SiolNET. Trendi Kulinarika
0,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Slovenijo prihaja znan francoski kulinarični vodnik

0,90

termometer

Slovenija je naredila nov korak na mednarodni kulinarični zemljevid, dobili bomo namreč lastno izdajo slovitega kulinaričnega vodnika Gault & Millau.

Gault & Millau je eden najvplivnejših francoskih vodnikov po restavracijah, katerega začetki segajo v leto 1965, od takrat pa je dobil že več izpeljank za druge države, med drugim tudi Avstrijo. Prav avstrijski vodnik je zadnjih nekaj let vključeval tudi slovenske restavracije, ki so bile v nekaterih letih bolj, v drugih pa manj merodajno ocenjene.

Zdaj pa bo Slovenija dobila lastno izdajo in s tem prvi pomemben mednarodni kulinarični vodnik, je poudarila Mira Šemić, direktorica slovenskega Gault & Millau, sicer znana vinska poznavalka. V vodniku bodo predstavljena tudi vina in domači izdelki, na katere je Slovenija upravičeno lahko ponosna, je še poudarila Šemićeva.

vino Foto: Bor Slana

Gault & Millau restavracije ocenjuje s točkami, mogočih jih je 20, ob tem pa še s "haubami" oziroma kuharskimi kapami, ki so nekakšen ekvivalent Michelinovim zvezdicam.

Slovenske gostilne, ki so jih do zdaj najbolj cenili

Lani sta si med slovenskimi gostilnami - takrat še v avstrijskem vodniku - najvišji oceni prislužili Hiša Franko, ki so ji avstrijski ocenjevalci dali 17 točk od 20 mogočih ter tri "haube", enako oceno je nosila mariborska restavracija Mak. Prav tako odlično oceno, 16 točk in dve "haubi", so dobili JB in Atelje v Ljubljani, Grič v Šentjoštu, Pri Lojzetu na dvorcu Zemono in Dam v Novi Gorici.

Kakšne ocene bodo slovenski gostinci dobili v novem, slovenskem vodniku, bo jasno v prihodnjih dneh, ko bodo vodnik uradno predstavili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 211
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin