SiolNET. Trendi Moda
2,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

H&M močno kritizirajo zaradi "Najbolj kul opice v džungli"

2,48

termometer

Potem ko je znamka hitre mode H&M na svoji angleški spletni strani objavila fotografijo temnopoltega dečka, oblečenega v pulover s kapuco z napisom Najbolj kul opica v džungli (Coolest Monkey In The Jungle), se je zaradi rasističnega oglaševanja nanjo usul plaz kritik.

Oglas znamke H&M s temnopoltim dečkom v puloverju z napisom Najbolj kul opica v džungli, pospremljen z opozorili, da gre za rasizem, je konec tega tedna postal viralen. Oglas znamke H&M s temnopoltim dečkom v puloverju z napisom Najbolj kul opica v džungli, pospremljen z opozorili, da gre za rasizem, je konec tega tedna postal viralen. Foto: zajem zaslona

Oglaševalska podoba znamke H&M, pospremljena z opozorili, da gre za rasizem, je te dni tedna postala viralna. Pri tem so se v komentarjih na družbenih omrežij nekateri spraševali, kako je ta sploh lahko pristala na uradni spletni strani oblačilnega magnata hitre mode, katerega izdelovanje oblačil je sicer povezano z izkoriščanjem delovne sile v neprivilegiranih delih sveta in uničevanjem okolja.

Povezava z bolečo zgodovino

"H&M, naj pojasnim, zakaj je vaš oglas povzročil ogorčenje. Obstaja boleča zgodovina dehumaniziranja temnopoltih, ki so jih primerjali z opicami. Tako je vaš oglas, ki prikazuje temnopoltega dečka v puloverju z napisom Najbolj kul opica v džungli, 1+1=2. Morali bi vedeti," se glasi eden od zapisov na spletu, ki opozarjajo na problematičnost kampanje.

Odraz neokolonialističnega razmišljanja

Drugi gre približno takole: "Ne želim poslušati, da so temnopolti preveč občutljivi. Nezaslišano je, če menite, da je napis Najbolj kul opica v džungli na temnopoltem otroku v redu."

"Temnopolti otrok, ki nosi pulover Najbolj kul opica v džungli, in belopolti deček z napisom na zgornjem delu oblačila Strokovnjak za preživetje (Survival expert). To je onkraj ogabnega. Gre za odraz vašega neokolonialističnega razmišljanje. Te dni me ne boste videli nikjer blizu vaših prodajaln," se glasi še ena od številnih kritik oglaševanja otroških oblačil. oblačila h&m Foto: zajem zaslona

Opravičilo znamke hitre mode

Na kritiko javnosti so se v znamki H&M odzvali z opravičilom, umikom fotografije in odstranitvijo oblačil s spornim potiskom iz prodaje. "Razumemo, da so številni ljudje vznemirjeni zaradi fotografije. Mi, ki delamo v H&M, se lahko le strinjamo. Zelo nam je žal, da je fotografija nastala, obžalujemo pa tudi potisk. Iz vseh naših kanalov zato nismo odstranili le fotografije, temveč tudi oblačila."

Ob tem so zapisali, da v tem primeru očitno niso bile pravilno upoštevane njihove usmeritve. Zakaj se je to zgodilo, bodo podrobno preučili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin