Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
2. 7. 2018,
15.55

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

Natisni članek

moda oblačila popust H&M

Ponedeljek, 2. 7. 2018, 15.55

5 let, 9 mesecev

H&M ima za 3,6 milijarde evrov odvečnih oblačil, ki jih mora prodati

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60
H&M | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Švedski modni gigant ima že nekaj mesecev hude težave s prodajo oblačil. Prvi znaki so se pokazali že lani z nepričakovanim upadom dobička, kar se je zgodilo prvič v dveh desetletjih. Zdaj imajo za kar 3,6 milijarde evrov odvečnih oblačil, ki jih bodo skušali prodati z dodatnimi popusti.

H&M protesti
Trendi H&M zaradi protestov v Južni Afriki zaprl vse trgovine

Dolgo časa je bila priljubljena švedska znamka H&M sinonim za hitro modo, a v zadnjih mesecih ji ne kaže več tako dobro. Težava je v številu neprodanih oblačil, ki se jih je do zdaj nabralo za več kot 4,3 milijarde dolarjev, kar je približno 3,6 milijarde evrov.

Njihove klasične bombažne majice in maksi obleke so sicer še vedno hit, v marsičem drugem pa jih povozi konkurenca in spletna prodaja, v čemer sami ne blestijo.

Oznanili dodatna znižanja

Minuli teden so vodilni potrdili, da je dobiček znova upadel, kup neprodanih oblačil pa se veča, kar bodo skušali reševati z dodatnimi popusti, da bi lahko nekako "izboljšali rezultate za 2018", je za Reuters povedal direktor H&M Karl-Johan Persson. "Prva polovica leta je bila težja, kot smo sprva pričakovali, a verjamemo v izboljšanje in da bo druga polovica boljša," je dodal.

Izboljšanje nameravajo med drugim doseči z dodatnimi popusti, ki naj bi kupce spet privabili v trgovine, a vprašanje je, ali bo to zanje dovolj. Podobno ali enako modo lahko zdaj najdejo v številnih drugih trgovinah, kjer je nakupovalna izkušnja tako v fizični kot spletni trgovini boljša.

Spletna trgovina ne ponuja najboljše nakupovalne izkušnje. | Foto: Spletna trgovina ne ponuja najboljše nakupovalne izkušnje.

Spletna trgovina ne dohaja ...

Čeprav so bili prej s 4.500 trgovinami po svetu med vodilnimi, se jim je zalomilo tudi pri spletni nakupovalni izkušnji. Tam jih je med drugim prehitela njihova največja konkurenca Zara, ki ima boljšo politiko dostave (paket lahko prevzamete v Zarini trgovini brez stroškov dostave) in vračil (neustrezen kos lahko vrnete kar v trgovini). Spletna trgovina H&M pa bi potrebovala popolno preobrazbo in hitrejšo dostavo, saj se nemalo strank pritožuje, da morajo na paket čakati predolgo.

Šepajo tudi v hitrosti proizvajanja novih kolekcij. Medtem ko lahko britanski znamki Asos in Boohoo novo kolekcijo ustvarita v pičlih dveh tednih, H&M za to potrebuje kar šest mesecev.

Njihova proizvodnja je prepočasna glede na to, da gre za znamko hitre mode, je v aprilu za LA Times zapisala modna strokovnjakinja Elizabeth Cline. "Znamka je postala nepomembna, saj je hitra moda po nizkih cenah dostopna že povsod, predvsem pa se je preslila na splet. H&M, ustanovitelj hitre mode, je postal prepočasen."

Fizične trgovine so prenatrpane in velikokrat zelo razmetane. | Foto: Getty Images Fizične trgovine so prenatrpane in velikokrat zelo razmetane. Foto: Getty Images

... fizične pa so v razsulu

Poznavalci pa so s prstom pokazali še na njihove fizične trgovine, ki so vse prej kot privlačne, številni so jih opisali kot katastrofalne. Stranke ne morejo več ignorirati vedno razmetanih polic in obešalnikov, kaosa, ki ga za seboj po pomerjanju pustijo druge stranke, pa tudi odnosa prodajalk in prodajalcev. Ti nemalokrat ne vedo nič o kosih in ne znajo svetovati kupcem.

Ko pride do fizičnih trgovin, jim gre precej bolje pri njihovih konceptnih trgovinah, kot sta Arket in Cos, kjer prodajajo kose višjega cenovnega ranga. Arket in Cos, ki ga imamo tudi v središču Ljubljane, v nasprotju z matičnim H&M ponujata bolj klasične in brezčasne kose, ki niso omejeni zgolj na eno sezono.

COS
Trendi V Ljubljani odprli prestižnejšo različico H&M

V začetku letošnjega leta so sicer oznanili, da bodo težave skušali rešiti tudi z zaprtjem 170 trgovin, a za prevzem prvega mesta v svetu hitre mode bo potrebno veliko več, pravijo strokovnjaki.

Preberite še:

Trendi H&M močno kritizirajo zaradi "Najbolj kul opice v džungli"
Trendi Podjetna Slovenka, ki ji je uspelo zaradi nahrbtnika iz H&M
Ne spreglejte