Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
12. 2. 2019,
12.59

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

3

Natisni članek

Katy Perry rasizem moda

Torek, 12. 2. 2019, 12.59

5 let, 2 meseca

Na udaru zaradi rasistične podobe tudi čevlji Katy Perry

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

3

Katy Perry | Splet se zgraža nad čevlji s podpisom znane pevke. | Foto Reuters

Splet se zgraža nad čevlji s podpisom znane pevke.

Foto: Reuters

Po Gucciju in Pradi se s kritiko modnega kosa zaradi rasistične podobe spoprijema tudi pevka Katy Perry. V njenem primeru gre za čevlje.

Ora in Rue sta modela natikačev s podpisom znamke Katy Perry, izdelana v bež in črni barvi, v obeh različicah pa z enako izstopajočimi očmi, nosom in polnimi poudarjenimi rdečimi ustnicami. Ljudje na družbenih omrežjih opozarjajo, da obraz na čevljih spominja na t. i. blackface, na preteklo gledališko in filmsko rasistično prakso poslikave belih igralcev v karikiranih in stereotipnih uprizarjanjih Afroameričanov.

Še en na seznamu

"Še en, ki ga lahko dodate v datoteko blackface," je zapisala ena od uporabnic Twitterja, ki je v primeru čevljev Katy Perry opozorila na rasistični imaginarij, ki ga ti reproducirajo. Ob tem se je še vprašala, kako je sploh mogoče, da takšen modni kos opravi pot od skice do izdelave, ne da bi pri tem kdo karkoli rekel.

Medtem se je pevka že odzvala na kritike, sporočila je, da so sporne čevlje že umaknili iz prodaje. "Razžalostilo me je, ko so me opozorili na primerjave teh čevljev z bolečimi podobami, ki spominjajo na blackface," je sporočila Katy Perry, "nikogar nismo želeli prizadeti, dizajn teh čevljev je bil mišljen kot poklon sodobni umetnosti in nadrealizmu."

Neki drug tviteraš je ob natikačih slavne pevke sarkastično dodal, da bi se ti lepo prilegali Guccijevemu puloverju, ki prav tako spominja na karikirane maske Afroameričanov. Italijanska moda znamka, na katero se je zaredi tega modnega kosa prav tako vsul plaz kritik, je pulover iz prodaje pred kratkim umaknila in se ob tem opravičila.

Gucci
Trendi Gucci zaradi očitkov o rasizmu umaknil pulover iz prodaje

Pradina maska Afroameričanov

Decembra lani pa se je zaradi svojih produktov z rasistično podobo, ki jih je predstavila v newyorški trgovini, opravičila tudi Prada. Šlo je za modne dodatke, ki so del linije Pradamalia, upodabljali pa so opicam podobne figure s črnimi obrazi in velikimi rdečimi ustnicami.

Protest znanega režiserja

Na tovrstno dogajanje na modnem terenu pa se je nedavno na spletu odzval tudi filmski režiser Spike Lee, ki je na svojem uradnem profilu na Instagramu zapisal, da ne bo več nosil Pradinih in Guccijevih kosov, dokler "ne bodo najeli temnopoltih oblikovalcev", ki bodo tam, ko se bodo sprejemale oblikovalske odločitve. Očitno je namreč, da nimajo pojma o rasistični problematiki in sovražnih podobah, t. i. blackface, je ob tem še dodal.

Kot navajajo tuji mediji, je vse skupaj komentiral tudi raper T. I., ki pravi, da zanj kot dolgoletno Guccijevo stranko, ki je pri njih potrošila že več deset tisoč dolarjev, opravičilo ni dovolj oziroma ga ne sprejema.

Preberite še:

Trendi H&M močno kritizirajo zaradi "Najbolj kul opice v džungli"
Ne spreglejte