Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 8. 2017,
14.00

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

Natisni članek

#dopustujdoma Osrednja Slovenija #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije ocenili smo ocena gostilne top gostilne Ljubljana

Sobota, 5. 8. 2017, 14.00

3 leta, 12 mesecev

Top gostilne 2017 – Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55
restavracija Maxim, Ljubljana | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ljubljana je v zadnjih letih postala turistično središče Slovenije in v skladu z množičnim turizmom se je razvijala in se še razvija tudi kultura prehranjevanja.

V naših rubrikah, upamo, smo se modnim muham uspešno izogibali in tudi tokrat imajo prednost ustvarjalna kuhinja in zanimive vinske karte pred lignji, pomfrijem, burgerji, mešano solato in pivom brez hmelja. A mesto se razvija, kot se, moderna hrana pa ima očitno več pogumnih ustvarjalcev na Zemonu, v Kobaridu, na Dolenjskem ali na Gorenjskem.

Restavracija Maxim pod Maximarketom | Foto: Ana Kovač Restavracija Maxim pod Maximarketom Foto: Ana Kovač

1. (2.) Restavracija Maxim

Če Konzumovi dolgovi pogoltnejo Mercator, bi bila za Ljubljano skoraj tako velika škoda, če zaprejo ali predelajo Maxim, ki je v lasti Mercatorja. Ustvarjalni meniji z najboljšimi sestavinami, natančna vinska karta vključno s šampanjcem na kozarec. Jedi niso minimalistične, ravno obratno, natakarji so prijazni, notranjost prijetna, pa še med tistimi redkimi so, ki imajo separeje. 50 evrov na osebo.

2. (1.) Restavracija JB

Janez Bratovž je postal ljubljanska tradicija, njegova kuhinja pa najbolj prepoznavna kreativna zgodba v mestu. Plečnikova jedilnica je simpatična, ambient umirjen, kot se za večerjo – najdaljša degustacija vas bo stala 85 evrov – spodobi. Pri JB je na prvem mestu hrana, vina so na drugem mestu, a tudi za razvajene znajo v kleti najti kaj zanimivega.

Restavracija Cubo na Šmartinski | Foto: Miha First Restavracija Cubo na Šmartinski Foto: Miha First

3. (3.) Restavracija Cubo

Pri Boštjanu Trstenjaku, ki je Cubo v zadnjih letih spet postavil na ljubljanski in slovenski zemljevid, imajo več kot korektno vinsko karto naših in tujih vin ter šampanjcev na kozarec. Hrana je komaj kaj ustvarjalna, v osnovi mediteranska, vsekakor pa dobro pripravljena. Najedli se boste že za 30 evrov na osebo, degustacijski meni pa je 100 evrov za dva, a vključuje še steklenico vina.

4. (4.) Sushimama

Pri Sushimami pripravljajo, jasno, japonsko hrano, od zvitkov do tempur, juh, rib in govedine wagyu, ki jo lahko sami popečete na žaru ob mizi. Cene brez alkohola so pod 25 evri, a v takšnem primeru gre predvsem za suši, če se lotite mesa, je vse skupaj lahko tudi 60 evrov na osebo. Vinska karta domačih in tujih vin je izjemna, na voljo je celo šampanjec na kozarec.

Sushimama na Wolfovi | Foto: Matej Leskovšek Sushimama na Wolfovi Foto: Matej Leskovšek

5. (5.) Gostilna As

As se počasi razvija v restavracijo za izbirčne turiste, kamor lahko štejemo tudi poslovneže in politike. Na s steklom obdani strani so še vedno na voljo tistim, ki bi pojedli kakšno paštico ali solato, na terasi ali v starem delu (s separeji) pa ni dvoma, da gre za višjo raven. Vseeno so v temeljih ostali mediteranska kuhinja z vinsko karto svežih in starejših vin, predvsem slovenskih in zamejskih vinarjev. Pripravljenih imejte kakšnih 50 evrov na osebo.

6. (6.) Okrepčevalnica Čompa

Lokal na Trubarjevi ostaja med najboljšimi v svojem slogu ne samo v Ljubljani, ampak kar v Sloveniji. Lastniki z dobrim občutkom za ljudstvo, sijajne mesnine in sezonska zelenjava na žaru. V spremljavi so še najboljša, navadno ekološka vina s primorskih koncev, največkrat s Krasa ali iz Vipavske doline. Hrana vas bo stala kakšnih 25 evrov po glavi.

Atelje na Nazorjevi | Foto: Miha First Atelje na Nazorjevi Foto: Miha First

7. (-) Atelje

Namesto Smrekarjevega hrama je nastal Atelje, kjer ponujajo pravoverno ustvarjalno kuhinjo in izvrstna vina, ob slovenskih seveda tuja in tudi šampanjec. Kosila, ena od redkih ustvarjalnih v mestu, so po 22 evrov, večerni meniji so več kot dvakrat dražji. Imajo dva separeja in verjetno, to je treba reči, najboljši kruh v Ljubljani.

8. (10.) Monstera 

Vse bolj se vidi, kako je Ljubljana potrebovala ustvarjalne kreacije Bineta Volčiča. Na Gosposki je živahno in pravzaprav je škoda, da svinjskih rilcev in kostnega mozga ne ponuja vse večere v tednu. Kosila so v okolici 20 evrov, večerne degustacije po 50 evrov. Kot smo zapisali, lokal je urejen, vsaka jed je natančno premišljena, še največ bi bilo mogoče postoriti pri vinski ponudbi.

Monstera na Gosposki | Foto: Miha First Monstera na Gosposki Foto: Miha First

9. (7.) Restavracija Strelec

Zaradi sijajne terase je Strelec restavracija, ki se je med najboljšimi najbolj približala turistom. Jasno, še najbolj poleti, ko je za mizo pametno poklicati in jo rezervirati veliko prej. Igor Jagodic, za številne tehnično najbolj izurjen slovenski kuhar, ima še vedno kakovosten avtorski meni in simpatično vinsko karto naših in nekaterih tujih avtorjev. Sedem jedi po 65 evrov.

10. (9.) Sorbara

Sorbara je steakhouse na najvišji ravni, kar pomeni, da postrežejo najboljše kose mesa, pa naj bodo doma iz ZDA, Evrope, Južne Amerike ali Azije. Solidna je tudi vinska karta, kjer je nekaj (domačih in tujih) predvsem rdečih vin, ki so podlaga za prestižno mesno večerjo. Cene so zelo odvisne od teže in vrste mesa, burgerji so že po šest, težji kosi mesa tudi več kot 50 evrov.


Preberite še:

 

 

Ne spreglejte