Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 7. 2010,
8.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 16. 7. 2010, 8.07

6 let, 6 mesecev

Restavracija Valvas'or: degustacija na Starem trgu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Odprtje solidne restavracije v stari Ljubljani je morda eden večjih uspehov mandata aktualnega župana.

Saj veste, da se Janković rad pohvali, da se je v njegovem času marsikaj zgradilo, marsikaj odprlo in marsikaj popravilo, ampak z gostilnami se ne kiti tako kot s stadioni. Po krivici, saj so za samo življenje meščanov, ki se mora iz trgovskih centrov slej ko prej vrniti k reki, ker je to pač naravno, gostilne celo pomembnejše kot športni spektakli. Pred časom mi je prijatelj Guido iz ene najboljši italijanskih gostiln Altran v Rudi rekel: "Ljubljana je lepo mesto. Sediš ob reki, piješ kavo in bereš knjigo, kaj hočeš več od življenja." In to je kakopak izjava človeka, ki prodaja (menda) eno najboljših rižot na svetu in ima hkrati v žepu Michelinovo zvezdico.

Restavracija Valvas’or

Stari trg 7, 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (0) 1 425 0455

A če pustimo primerno lokacijo ob strani, je vse bolj na dlani, da se po dveh letih obstoja Valvas'or razvija v smeri sodobne kuhe, v smeri, ki ne razvija (samo) slow food filozofije, ampak poskrbi tudi za to, da ima vsaka hrana še vedno tudi svoj obraz in ne samo izmaličene predelane likovne vrednosti. V poletnih dneh jim očitno veliko posla prinesejo turisti, ki jim nekoliko preveč ekskluzivne cene (osnovni menu prodajajo za 40 evrov, dodelanega za 55 evrov – brez pijače) ne delajo težav, ampak se zdi, da vsi odhajajo zadovoljni.

 | Foto:

Vročega večera sva s soborcem, tudi zaradi pomembnega družinskega uspeha, planila na obilnejši in dražji menu, ki naj bi pomenil manjše kuharjevo presenečenje, čeprav sva v bistvu že vedela, da bova kombinirala med ortodoksno morsko ponudbo in delno mesno zalogo. Mimogrede, Simčičev chardonnay Selekcija je dobil nalogo, da zdrži do konca, ker nama je bilo takoj jasno, da nama samo kozarčka šampanjca ne bodo podali, cele steklenice pa niti proračun niti želodček nista bila pripravljena sprejeti. Ampak Simčič se je počasi odpiral in na koncu odbil celo napad taljate.

Po vrsti: najprej so postregli mini obrok gazpača, v katerem je počivala kepica mozzarelle, bufale seveda. Potem so koščke hladne tune opremili s pomarančno peno in škampovo soljo ter dodali kocke grenivkinega želeja. Osvežilno. V naslednji fazi se je v fini, beli polenti razkazovala kapesanta, ki so ji, samo za okus, dodali centimeterček slanine. In kombinacija se je izplačala. Naslednji so šli v napad rezanci z jastogom, majhna in učinkovita porcija solidnih okusov in vonjav.

 | Foto:

Brez večjih pretresov, kljub številu jedi, smo presekali z breskovim sorbetom, ki ga pripravljajo s pomočjo mete in vodke ter počakali na finalno dejanje. Na eni strani file tune na omaki z malimi paradižniki, na drugi strani taljata, že kar preveč mehka, s prijaznimi mini kroketki. Finale, vreden svojega imena. Ob sladici je zmanjkalo tudi chardonnayja, zato so našli šeri. Španec, sladek kot Danin sirup, kot nalašč za Vavasorjev odgovor na Zemonov "nenarejen jabolčni zavitek", le da jabolko zamenja, jasno, hruška. Da o grapi, ki stvari na koncu pospravi na svoje mesto niti ne govorimo.

Povzetek

Valvas'or je elitna restavracija v stari Ljubljani, ki meša sodobno kuhinjo z vplivi bolj italijanske kot slovenske kuhalnice. Če se nočete voditi z degustacijo, ponujajo tudi zanimive juhe in nekaj klasičnih mesnih jedi, a verjetno se je bolje prepustiti moštvu.

Vinska karta je že kar klasična za prestižnejše slovenske lokale, vendar pa velja opozoriti, da so cene vin ali pa razmerje med ceno in kakovostjo v tujini, takoj čez mejo, bistveno ugodnejše. Seveda pri Valvas'orju najdete vse, kar potrebujete za večerno zabavo, od šampanjcev do bordojcev in zamejskih ekologov. Da o Primorcih in Štajercih niti ne govorimo.

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte