SiolNET. Trendi Moda
3,21

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Rasistične fotografije krive za odstop urednice brazilskega Vogua

3,21

termometer

Donata Meirelles
Donato je zabava za rojstni dan stala službo. Foto: Getty Images

Urednica brazilske izdaje revije Vogue Donata Meirelles je odstopila po praznovanju svojega 50. rojstnega dne, ker je imela zabava pridih rasizma.

Jussie Smollett Trendi TV-zvezdnik žrtev rasističnega in homofobnega napada #video

Donata Meirelles je naletela na hude kritike, ko je javnost na družbenih omrežjih videla, kako je praznovala 50. rojstni dan. Fotografije prikazujejo Donato, kako sedi na prestolu podobnem stolu, ob njej pa pozirajo temnopolte ženske. S tem je nakazovala na suženjstvo, ki je bilo v Braziliji močno razširjeno in je še vedno zelo boleč in pomemben del brazilske preteklosti.

"Temnopolte ženske je uporabila kot objekte za poustvarjanje eksotičnega prizora. Spominja na kolonializem in opeva tisti čas. Poustvarila je sliko, kjer so belci večvredni, črnci pa manj," je bila v kolumni revije Marie Claire kritična avtorica Stephanie Ribeiro.

Sporna fotografija in tema zabave, ki si je ne bi smela privoščiti. Sporna fotografija in tema zabave, ki si je ne bi smela privoščiti. Foto: Twitter

Navdiha za zabavo ne bi smela iskati v boleči preteklosti

Med drugim jo je javno skritizirala tudi slavna brazilska pevka Elza Soares, ki je objavila podobno fotografijo, le da so bile vloge zamenjane. "Pomisli, kako zelo lahko prizadaneš ljudi in njihove spomine, ko se odločiš, da boš malce začinila vesel dogodek svojega življenja."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elza Soares (@elzasoaresoficial) on

Tudi uporabnica Instagrama Ritabatista je objavila zanimivo primerjavo, ko je objavila zgodovinsko fotografijo, ob njej pa še Donatino. "Prva je iz leta 1860, druga pa je pravzaprav iz leta 2019," je zapisala.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ritabatista (@ritabatista) on

Tviterašica Ninaborges pa je objavila več fotografij z zabave in pozvala Condé Nast, medijsko hišo, ki izdaja Vogue, naj razmisli o tem, kakšne vrednote kažejo njihovi zaposleni. "Donata Meirelles, urednica brazilskega Vogua, je navdih za svojo zabavo našla v brazilskih suženjskih kolonijah in celo poskrbela, da so imeli za poziranje temnopolte ženske, oblečene v sužnje. Sprašujem za prijatelja: ali to sovpada z vrednotami vašega podjetja?"

Po hudih kritikah odstopila

Dan po zabavi se je Donata prek Instagrama javno opravičila, pozneje pa je sporočila, da se je odločila za odstop z mesta urednice brazilske izdaje revije Vogue.

Oglasili so se tudi pri reviji in sporočili, da globoko obžalujejo, kar se je zgodilo. Dodali so celo, da bodo ustanovili odbor aktivistov in piscev, ki bodo soustvarjali vsebine, s katerimi se bodo borili proti neenakostim. A ljudje temu težko verjamejo, saj so rasne neenakosti v brazilski družbi še vedno močno zakoreninjene.

Brazilski Vogue je prvo temnopolto žensko na naslovnico dal šele leta 2011, kar 36 let po prvi izdaji.

Preberite tudi:

čevlji Katy Perry Trendi Na udaru zaradi rasistične podobe tudi čevlji Katy Perry Gucci Trendi Gucci zaradi očitkov o rasizmu umaknil pulover iz prodaje

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • brencl47 / 16.02.2019. ob 11:10 +7 - 3

  Idioti ne vedo več, kje bi iskali dlako v jajcu!

  +7 - 3
 • MBSQ / 16.02.2019. ob 19:06 +2 - 1

  Ah, tisti, ki grdo misli, vse grdo vidi ... tistemu, ki dobro v srcu misli, se pa vse zdi lepo! Sprašujem, se, kdo za vraga so tisti 'hudički', ki v urejeni svet nenehno vnašajo nemir, ki ženske ščuvajo proti moškim, temnopolte proti belopoltim, narod proti narodu, državo proti državi, vero proti veri .... ? Kaj pravzaprav želijo? Kaos? Vprašanje zastavljam tudi novinarki tega portala.

  +2 - 1
 • matej1990 / 16.02.2019. ob 15:48 +4 - 3

  "Rasistične." 2019: ko je rasistično vse, tudi kozarec vode. Ne verjamete? Googlajte. Patološko. Degradacija.

  +4 - 3
delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin