SiolNET. Trendi Kulinarika
3,75

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Najboljše slovenske gostilne po mnenju Avstrijcev

3,75

termometer

Ocena gostilne: Pri Lojzetu - dvorec Zemono
Foto: Miha First

V Avstriji je izšla nova izdaja vodnika Gault & Millau, ki ob avstrijskih že nekaj let ocenjuje tudi slovenske in hrvaške gostilne. Prvič pa je Slovenijo v svoje ocene zajela tudi avstrijska revija Falstaff. Kateri naši mojstri so jih najbolj prepričali?

Avstrijci so se v novem vodniku odločili v slovenski kategoriji nekoliko pomešati karte. Na prvo mesto med našimi gostilnami so s 17 točkami od 20 in tremi "haubami" postavili mariborsko restavracijo Mak, v kateri kuha David Vračko, "fan Kurta Cobaina," kot so v vodniku opisali Štajerca.

"Jedilnega lista ni," so o izkušnji v Maku zapisali avstrijski ocenjevalci, "jedli boste, kar pač pride na mizo. A ob kakovosti jedi, ki jih dobite, prav nič ne pogrešate svobode odločanja". No, ja, nam je še vedno bolj pri srcu možnost, da vidimo zapisano vsaj ceno, ki jo bomo na koncu plačali, res pa je, da v vodniku pri Mariborčanu poudarjajo tudi odlično razmerje cene in kakovosti.

David Vračko (desno) med gostovanjem v ljubljanski restavraciji Maxim David Vračko (desno) med gostovanjem v ljubljanski restavraciji Maxim Foto: Nina Vogrin


Ko najbolj odštekani mariborski kuhar pride v eno najboljših ljubljanskih restavracij


Drugo mesto si v novem vodniku Gault & Millau s 16 točkami od 20 delijo kobariška Hiša Franko, novogoriški Dam in ljubljanski JB. 15 točk so Avstrijci pripeli ljubljanskim restavracijam Cubo, Maxim, Smrekarjev hram in Strelec, Vili Podvin v Mošnjah pri Radovljici, Majeriji v Slapu pri Vipavi in gostilni Pri Lojzetu na dvorcu Zemono, skupno pa so v vodnik vključili 31 slovenskih gostincev.


Najboljše gostilne v Ljubljani

Slovenske gostilne z najboljšo vinsko ponudbo


Slovenijo je prvič ocenjeval tudi Falstaff

Slovenijo pa je letos ocenjevala še ena skupina avstrijskih kulinaričnih poznavalcev - naši gostinci so prvič vključeni v ocenjevanje avstrijske kulinarične revije Falstaff. Ti so se odločili za nekoliko drugačen razpored.

Na prvo mesto so s 95 točkami od 100 možnih postavili Hišo Franko, z 92 točkami sledi gostilna Pri Lojzetu, restavracija JB je prejela 91, brata Vračko s svojima restavracijama Denk in Mak pa po 90. V prvi deseterici so še Rajh, Grič, Danilo, Klinec in Valvas'or.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • piška / 02.10.2016. ob 12:02 0 0

  Po izgledu kuharja...neobrit, mastni neurejeni lasje... ne bi jedel v tej gostilni. Tudi sicer raje jem doma, kjer hrano pripravljamo s čistimi rokami, solate ne mešamo z ničemer drugim kot s čistimi vilicami, hrane ne pokušamo direktno iz posode, kjer se kuha... skratka, trudimo se, da je stvar higienska, kar za restavracije na seznamu ni mogoče vedno trditi...

  0 0
 • znofko333 / 03.10.2016. ob 21:55 0 0

  david je sigurno med boljsimi pri nas, meni kar sem probal najbolsi, tu ni kaj... me pa zanima, kje najdete "novinarje" ki so tako dobro obvesceni, da mislijo da je Gault & Millau avstrijski vodic. No ja ze boljs kot Miha First, ki je razglasil za najboljso Stajersko restavracijo Rozmarin...tisto je blo res za crknt od smeha. ;-)

  0 0
delitve: 147
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin