara, koprskega župana Borisa Popoviča ter igralki Katarino Čas in Ajdo Smrekar.

Ker je bilo letos zanimanje za teden mode res veliko, se je ekipa MBFWLJ odločila tudi za prodajo omejenega števila vstopnic.

Sestri Proković modno revijo nadgradili s performansom in plešastimi manekenkami #foto

Stare znanke mode

Sicer pa lahko na ljubljanskih tednih mode že nekaj let redno videvamo kar nekaj znanih Slovenk, med njimi Ursulo Gawish, spremljevalko Damijana Jankovića, vizažistko Dorotejo Premužič, pevko Hannah Mancini, manekenki Majo Bulc in Iryno Osypenko Nemec ter oblikovalko Marjeto Grošelj.

Pevka Raiven
1 / 15 Pevka Raiven
2 / 15
3 / 15 Pevka Hannah Mancini
4 / 15
5 / 15 Katarina Benček in Doroteja Premužič
6 / 15 Maja Bulc, lastnica agencije Model Group in Silvia Jerman Geelen, Sisi shop
7 / 15 Manekenka in blogerka Anela Šabanagić
8 / 15 Blogerki Ajda Sitar in Tesa Jurjaševič
9 / 15 Manekenka Iryna Osypenko Nemec
10 / 15 Ursula Gawish
11 / 15 Oblikovalka torbic Marjeta Grošelj
12 / 15 Blogerki Zala Zagoričnik in Nataša Mernik
13 / 15 Modni oblikovalec Milan Gačanovič
14 / 15 Metka Kejžar, vodja marketinga in odnosov z javnostmi v družbi Autocommerce
15 / 15 Voditeljica Lucija Gubenšek

Nekateri obiskovalci tedna mode se za ogled modnih revij še posebej potrudijo z opravo, spet drugi pa ostajajo zvesti svojemu stilu. 

Za povabljence obiskovalcev se pričakuje, da bodo imeli na sebi vsaj en kos oblikovalca, ki so ga prišli podpret, v tujini se tako obravnava tudi blogerke; tiste z milijoni sledilcev gredo pred modno revijo na pomerjanje k oblikovalcu, ki jih je povabil, ta pa jim da na izbor več oprav, v kateri bodo nato sedele v prvi vrsti. 

Naša blogerka na tednu mode v tujini

Podobno obravnavo je pred kratkim doživela naša blogerka Pika Zrim, ki si je poleti ogledala teden mode v Berlinu. Že v hotelski sobi so jo pričakale štiri obleke, izmed katerih si je lahko izbrala eno za modno revijo gostitelja.

Pred modno revijo so jo v izbrani opravi fotografirali pred fotosteno, nato pa jo pospremili do sedeža v prvi vrsti. Po modni reviji so jo s šofejem zapeljali do restavracije, kjer se je nadaljevalo večerno druženje. 

Pika je imela priložnost izkusiti teden mode v Berlinu. | Foto: Ana Kovač Pika je imela priložnost izkusiti teden mode v Berlinu. Foto: Ana Kovač

Pika je bila nad takšnim ogledom modne revije navdušena, saj je bila izkušnja nekaj povsem novega. Opazila je tudi, da se v tujini v času tedna mode vse v mestu vrti samo okrog tega. 

Vse mesto diha z dogodkom. Od največje blagovnice, ekskluzivnih trgovin do prestižnih restavracij. Povsod vidiš, da se v tem tednu nekaj dogaja.

Opazila pa je še eno razliko: modne revije se v tujini od tiste v Ljubljane ločujejo tudi po tem, da se odvijajo čez dan, večeri pa so namenjeni poslovnemu druženju. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin